De boekenkast van...

De boekenkast van…. Marijke!

Ben je ook altijd benieuwd hoe de boekenkasten bij anderen er uit zien? Als het buiten donker is, kijk je dan ook altijd stiekem bij mensen naar binnen? In deze rubriek ‘De boekenkast van..’ kan je ongegeneerd vanuit je luie stoel naar de boekenkasten van iemand kijken. En als kers op de slagroom wordt er ook nog iets over verteld! 

Deze week laat Marijke haar kasten (en minibieb!) zien. Marijke ken ik door haar werkt in de PR en marketing in de boekenbranche. Een superbaan lijkt mij. Het maakt mij ook wel nieuwsgierig hoe iemand die op het werk met boeken is omgeven dat thuis heeft georganiseerd. Lezen jullie mee?

20150919_102550

Mijn naam is Marijke, ik ben 25 en werk bij Kosmos Uitgevers als Brandmanager. Dat betekent in de praktijk: heel veel bellen, mailen en regelen voor de promotie & marketing van boeken uit het non-fictiefonds van Persoonlijke Groei & Spiritualiteit.

Wat voor invloed heeft lezen op jouw leven?

De invloed is groot! Van jongs af aan verslind ik boeken.  Als klein meisje ging ik met mijn vader en twee zusjes op woensdagmiddag en zaterdagochtend naar de bibliotheek in het dorp waar ik opgroeide. Een groot, hoog gebouw dat veel indruk op mij maakte. Met stapels boeken in de tassen gingen we naar huis: waar ook al zoveel boeken in de boekenkasten stonden van mijn ouders.

Tijdens mijn studie begon ik mijn eerste stage bij een uitgeverij, om er vervolgens niet meer weg te gaan: ik werk nu bij de vierde uitgeverij van boeken met heel veel plezier. Hierdoor heeft lezen in mijn dagelijks leven een grote invloed, omdat ik de boeken die we gaan uitgeven lees – maar ook tijd vrij maak om fictie te lezen.

IMG_0208.JPG

Hoe grote rol speelt het/hoe belangrijk is het?

Laat ik het zo zeggen: mijn lief is gelukkig ook een lezer, anders zou het niet zo gezellig zijn thuis. Ik lees heel wat uren na de tijd op kantoor – ‘s avonds en in het weekend dus. Helaas vliegt die tijd ook altijd zo rap voorbij!

Wat is de verhouding van digitaal lezen ten opzichte van het lezen van papieren boeken?

Ik heb een e-reader in de boekenkast staan tussen al die prachtige papieren boeken. Je raadt het al: ik gebruik hem een stuk minder dan ik mijzelf had voorgenomen. Doordat mijn reistijd van 3,5 uur per dag afgenomen is naar maximaal een half uurtje op de fiets, ligt hij eigenlijk te verstoffen. Het is een fijn ding voor vakanties, maar ik vind de ‘kick’ van ál die ebooks eerder overweldigend dan bevrijdend. Ik kan mij simpelweg niet zo goed focussen op één boek als ik digitaal lees. Liever neem ik één papieren boek mee en lees ik die uit. Ik lees namelijk gemiddeld wel 3,4 boeken tegelijk.

IMG_0204.JPG

Hoe heb je de boekenkast(en) ingedeeld en waarom?

Toen mijn verhuizing aanstaande was, heb ik heel streng twee boekenkasten (van de 4) geselecteerd om mee te mogen verhuizen. Er zou simpelweg niet meer plek zijn. Dus alle boeken die ik in de jaren had gespaard moesten een strenge selectie door. Ik heb uiteindelijk dozen boeken gedoneerd aan een mediatheek van een school, zodat ‘mijn kindjes’ goed terecht zouden komen. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om ze weg te doen. Daarnaast heb ik voor de boeken niet-geselecteerden boeken (bijv. omdat ik ze al gelezen heb), een bibliotheek ingericht met een oud boekenkastje naast mijn nieuwe huis. O ja, de vraag was welke indeling ik heb. Ik sorteerde nu op prentenboeken, kinderboeken, young adult en dan nog planken voor fictie & non-fictie.

IMG_0209.JPG

Wel genre lees je het liefst?

Als ik heel eerlijk ben, het liefst fictie van Nederlandstalige, vrouwelijke auteurs. Maar mannen zijn ook goed. Dat komt omdat ik leuk vind om de auteur een Tweet te kunnen sturen en hierin te laten weten wat ik van het werk vond.

Waar ben je het meeste trots op?

De gesigneerde boeken denk ik, dat is toch wel een bijzonder en extra tintje aan het boek. Die kunnen ook nooit weg want bij elke handtekening heb ik een herinnering. Ik ben dankbaar voor de momenten om voor mijn werk auteurs te ontmoeten, te begeleiden en hun boek zo goed mogelijk te promoten. Recent heb ik een prachtige handtekening gekregen van Martin Pistorius, die 12 jaar in coma lag als Ghost Boy. Hij kwam naar Nederland en schreef met één hand (hij kan helaas niet praten): ‘may your wildest dreams come true’. Tranen in mijn ogen! 

IMG_0203.JPG

Wat zijn de mooiste boeken in jouw kast?

Alle gebonden boeken: daar ben ik dol op! En de prachtige prentenboeken natuurlijk: rijk en mooi geïllustreerde kunstwerkjes. Ik heb van mijn tijd bij uitgeverij Lemniscaat fijne contacten overgehouden met illustratoren.

Wat is de grootste miskoop geweest?

Och, ik koop heel veel boeken en zet ze vervolgens in de kast om ze nooit te lezen. Is het dan een miskoop? Ik vind het niet erg want zo steun ik auteurs, het boekenvak en zorg ik dat er in de toekomst nog veel mooie boeken kunnen verschijnen.

Wat is het oudste boek in jouw boekenkast en hoe kom je hier aan?

Mijn moeder heeft voor mij de Marijke-trilogie van Cissy van Marxveldt bewaard, ik kan het jaartal er niet in terugvinden maar deze zal het oudste zijn.

Aan welk boek heb je de mooiste herinneringen?

Ik ga het boek Birk noemen van Jaap Robben omdat ik hier twee verhaaltjes van de auteur in heb staan. Eentje uit 2014 en eentje van afgelopen jaar. Ik vond het boek geweldig en Jaap heel leuk op Twitter dus als ik weet dat hij ergens optreedt, neem ik het boek mee: althans, dat heb ik nu twee keer gedaan en ik mag elk jaar een nieuwe bladzijde laten signeren tot we in Jaaps woorden: ‘de honderd nog wel eens halen’. Challenge accepted! ;-)

IMG_0205.JPG

Wat zou je willen veranderen als dit tot de mogelijkheden zou behoren?

In mijn dromen bezit ik een boekenkast met wel honderden, zo niet duizenden boeken. Met zo’n trappetje ervoor zodat je naar de bovenste planken kunt klimmen om steeds opnieuw de mooiste boeken te ontdekken in je eigen bibliotheek. Toch lijkt me dat in werkelijkheid een enorme klus: stoffen, schoonhouden, sorteren. Super veel gedoe dus ik beperk mij tot mijn overzichtelijke kasten en boeken die ik gelezen heb en niet zo ‘impressive’ waren, gaan weg. Does it sparks joy? is mijn nieuwe credo geworden met spullen. En ja, dus ook met boeken. Hoe dierbaar ze me ook zijn.


Mayke’s Bieb

Naast haar eigen boeken beheert Mayke ook nog eens een minibieb! Hoe gaaf is dat!

20150919_102517

20150919_102543

Bedankt Marijke! Het credo ‘does it spark joy’ kan ik nog niet loslaten op mijn boeken, maar dit zal ongetwijfeld een keer moeten gaan gebeuren. Jouw kasten zien er in ieder geval wel heel netjes uit! Gesigneerde exemplaren zijn inderdaad altijd erg bijzonder. Maar ook vind ik jouw mnibieb erg inspirerend. Er zal vast veel gebruik van gemaakt worden :-)

Denk jij nu ook van ‘hé dat is een leuke rubriek’ en wil je ook een keer meedoen? Stuur mij dan een mailtje via sue@boekenz.nl

4 thoughts on “De boekenkast van…. Marijke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *