Prentenboeken11 augustus 2015

1

Lezen met een dreumes – aanwijzen en woordjes oefenen

Onze zoon is inmiddels de 13 maanden gepasseerd en hoe graag ik ook met hem ‘echte’ verhalen wil lezen, moet ik nog even geduld hebben. Want voor een dreumes is een boek niet meer dan een speelgoedje dat van alle kanten bekeken moet worden. Toch is het goed om al van jonge leeftijd te beginnen met boekjes lezen en te bekijken. 

Met name om de woordenschat van je dreumes te ontwikkelen. Er zijn leuke boeken te vinden in de bibliotheek die je samen kunt lezen. Dit zijn vooral de boekjes waarin voorwerpen staan afgebeeld. Je kunt samen deze onderwerpen aanwijzen benoemen.

IMG_0153.JPGOnlangs kochten wij twee van deze boekjes bij de Kringloopwinkel, namelijk een boekje over alle spullen die in een huis staan, Mijn huis en De kleren van Dotje. Maar natuurlijk hebben we thuis ook aanwijsboekjes van de Hema, Bumba en Nijntje. Erg leuk, want lezen kost op deze manier niet al te veel tijd en kan je dreumes deze tijd geconcentreerd en actief mee blijven doen totdat hij er zat van is.

Zojuist hebben we toevallig een groot boek bij de bibliotheek opgehaald waarin 100 plaatjes staan afgebeeld die te herkennen moeten zijn voor je kind. Te denken valt aan het badje, klok, koekje, t-shirt etc. Leuk om samen aan te wijzen en om er iets bij te vertellen. Zoonlief vindt het vooral leuk om de bladzijdes om te slaan, dus het boek is snel uit ;-)

Voorleestips Boekstart

Ook op de site van Boekstart kan je veel informatie vinden over het lezen met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Voor kinderen van 12 tot 16 maanden geven ze hetzelfde aan; kinderen van deze leeftijd beginnen steeds meer te praten en weten dat alle dingen en voorwerpen een naam hebben. Ze willen deze namen graag horen en door middel van een aanwijsboek kan je dit gezellig samen doen. Dit breidt de woordenschat uit en zoals ik eerder zei, het stimuleert ook de taalontwikkeling.

IMG_0152.JPG

Bijvoorbeeld in het boekje van De kleren van Dotje kan je benoemen wat het is, maar ook de kleur en waarvoor je het nodig hebt. Leuk, vooral als ze zelf beginnen te brabbelen! ‘Dada’ is hier nog favoriet, maar hopelijk komt daar binnenkort verandering is. De grote ontwikkelingen zijn zo leuk om van dichtbij mee te maken!


Wat lees jij het liefst voor? 

1 thought on “Lezen met een dreumes – aanwijzen en woordjes oefenen

  1. Ik lees nu vooral voelboekjes, kiekeboeboekjes, e.d. zodat Pim wat te doen heeft tijdens het lezen — dat houdt zijn aandacht wat langer bij de bladzijdes. Maar inderdaad zo’n woordenboekje moet ik ook maar eens tevoorschijn halen (heb er geloof ik ooit een gekregen met kraambezoek), want hij loopt het liefst bij ons op de arm door huis en wijst dan alles aan om vervolgens te luisteren wat wij zeggen. Dat moet dus ook in boekvorm kunnen ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *