Spanning

Illusies van Thomas Erikson

Thomas Erikson is een Zweedse schrijver, gedragswetenschapper en leiderschapscoach voor managers. Zijn debuut Illusies is door de Detective en Thrillergids van Vrij Nederland genomineerd voor thriller van het jaar. Illusies is het eerste deel van een serie waarbij gedragswetenschapper Alex King een prominente rol vervult bij het oplossen van Zweedse misdaden. 

Gedragswetenschapper en consultant Alex King geeft een presentatie voor een volle zaal. Iets wat hij als bekend consultant en presentator wel vaker doet. Het wordt juist een beetje routine voor hem en Alex lijkt op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging in zijn werk. Tijdens zijn presentatie wordt een multinational voor zijn ogen wordt doodgeschoten door een scherpschutter. Enorme paniek breekt uit, maar de scherpschutter is verdwenen en houdt het bij één slachtoffer. Alex wordt verhoord als getuige en raakt bevriend met rechercheur Nina. Wanneer een andere rijke zakenman een dreigbrief krijgt waarin wordt vermeld dat wanneer hij geen 25 miljoen Zweedse kronen betaalt, zal hij sterven. Ondanks politiebescherming kan de Zweedse recherche niet voorkomen dat ook hij door een scherpschutter wordt doodgeschoten.

Rechercheur Nina komt er al snel achter dat Alex’ denkwijze over deze zaak het onderzoek in de juiste richting kan manoeuvreren, waardoor hij betrokken wordt bij het oplossen van de zaak. Alex is in staat menselijk gedrag te verklaren en te voorspellen, maar deze denkwijze is nog te vernieuwend en te verfrissend voor de Zweedse rechercheurs. Zal de moordenaar op tijd gestopt worden om meer slachtoffers te voorkomen?

Tegelijkertijd met deze ingewikkelde zaak werkt ghostwriter Frederic zich in een lastig parket. Hij heeft een contract getekend om een biografie te schrijven voor een beruchte man en wordt bedreigd als hij zich niet aan de verbindende voorwaarden houdt. Hij komt er achter dat hij zich wel met heel gevaarlijke mensen heeft ingelaten die een mogelijke link hebben met de scherpschutter.

Illusies is een typisch Scandinavisch boek met onderhuidse spanning en psychologische aspecten. Iets waar ik ontzettend veel prijs op stel. Het is goed geschreven met uiteenlopende boeiende verhaallijnen die verschillende kanten van het verhaal belichten. Je voelt dat de zaken met elkaar te maken hebben, maar het is een enorme verrassing hoe Erikson dit tot uiting laat komen in de plot.

Alex King is het personage dat Erikson gebruikt in zijn serie. Het is een interessant personage, maar de enige kanttekening die ik wil maken is dat Erikson niet al te vaak en met te veel diepgang de toegepaste kleurenanalyse van Alex hoeft te beschrijven. Ik hoop dat dit in het tweede boek van deze serie, Wandaden, iets minder uitvoerig wordt beschreven.

Onder de streep heeft Erikson een geweldig debuut neergezet en doet hierbij zeker niet onder voor zijn Scandinavische collega’s.

2 thoughts on “Illusies van Thomas Erikson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *