Spanning

Geniaal geheim van David Baldacci

David Baldacci (1960) heeft politicologie en rechten gestudeerd. Naast zijn studie werkte hij als advocaat aan de rechtbank en was ook nog een lange tijd bedrijfsjurist. Dat hij niet alleen intelligent is maar ook nog eens steengoed kan schrijven, blijkt wel uit het succes van zijn totale oeuvre. Als thrillerliefhebber moet je gewoon wel iets van hem gelezen hebben.

IMG_0104.JPG

Geniaal geheim is het derde boek van Baldacci met Sean King en Michelle Maxwell in de hoofdrol. Hoewel het psychisch niet goed met Michelle gaat, reist ze toch haar partner Sean achterna wanneer hij wordt ingehuurd om onderzoek te doen naar de moord of zelfmoord van Monk Turing. Monk was werkzaam in Babbage Town, een groot complex waar wetenschappers aan de meest geavanceerde microprocessor ter wereld werken. Zijn lichaam is echter gevonden op de Farm, het naastgelegen terrein waar de CIA een trainingscomplex gevestigd heeft. Al gauw komen Sean en Michell, beide ex Secret Service agenten, erachter dat het niet veilig is en dan vooral niet voor de hoogbegaafde, maar sociaal beperkte dochter van Monk; Viggie.

‘s Nachts blijken er in het diepste geheim vliegtuigen te landen op de Farm en dat de bewoners van Babbage Town in meer zaken betrokken zijn dan alleen hun werk. De onderlinge verhoudingen staan op scherp en het is onduidelijk wie welke belangen behartigd en met welk doel. Viggie lijkt de sleutel tot het antwoord te hebben, maar kan door haar beperkte sociale vaardigheden het goed en kwaad minder goed onderscheiden. Want wie kan ze vertrouwen in een wereld waar iedereen gaat voor hun eigen belang?

Dat Baldacci kan schrijven had ik wel eerder ontdekt. Zijn boeken bevatten humor, gortdroog en soms te vergelijken met Lee Child. Je houdt er van of je houdt er niet van. Ik schaar me onder de mensen die dit wel op prijs stellen. Zo ook in Geniaal geheim waarin de ijzersterke Michelle en warme, maar ook harde Sean de moord onderzoeken op Monk Turing. Dat het er iets niet in de haak zit in Babbage Town wordt de lezer als snel duidelijk. Sean en Michelle zijn ingehuurd om de moord te onderzoeken, maar worden daarbij flink tegengewerkt. Als lezer lees je enthousiast mee en door de ogen van Sean en Michelle ontwikkel je een vernuftig verhaal waarbij je continu heen en weer wordt geslingerd tussen het goede en het slechte.

Het verhaal leest makkelijk, maar een tegenvaller vond ik de plot. Baldacci weet het verhaal zo goed in verhouding op te bouwen, dat het einde naar mijn mening wat te snel is gegaan en ook wat onrealistisch. Ondanks dit is het toch altijd genieten van een boek van Baldacci’s hand en daarom kan ik ze ook bij iedereen aanraden!

Baldacci heeft al een aardige rij boeken op zijn naam staan. Het ene boek is een stand alone, het andere kan je beter in volgorde van uitkomst lezen. In ieder geval was Geniaal geheim het tweede boek dat ik met de personages Sean en Michelle heb gelezen, dit terwijl dit boek het derde deel is. Ik heb nu niet echt het idee dat ik wat gemist heb, maar het zal ongetwijfeld ‘leuker’ zijn om ze wel in volgorde te lezen. Dus hieronder heb ik een rijtje weergegeven:

Volgorde boeken David Baldacci:

 • Het recht van de macht (1996)
 • Op eigen gezag (1997)
 • Duister lot (1997)
 • Vuil spel (1998)
 • Onder druk (1999)
 • In het hart (2000)
 • Nachtwerk (2000)
 • De laatste man (2001)
 • Nachtreizigers (2002)
 • Onbewaakt ogenblik (2003) (Sean King en Michelle Maxwell)
 • Het uur van de zonde (2004) (Sean King en Michelle Maxwell)
 • De samenzwering (2005) (Camel Club)
 • De verzamelaars (2006) (Camel Club)
 • Geniaal geheim (2007) (Sean King en Michelle Maxwell)
 • De verraders (2007) (Camel Club)
 • Niets dan de waarheid (2008) (Shaw en Katie James)
 • De rechtvaardigden (2008) (Camel Club)
 • Familieverraad (2009) (Sean King en Michelle Maxwell)
 • In het geheim (2009)
 • Verlos ons van het kwaad (2010) (Shaw en Katie James)
 • Rechteloos (2010) (Camel Club)
 • De zesde man (2011) (Sean King en Michelle Maxwell)
 • Die zomer (2011)
 • De provocatie (2011) (John Puller)
 • Onschuldig (2012) (Will Robie)
 • Vergeten (2012) (John Puller)
 • De aanslag (2013) (Will Robie)
 • King & Maxwell (2013) (Sean King en Michelle Maxwell)
 • Doelwit (2014) (Will Robie en Jessica Reel)
 • De ontsnapping (2014) (John Puller)
 • De geheugenman (2015)

 

 

2 thoughts on “Geniaal geheim van David Baldacci

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *