Romans en literatuur

De gloriedagen van Walter Gom – Marel Vaarmeijer

Marcel Vaarmeijer is een Amsterdamse schrijver en freelance journalist. Hij heeft drie romans, drie kinderboeken en een detective op zijn naam staan. Ook schreef hij onder andere voor NRC Handelsblad. Onlangs las ik zijn roman De gloriedagen van Walter Gom. 

IMG_0172.JPG

De bovenwoning van de 26-jarige Iris Hauser staat al maanden leeg totdat ze op een gegeven moment een geluid hoort. Gewapend met de reservesleutel sluipt ze naar boven en maakt op een bijzondere manier kennis met haar nieuwe buurman; Walter Gom.

Walter, de man zonder talent (zoals hij zichzelf noemt), blijkt al maanden boven haar te wonen en komt zijn woning niet uit. De bodyguard/butler van zijn rijke moeder voorziet hem dagelijks van gezonde maaltijden, boeken en andere benodigdheden om zijn leventje enigszins plezierig te laten verlopen.

Iris is meteen geïnteresseerd in de persoon Walter en na een paar maanden contact lukt het haar om vriendschap te sluiten. Walter helpt haar zelfs bij een sollicitatie en blijkt zelfs feilloos aan te voelen wat Iris moet doen om die baan te krijgen. Ondanks dat Walter ‘een man zonder talent is’ weet hij mensen altijd het juiste advies te geven. Zo adviseert hij de zus van Iris om columns te gaan schrijven over de belevenissen van haar eigen vagina dat een klapper wordt.

De innovatieve en uitmuntende adviezen van Walter Gom zouden aan iedereen gegeven moeten worden en daarom zetten Walter en Iris samen met Sofie (vriendin) en Cecile (voor het zakelijk inzicht) de BIB op, waarbij BIB staat voor Briljante Ideeën Bureau. Als snel kunnen de aanvragen niet meer aan en heel Nederland vraagt zich af: Wie is Walter Gom?

De gloriedagen van Walter Gom bevat boordevol humor en is grappig, verfrissend en fijn leesbaar. Diverse keren heb ik moeten lachen om de advies van Walter, maar ook juist om het feit dat deze adviezen ook nog eens de spijker op zijn kop slaan. Hij adviseert uiteenlopende personen zoals een volkszanger en zelfs een minister. Voor ieder probleem weet Walter wel een pakkend en innovatief advies op te stellen.

Realistisch kan je het verhaal niet noemen, maar dat hoort ook helemaal niet bij dit boek! Persoonlijk vond ik de opstart van de BIB het leukst, de onhandigheid van het organiseren en niet weten hoe de BIB zal gaan uitpakken. Het is fijn om te lezen hoe de personages groeien, niet alleen op zakelijk vlak maar ook juist op persoonlijk vlak.

De gloriedagen van Walter Gom is een heerlijk boek met een prachtig verhaal waar je om kan lachen, verbazen en bovenal van kan genieten.

5 thoughts on “De gloriedagen van Walter Gom – Marel Vaarmeijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *