Van boekenkast tot blog

Van boekenkast naar blog – augustus

Het mooie weer is weer in aantocht en daarmee ook onze vakantie! Volgende week vertrekken we naar de tropische bestemming Lauwersoog. Even een weekje genieten voordat straks de grote verhuizing gaat plaatsvinden. Naast veel wandelen, zwemmen, omgeving verkennen, buiten spelen en lekker eten ben ik ook weer van plan om fijn te gaan lezen. Ben je benieuwd wat ik deze maand van plan ben om te lezen? Kijk dan snel verder! 

IMG_0120.JPG

1. Harry Mulisch – Siegfried

Dit boek is een kringloopvondst van vorige week. Op de een of andere manier ben ik erg benieuwd naar het verhaal, dus heel lang zal dit boek niet ongelezen in mijn kast blijven staan. Het boek gaat over Rudolf Herter, een beroemd schrijver. Tijdens een televisie interview in Wenen ontspruit in hem een idee voor een nieuwe roman; een gedachtenexperiment waarin Hitler de hoofdrol speelt. Hij ontdekt een geheim, maar hij kan dit nooit in zijn roman verwerken omdat hij dood in zijn kamer gevonden wordt.

2. Geert Mak – De eeuw van mijn vader

Een dikke pil van Geert Mak. Ik heb niet het streven om dit boek in augustus uit te lezen, maar een begin maken is al heel wat! In De eeuw van mijn vader beschrijft Geert Mak een biografie van Nederland in de twintigste eeuw in de vorm van een familiegeschiedenis. Het is de geschiedenis van een doorsnee Nederlands gezin en aan de hand van oude krantenberichten, interviews etc. vertelt Mak over de geschiedenis van ons koude kikkerlandje.

IMG_0121.JPG
Lastig om een foto te maken ;-)
De foto dwarsbomen = gelukt!

3. Åsne Seierstad – De boekhandelaar van Kaboel

Dit boek ligt al wat langer in mijn kast en destijds intrigeerde het onderwerp mij erg. Het boek gaat namelijk over een boekhandelaar in Afghanistan. Na de val van de taliban in Afghanistan bracht de Noorse journalist Åsne Seierstad een aantal maanden door bij een boekhandelaar in Kaboel. Ze werd in zijn gezin opgenomen en leefde als een van de vrouwen. Wat zich in het gezin afspeelt, loopt parallel met de ontwikkelingen in Afghanistan, een land dat verwoest is, maar de hoop op een betere toekomst levend houdt.

4. J. K. Rowling – Een goede raad

Het eerste boek dat ik ooit van Rowling ga lezen. Je leest het goed, ik heb nog nooit iets van Rowling gelezen! Ik ben erg benieuwd naar de schrijfstijl, maar ook naar het bijzondere verhaal van Een goede raad. In dit boek sterft Barry Fairbrother onverwacht. De bewoners van het dorpje Pagford zijn enorm geschokt door zijn dood. Het dorpje lijkt een idyllisch Engels dorpje, maar achter deze façade gaan grote conflicten schuil. De lege stoel die Barry achterlaat in de gemeenteraad is de aanleiding tot de grootste strijd die het dorp ooit heeft gekend.

5. Charles Lewinksy – Het lot van de familie Meijer

Dit boek stond al wat langer op mijn wensenlijstje en met dank aan boekzuster Tessa kan ik het eindelijk gaan lezen. Hier heb ik nog meer zin in omdat ik onwijs genoten heb van het boek Alleen maar helden van Lewinksy. Het boek gaat over vijf generaties van de familie Meijer. Het begint op een nacht in 1871 wanneer een ver familielid aan de deur van de Meijers klopt. Niemand kan op dat moment vermoeden dat hun leven vanaf dat moment radicaal zal veranderen. Hun wereld in het dorp Endingen is op dat moment klein, maar nog intact.

IMG_0122.JPG

6. Cara Carmack – Losing it

Losing it is een chiclit, normaliter niet mijn favoriete genre. Maar ook dit boek wil ik een kans geven. Het gaat over Bliss die als enige in haar vriendenkring nog maagd is. Ze vindt dat daar maar eens een einde aan moet komen, maar dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

7. Marcel Vaarmeijer – De gloriedagen van Walter Gom

Een van mijn mooie verjaardagscadeautjes van dit jaar! Na de lyrische recensies die ik heb gelezen, ben ik steeds meer benieuwd geworden naar dit boek. Ik hoop alleen niet dat het vergelijkbaar is als het boek van de 100-jarige man die uit het raam klom, want deze stijl kan ik niet helemaal waarderen (volgens mij ben ik de enige op deze planeet…).

Dit boek gaat in ieder geval over de 26-jarige Iris Hauser die met met haar vreemde buurman Walter Gom een adviesbureau begint. Dat wordt een groot succes., want haar buurman Walter heeft een oplossing voor elk probleem. Op zijn eigen onorthodoxe wijze helpt hij uitgebluste schrijvers, mislukte kunstenaars en stuurloze acteurs en vastgelopen huwelijken.

8. C.J. Sansom – Winter in Madrid

Winter in Madrid is het boek dat ik ooit op de kerstmarkt van mijn werk heb uitgekozen. Het verhaal lijkt me zeer interessant, maar op de een of andere manier heb ik het nog nooit gelezen. Het gaat over Madrid in 1940. Harry Brett wordt als oorlogsveteraan door de Britse geheime dienst gevraagd om het vertrouwen te winnen van zijn oude schoolvriend Sandy Forsyth, die ervan wordt verdacht louche contacten te onderhouden met de Spaanse falangisten. Met enige tegenzin begeeft Harry zich naar het corrupte Madrid en ontmoet daar Sandy en diens vriendin Barbara Clare. Barbara heeft haar eigen geheim. Zij is op zoek naar haar vroeger minnaar, de charismatische Bernie Piper, die met de Internationale Brigades vocht tegen de fascisten. Hij wordt vermist en zou zijn omgekomen – maar Barbara weigert dat te geloven. Er ontvouwt zich een persoonlijk drama waarop lotgevallen uit een gezamenlijk verleden een onuitwisbaar stempel drukken.

9. Tess Gerritsen – Sterf twee keer

Op mijn e-reader staat Sterf twee keer van Tess Gerritsen. Afgelopen week heb ik ‘s avonds het eerste hoofdstuk gelezen en dat smaakte meteen naar meer! Dat komt vooral omdat het over de Okavangodelta in Botswana ging. Een mooie plek in Botswana waar wij een paar jaar geleden een mooie kampeerreis hebben gemaakt.

In deze thriller van Tess Gerritsen reist rechercheur Jane Rizzoli af naar Afrika om een macabere moord te onderzoeken. Terwijl patholoog-anatoom Maura Isles zich buigt over het toegetakelde lichaam van de man, zoekt Jane uit of er een verband bestaat tussen deze moord en de tragedie die zich zes jaar eerder afspeelde tijdens een safari in Botswana.

10. Thomas Erikson – Illusies

Het nieuwste boek van Eriksson, Wandaden, heb ik in de kast liggen. Het is de opvolger van de thriller Illusies, dus voordat ik het tweede boek ga lezen, wil ik eerst Illusies lezen.

Een spectaculaire executie in een zaal vol getuigen, invloedrijke Zweden die met de dood bedreigd worden, geraffineerde chantage – dit is het werk van een echte professional. Als politiebescherming faalt, wordt de hulp van de gerenommeerde gedragspsycholoog Alex King ingeroepen. Dan verdwijnt een complete familie zonder een spoor achter te laten en wordt Kings kennis van menselijk gedrag zwaar op de proef gesteld. Lukt het hem de recherche te overtuigen van zijn visie? En kan hij werkelijk een moordenaar begrijpen?


 

Het is weer een behoorlijke lijst geworden… :-)

Weet jij al wat je wilt lezen volgende maand?

11 thoughts on “Van boekenkast naar blog – augustus

 1. misschien interessant om weten dat de familie van de “Boekhandelaar van Kaboel”, achteraf een klacht indiende tegen Seierstad om het vernederende karakter van het boek en de onjuistheden er in vermeld.
  Het blijft een goed boek, maar eerder te lezen als fictie.

  1. Dat wist ik inderdaad niet. Ik dacht altijd dat Seierstad een op waarheid berust verhaal had geschreven. Goed om dit in het achterhoofd te houden bij het lezen van het boek.

 2. Een flinke lijst inderdaad! Ben benieuwd wat je van Een goede raad vindt! Ik vond het een goed boek, maar ik moet zeggen dat ik ook wel groot ben van Rowling :P.

 3. Ik ben zo benieuwd wat je van Siegfried zult vinden!! Ik lees nu De honden en verder in augustus vnl. recensieboeken: Zeg maar dat we niet thuis zijn, In naam van mijn moeder en Mijn koninklijke minnaar. Misschien daar na nog een boek uit eigen kast :-)

 4. Ook ik ben heel benieuwd naar wat je vindt van Siegfried! Ik houd daarom mijn gedachten daarover even voor me. Ik ga in augustus nog twee kandidaten voor de debutantenprijs lezen: De consequenties en We zullen niet te pletter vallen. Birk las ik al, kan me haast niet voorstellen dat ik die niet het hoogste cijfer zal gaan geven…..

  1. Birk heb ik nog niet gelezen (hoe dat nou kan…), maar ik ben er zo benieuwd naar geworden! De consequenties vond ik een heel mooi boek, ik denk dat jij dat ook wel zal vinden!
   Vond je Siegfried niet zo goed of juist wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *