Romans en literatuur

De vrouw met de sleutel van Vonne van der Meer

Vonne van der Meer (1952) schrijft al bijna 30 jaar. Als jongste van drie genoot ze van de verhalen die haar moeder hun graag voorlas. Wellicht dat dit ter inspiratie heeft gediend voor haar boek De vrouw met de sleutel.

IMG_0102.JPG

Vrouw, 59, moederlijk voorkomen, brede heupen, prettige stem, komt u voor het slapen instoppen en voorlezen. Discr. verzek. Beslist geen seks. bedoel

Nettie is 59 jaar wanneer ze besluit haar leven om te gooien om brood op de plank te krijgen. Haar echtgenoot is overleden en zelf blijft ze berooid achter. Om toch enig inkomen te vergaren besluit Nettie te doen waar ze goed in is; voorlezen. Ze plaatst een advertentie in de krant en warempel, ze creëert een heus klantenbestand.

Haar klanten zijn divers. Van een klein eenzaam meisje tot een voormalig stewardess en jongeman. Een ieder kampt met eigen problemen, wat eigenlijk gewoon de werkelijkheid is van het leven. Wanneer Nettie een vertrouwensband opbouwt komen de verborgen geheimen naar voren die allemaal te maken hebben met angst, verdriet, eenzaamheid en de moeilijke kanten van het leven. Nettie lijkt niet alleen iemand die voorleest, ‘De vrouw met de sleutel’, maar veel meer dan dat. Ze is voor haar klanten een belangrijk onderdeel van hun leven geworden,voor sommigen zelfs het lichtpuntje van hun dag. En dat zorgt ervoor dat je toch wel anders tegen de maatschappij aankijkt.

Dit boek heb ik in de auto geluisterd en door het rustige verhaal heb ik echt genoten van het boek. Er gebeurt niet veel, maar ongemerkt toch wel. De personages zijn interessant, naast het feit dat het mooi is om te lezen hoe Nettie zich ontwikkelt tot een onafhankelijke zelfverzekerde vrouw die bij onbekende mensen op de rand van het bed gaat zitten en hen voorleest. Met de personages verschillen ook de verhalen. Het ene personage wil voorgelezen worden uit een verhalenbundel, het andere een spannende thriller. Tussen de hoofdstukken in haalt Vonne van der Meer een verhaal aan, zodat je je één van de personages voelt en zelf ook voorgelezen wordt.

De vrouw met de sleutel is een interessante roman, origineel en op een fijne wijze beschreven en verteld.

7 thoughts on “De vrouw met de sleutel van Vonne van der Meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *