Persoonlijk, Terugblik2 augustus 2015

9

Juli was een onstuimige maand vol leuke (en minder leuke) dingen

Juli zou in principe een een rustige maand zijn, maar het pakte wat anders uit. Zo werd zoonlief ziek, ik werd ziek, boekten we een korte vakantie, kochten we een huis en tikte ik weer een paar mooie kringloopvondsten op de kop. 

Laat ik met het meeste geweldige beginnen; afgelopen vrijdag hebben we het voorlopig koopcontract van ons droomhuis getekend! De grote volksverhuizing gaat dit najaar plaatsvinden. Gelukkig hoeft er fysiek niet al te veel te gebeuren, maar aan geregel zal het ons niet ontbreken.. :-)

Daarnaast boekten wij een midweek vakantie naar het prachtige Lauwersoog. Even nog vakantie vieren voordat straks de drukte losbarst. En wat hebben wij een geluk, want de weersverwachtingen lijken uitstekend! Gelukkig zijn zoonlief als ik wat aan de betere hand, dus kunnen we gezond en fit aan onze minivakantie beginnen. Ook las ik in juli een paar prachtige boeken en kocht er natuurlijk ook wat. Lees je mee?

IMG_0123.JPG

Deze maand een paar bezoekjes aan mijn favoriete kringloopwinkel, namelijk Het Goed in Enschede. Daar kocht ik de volgende boeken:

Anna Enquist – De thuiskomst

Een historische roman dat zich afspeelt in 1775. Elizabeth Batts wacht in haar huis op Mile End de terugkomst af van haar man, de beroemde zeevaarder en ontdekkingsreiziger James Cook, die begonnen is aan de laatste etappe van zijn tweede grote wereldreis waarin het zuidelijk halfrond in kaart moet worden gebracht. Roem zal zijn deel zijn. Een eenvoudige boerenjongen is als verlichte geest de wereldzeeën gaan bevaren en opgeklommen tot de sociale elite van zijn land. Maar wat zegt dat over zijn merites als echtgenoot en als vader?
Wanneer James in de zomermaanden van 1775 inderdaad arriveert, is het de vraag wie Elizabeth in haar armen sluit: een wettige echtgenoot die toch in zekere zin een vreemde blijven zal, of een man die eindelijk thuiskomt, zijn maritieme aspiraties terzijde schuift en eindelijk tijd zal hebben voor haar en de kinderen.

Harry Mulisch – Siegfried 

Het boek gaat over Rudolf Herter, een beroemd schrijver. Tijdens een televisie interview in Wenen ontspruit in hem een idee voor een nieuwe roman; een gedachtenexperiment waarin Hitler de hoofdrol speelt. Hij ontdekt een geheim, maar hij kan dit nooit in zijn roman verwerken omdat hij dood in zijn kamer gevonden wordt.
Harry Mulisch – De ontdekking van de hemel

Hoeveel ik hier al niet over gehoord heb. Geen enkele negatieve of kritische reactie heb ik gehoord of gelezen over dit boek. De ontdekking van de hemel is een totaalroman waarin alle thema’s en obsessies uit het werk van Harry Mulisch in 65 hoofdstukken bijeenkomen. Dit monumentale boek is tegelijk een psychologische roman, een filosofische roman, een tijdroman, een ontwikkelingsroman, een avonturenroman en een alles overkoepelend mysteriespel.

Ayşe Kulin – De laatste trein naar Istanbul

Het voordeel van kringloopboeken is dat ze relatief goedkoop zijn en je makkelijker kennis kunt maken met onbekende auteurs. Op basis van de omslag en de achterlap kocht ik De laatste trein naar Istanbul. Het boek gaat over Selva, dochter van een van de laatste Ottomaanse pasja’s, die verliefd wordt op Rafael, een jonge Joodse man, komen hun families in het verweer: de twee geliefden worden verstoten en onterfd. Ze vertrekken naar Frankrijk om samen een nieuw leven te beginnen, maar ook daar hebben ze geen geluk. Door de ontwikkelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden ze in het web van de terreur van Hitler gevangen. Terwijl de nazi’s hun greep verstevigen, leven Selva en Rafael in voortdurende angst voor razzia’s en concentratiekampen.

Gil Courtemache – Een zondag aan het zwembad van Kigali

Voor dit boek geldt eigenlijk hetzelfde als De laatste trein naar Istanbul. Ik heb zo’n vermoeden dat dit een erg goed boek is, dus ik ga het zeker snel lezen. Een zondag aan het zwembad van Kigali gaat over de Canadese journalist Bernard Valcourt die naar Rwanda vertrekt voor de oprichting van een lokale televisiezender. Als dat plan vastloopt, besluit hij om een film te gaan maken over aids. Daarnaast schrijft hij een boek, aan het zwembad van zijn hotel in Kigali. Hij wordt verliefd op Gentille, de serveerster van het hotel, met een gemengde Hutu-Tutsi achtergrond. Als het geweld losbarst en de door de Hutu-regering aangewakkerde moordpartijen op Tutsi’s een aanvang nemen, loopt zij groot gevaar. Valcourt raakt veel dieper betrokken bij de onthutsende gebeurtenissen dan hij ooit had kunnen vermoeden. Hij stuit op het opportunisme en de onverschilligheid van ontwikkelingswerkers, diplomaten en nonnen. Tegelijkertijd leert hij in deze onmenselijke omstandigheden, waar de dood een dagelijkse verschijning is, wat liefde en leven is.

IMG_0125.JPG

Van Uitgeverij Q kreeg ik deze boeken toegestuurd. Familiewapen van Thomas Enger heb ik inmiddels (met plezier) gelezen! Wandaden van Thomas Erikson ga ik binnenkort lezen, want ik wil eerst het vorige deel lezen alvorens ik dit boek ga lezen. In dit boek wordt Sara Leijon na een feestje verkracht door vier mannen. Ze doet aangifte en de zaak blijkt glashelder. Toch is er een kleine kans dat de daders berecht worden. Alex King gaat haar helpen om door deze beproeving te komen.

Losing it is een chiclit, normaliter niet mijn favoriete genre. Maar ook dit boek wil ik een kans geven. Het gaat over Bliss die als enige in haar vriendenkring nog maagd is. Ze vindt dat daar maar eens een einde aan moet komen, maar dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Ook heb ik deze maand weer een paar prachtige boeken gelezen. Zo mocht ik meedoen met de blogtour voor het boek Alleen maar helden van Charles Lewinksy. Mijn favoriet van deze maand! In samenwerking met de uitgever mocht ik een exemplaar van dit boek verloten. Inmiddels heeft de gelukkige winnaar het boek ontvangen.

IMG_0124.JPG

Bij het lezen van Retour Palermo van Philip Snijder dwaalden mijn gedachten af naar het warme, zinderende en bruisende Sicilië. Retour Palermo is een verhaal over een cultuurclash, prille liefde, tegenstrijdigheden en het gevoel ergens erbij willen horen. Het is een boek dat je doet verlangen om verbaasd te worden door mensen anders dan jij en om het leven te leven buiten de kaders die gesteld zijn.

Ik dommelde een beetje in bij het boek Het huis met de schaduw. Ik miste een vlotte schrijfstijl en had het idee dat er niet veel gebeurde in het verhaal. Dit had ik ook bij De duivel en het meisje van Paulo Coelho. Het is een boek dat je aan het denken zet, maar ik heb toch liever een boek dat wat vlotter is geschreven en die minder filosofisch zijn. Dit terwijl ik De Alchemist en Veronika besluit te sterven van Coelho wel goede boeken vond.

Bloedlijn van Felix Francis kon ik meer waarderen, alhoewel de Engelse paardensport nu niet mijn favoriete onderwerp is. Zijn schrijfstijl is wel vlot en het leest plezierig, maar door alle gedetailleerde informatie stagneerde dit een beetje.

Afgelopen week sloeg ik de laatste bladzijdes om van Het vijfde evangelie van Ian Caldwell. Een spannende thriller die zich afspeelt in Het Vaticaan. Je moet wel een beetje geïnteresseerd zijn in het geloof, want Caldwell geeft ontzettend veel informatie hierover.

Tot slot las ik De Geheugenman van Baldacci. Een tikkeltje onrealistische thriller, maar wel erg spannend. Zoals gewoonlijk kan Baldacci mij nooit teleurstellen, wat een goede auteur is dit toch!


Wat was het mooiste boek dat jullie deze maand hebben gelezen?

9 thoughts on “Juli was een onstuimige maand vol leuke (en minder leuke) dingen

  1. Toen ik het boek kocht moest ik ook aan jou denken haha! Dit naar aanleiding van jouw blogpost (van een tijd geleden al) over vrouwelijke Nederlandse auteurs. Zo denk ik nu ook altijd aan jou als ik een boek van Renate Dorrestein of Rascha Peper zie liggen :-)

 1. Gefeliciteerd met jullie nieuwe huis! :)
  Ik heb deze maand Losing it gelezen, het was een recensie exemplaar dus zelf zou ik het boek niet snel hebben gekocht, maar ik vond het best een leuk verhaal :)

 2. Gefeliciteerd met jullie nieuwe huis!
  Siegfried is een goed boek trouwens, tenminste nu ik erop terugkijk. Ik weet niet meer zeker wat ik ervan vond terwijl ik het las.

 3. Proficiat! Ik moest wel glimlachen toen ik je intro las. Het had immers wat weg van ‘Oh ja, én we kochten ook een huis’. Mijn favoriete boek van de afgelopen maand was ‘De verre kust’ van Diana Gabaldon.

 4. Veel gebeurd inderdaad de voorbije maand. Gelukkig zijn jullie genezen en kunnen jullie heerlijk van de vakantie gaan genieten. Proficiat met jullie huis en veel succes met de verhuis!
  De thuiskomst van Anna Enquist is echt goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *