Spanning

Geheugenman van David Baldacci

David Baldacci (1960) heeft politicologie en rechten gestudeerd. Naast zijn studie werkte hij als advocaat aan de rechtbank en was ook nog een lange tijd bedrijfsjurist. Dat hij niet alleen intelligent is maar ook nog eens steengoed kan schrijven, blijkt wel uit het succes van zijn totale oeuvre. Meerdere boeken heb ik al van hem gelezen, waaronder Samenzwering en Geniaal geheim. Benieuwd was ik dan ook naar Geheugenman.

Amos Decker is een bijzondere man. Als beginnende footballspeler raakt hij ernstig verwond bij zijn eerste wedstrijd. Een genadeslag voor zijn veelbelovende carrière. Zijn leven verandert, niet alleen omdat hij fysiek niet meer in staat is op topniveau te presteren, maar juist vanwege het feit dat er kortsluiting in zijn hoofd is ontstaan en hij de rest van zijn leven moet accepteren dat hij gewoonweg niets meer kan vergeten. Hij onthoudt alles. Ook de minder mooie momenten.

Met zijn vrouw en dochter leidde Decker, die na zijn sportcarrière rechercheur is geworden, een rustig leven. Het rustige en liefdevolle leven wordt overhoop gehaald wanneer hij thuis de lichamen van zijn zwager, vrouw en dochter vindt. Deckers leven is verwoest en beetje bij beetje brokkelt de grond onder zijn voeten af. Na een emotioneel en fysiek uitputtende periode weet hij uiteindelijk de eindjes weer aan elkaar te knopen en een bescheiden bestaan te leven.

Bijna anderhalf jaar later geeft Sebastian Leopold zichzelf aan bij de politie als de moordenaar van Deckers familie. Zou dit tot de doorbraak leiden die Decker zo zeer heeft gewenst? Na een gesprek met deze Leopold begint de twijfel bij Decker de kop op te steken. Hij wil de onderste steen boven krijgen, maar zijn voormalige partner Mary Lancaster en haar collega’s hebben hun handen vol aan een schietpartij op een school. Ondanks dat Decker formeel niet meer verbonden is bij de recherche wordt hij betrokken bij de zaak. Wanneer hij een link ontdekt met Leopold krijgt hij het gevoel dat er een persoonlijke vedette tegen hem gaande is.

De geheugenman is het eerste deel in een nieuwe serie van David Baldacci. Amos Decker is een prachtig gecreëerd personage om een serie mee te vullen; interessant, origineel en met een traumatisch verleden. Hij weet op vernuftige wijze sporen te vinden en de gangen van de moordenaar na te gaan. Als lezer moet je hierbij wel even je aandacht houden en soms de tekst een paar keer lezen om het tempo en het denkpatroon van Decker bij te houden. Dat is fijn, want ik houd wel van een beetje uitdaging.

Het is spannend om mee te lezen hoe Decker achter zijn prooi aangaat, dit wordt dan ook op fijne wijze gedoseerd door Baldacci. Jammer is het dan ook dat ondanks deze goede dosering het einde juist weer een beetje afgeraffeld werd. Desalniettemin zorgt Baldacci ervoor dat je als lezer aan de bladzijdes bent gekluisterd en dat is waar het om draait!

 

3 thoughts on “Geheugenman van David Baldacci

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *