Algemeen, Jeugdboeken, Kinderboeken, Prentenboeken

Kinderboekenweek 2015

De Kinderboekenweek wordt dit jaar voor de 61e keer gevierd. In deze fijne week van staat het thema Raar, maar waar! centraal. Ondanks dat onze zoon eigenlijk nog iets te jong is om deze week bewust mee te maken, kijken we samen wel uit naar deze week. 

  

Raar, maar waar!

Dit is het motto van de Kinderboekenweek 2015. Het thema van dit jaar gaat over natuur, wetenschap en techniek. Een thema dat best goed bij kinderen past, want al op jonge leeftijd willen zij zelf de grote wereld waarop zij leven zelf ontdekken. Het begint natuurlijk klein, een baby die de woonkamer door tijgert en overal al wil friemelen en proeven. Hoe ouder de kinderen worden hoe uitgebreider en groter deze ontdekkingsreis natuurlijk wordt.

Kinderboekenweekgeschenk

Deze gezellige week vindt dit jaar plaats van 7 oktober t/m 18 oktober. Kinderboekenschrijver Simon van der Geest schrijft het Kinderboekenweekgeschenk (Per ongelukt!) en Mies van Hout maakt in opdracht van CPNB het prentenboek (Speeltuin). Maar niet alleen deze boeken zijn een must-read tijdens de Kinderboekenweek. Boeken over ontdekken en antwoorden krijgen op vragen zijn ook heel leuk om te lezen en daardoor aan te sluiten bij het thema. De organisatie beveelt bijvoorbeeld de volgende boeken aan:

  •  Willewete-serie van Clavis
  • Een heel kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson
  • Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten
  • Waait het in de ruimte? van Govert Schilling.

Voor nog meer leuke tips, raadpleeg de bibliotheek!

Activiteiten Kinderboekenweek

In deze week worden er allerlei activiteiten georganiseerd om de Kinderboekenweek te vieren. Alle activiteiten zijn weergegeven in dit activiteitenoverzicht

Kinderzwerfboekendag

Natuurlijk ga ik op mijn blog deze week aandacht besteden aan de Kinderboekenweek. Zojuist heb ik stickers besteld en zal op 7 oktober een paar mooie prentenboeken achterlaten in het kader van Kinderzwerfboekendag. Maar bovenal kijk ik er naar uit om het prentenboek van Mies van Hout te lezen samen met zoonlief.

Voorleesgids en Kinderboekenkrant

Ook zullen we (zoals we erg vaak doen) de bibliotheek bezoeken. Dit keer zal ik extra uitkijken naar de Voorleesgids en de Kinderboekenkrant. De gids is een handig hulpmiddel bij het zoeken naar een geschikt voorleesboek. Soms vind ik dit namelijk best lastig, want soms neem ik boekjes mee waar hij nog te klein voor is en andersom. De voorleesgids bevat een overzicht van ruim 140 voorlees- en prentenboeken voor kinderen in de leeftijd van 0 t/m 6 jaar. Je kunt er dus een aantal jaren mee vooruit!

De Kinderboekenkrant is er voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Deze neem ik mee om kinderen in mijn familie en directe omgeving de juiste cadeaus te geven bij verjaardagen, Sinterklaas en kerst. Hoe lastig is het om een kind een boek te geven terwijl je niet zo bekend bent met de boeken die bij hun leeftijdsfase horen? De krant kan je dus bewaren en elke keer weer tips uit op doen!

Al met al verheug ik mij enorm op deze leerzame week. Voor mij als moeder is er ook nog genoeg te ontdekken en laat dit nu mooi bij het thema passen :-)


Wat gaan jullie doen tijdens de Kinderboekenweek? 

5 thoughts on “Kinderboekenweek 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *