Spanning

De poppenspeler van James Carol

James Carol is een Schotse gitarist, geluidstechnicus en journalist. Maar dat is hij niet alleen, hij is ook nog de auteur van serie thrillers met de excentrieke en intelligente profielschetser Jefferson Winter in de hoofdrol. De Poppenspeler kwam in 2014 uit en is het eerste deel in de serie van boeken waarvan de teller momenteel op drie staat. 

IMG_0100.JPG

Londen kampt met een probleem en niet zomaar een probleem. Er is een seriemoordenaar actief die jonge vrouwen ontvoert, hen lange tijd martelt en vrijlaat nadat hij een lobotomie op hen heeft uitgevoerd. Een lugubere zaak met weinig aanknopingspunten. Inspecteur Mark Hatcher is radeloos en roept de hulp in van profiler Jefferson Winter.

Jefferson is expert op het gebied van seriemoordenaars. Hij weet als geen ander hoe ze denken, hoe ze handelen en met welke reden. Zijn eigen vader was een bekend seriemoordenaar en bepaalde gedachtegangen blijkt hij van zijn vader te hebben overgenomen. Ieder nadeel heeft zijn voordeel zullen we maar zeggen.

Inspecteur Hatcher en Jefferson werken samen in het heetst van de strijd, want de vijfde jonge vrouw Rachel Morris wordt vermist. Haar invloedrijke vader wil koste wat kost zijn dochter terug, maar kan alleen maar machteloos toekijken hoe de politie met man en macht zoekt naar aanknopingspunten. Ze hebben alleen niet veel tijd voordat de seriemoordenaar zijn beruchte lobotomie gaat uitvoeren.

James Carol weet zijn lezers angst aan te jagen en dit in een goede thriller te verpakken. Het is huiveringwekkend om te lezen hoe de vrouwen worden vastgehouden, gemarteld en vervolgens als makke schapen weer vrij worden gelaten; zielloos.
De speurtocht naar de moordenaar met Hatcher en Jefferson aan kop is spannend, moedig maar ook een tikkeltje onrealistisch. Dat Jefferson een expert is op dit specifieke vlak mag duidelijk zijn, maar ik vind het een enorm gemis dat er verder niet in wordt gegaan op de band met zijn vader, die toch een belangrijke factor is zijn leven is geweest en een grote invloed heeft gehad op zijn huidige leven. Alleen op de eerste pagina’s mogen we hier iets over lezen. Misschien dat het in deel twee verder wordt uitgediept?

De zoektocht naar de dader wordt in twee verhaallijnen uiteengezet. Aan de ene kant kunnen we Jefferson Winter volgen op zijn opmerkelijke zoektocht. Daarnaast wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van het vijfde slachtoffer; Rachel Morris. Je proeft haar verontwaardiging, angst, moed en wilskracht.

De plot is origineel, maar wat mij betreft iets minder goed uitgewerkt dan de rest van het boek. Carol heeft een fijne schrijfstijl en ondanks dat het verhaal op bepaalde vlakken ongeloofwaardig is, is het een prima thriller die je zeker uit doet kijken naar deel twee.

Dit boek heb ik samen met Tessa gelezen. Ben je benieuwd naar haar mening, klik dan hier!


Graag wil ik Uitgeverij De Fontein bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar!

 

1 thought on “De poppenspeler van James Carol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *