Spanning

Ik volg je van Marelle Boersma

Marelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Vaak gaan haar boeken over actuele misstanden die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen, bijvoorbeeld over illegaal draagmoederschap (De Babymakelaar) en over bezuinigingen in de zorg in combinatie met mantelzorg (Moederziel). Haar thriller, Ik volg je, gaat over stalking.

20150920 Ik volg je

Pien is een jonge alleenstaande moeder die terugkeert naar haar geboortedorp op de Veluwe. Het is wel even wennen in het dorp, maar voor haar vijfjarige dochtertje Eva is het een verademing om in een rustiger omgeving op te groeien. Daarnaast kan Pien haar werk als wijkverpleegkundige uitvoeren in een voor haar vertrouwde omgeving. Ze heeft fijne collega’s en ondanks dat de mensen in het dorp nog even moeten wennen aan haar terugkomst, wordt ze door sommigen met open armen ontvangen.

Zo ook door apotheker Theo; altijd zorgzaam, opgewekt en geïnteresseerd in haar. Wanneer hij haar uitnodigt voor een etentje bij haar thuis blijkt dat Theo ook een hele duistere kant heeft. Na het eten wil hij haar niet laten gaan, want hij is er van overtuig dat Pien en hij voor elkaar bestemd zijn. Na uren opgesloten te zitten in de woonkamer van Theo weet Pien uiteindelijk thuis te komen. Hopelijk is ze duidelijk genoeg geweest naar Theo en heeft hem er van weten te doordringen dat zij niets meer voor hem voelt dan vriendschap. Theo kan echter geen ‘nee’ accepteren en blijft haar lastigvallen. Hij belt haar vaak op, staat ongevraagd op haar erf en laat haar geen moment met rust. Het vervelende is nog dat niemand deze kant van Theo kent, maar alleen de zorgzame en lieve kant. Hierdoor komt Pien ongeloofwaardig over en is er niemand die haar verhalen wil geloven. Het gaat van kwaad tot erger.

Ik volg je is een beklemmende thriller waar voor mij het gevoel van machteloosheid overheerst. Het gevoel dat iemand jouw leven binnendringt, je de regie over je leven kwijt bent en niemand wil je geloven. Wat een ongelooflijk machteloos en frustrerend gevoel moet dat zijn. Door het lezen van deze thriller krijg je een beetje een gevoel hoe slachtoffers van stalking zich moeten voelen. En dat is niet mis.
Wist je dat er steeds meer incidenten van stalking in Nederland plaatsvinden? Het lastige van stalking is dat de bewijsvoering niet makkelijk is. En dat is ook iets waar Pien mee te maken heeft. Dat Theo twee kanten heeft is niet voor iedereen zichtbaar. Zij zien juist die zorgzame en lieve apotheker, maar Pien krijgt het beeld te zien wat Theo écht is; een dominante psychopaat.

Tijdens het lezen wekte Theo enorm veel irritatie en zelfs agressie op. Om dit als schrijver bij de lezers te bereiken getuigt van een goed staaltje schrijfwerk. Van mij had Pien wel wat meer van zich af mogen bijten, maar dan zou dit alleen voor mijn eigen gemoedstoestand beter zijn geweest.

De vlotte schrijfstijl van Boersma zorgt voor een aangenaam leestempo en door de afwisseling van vertelperspectief met de jeugdvriend van Pien, René, zorgt er voor dat het verhaal extra diepgang krijgt. De spanningen lopen hoog op en is om te snijden wanneer het plot bereikt wordt. De plot is ook het enige wat mij een beetje tegenviel. Het is te ongeloofwaardig en voor mij onbevredigend. Voor mij had Boersma een minder spetterend en spectaculair plot mogen schrijven, dat veel meer bij de strekking van het verhaal zou passen. Dat zou het plaatje meer compleet maken.

4 thoughts on “Ik volg je van Marelle Boersma

  1. Lijkt me een confronterend boek, weet ook niet of ik het aan zou durven om te lezen. Heb ooit een stalker gehad en dat heeft zo’n enorme impact op je leven. Ik word al kwaad als ik jouw review lees, kan je nagaan :) (Bij mij is alles goed afgelopen trouwens en het is inmiddels ook al weer best lang geleden, maar toch).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *