Romans en literatuur

Alleen maar helden van Charles Lewinsky + WIN (gesloten)

Charles Lewinsky studeerde germanistiek en theaterwetenschappen in Zürich en Berlijn. Hij werkte veel voor het theater en richtte zich daarna op het schrijverschap. Alleen maar helden is zijn nieuwste roman, maar wel het allereerste boek dat ik van hem las.

IMG_0097.JPG

Het is winter 1944 en voor het Duitse volk wordt het langzaam duidelijk dat de Tweede Wereldoorlog ten einde loopt. Het is een verwarrende maar ook gevaarlijke tijd in Berlijn. De bommen vallen en geen plek lijkt meer veilig. De Duitse filmploeg besluit opnames te maken in het kleine dorpje Kastelau in de Beierse Alpen om zo het onveilige Berlijn te ontvluchten. De inwoners van het ogenschijnlijke pro Duitse dorpje hebben het idee dat ze een propagandafilm voor de Duitsers aan het maken zijn. De acteurs spelen alsof hun leven er van afhangt en eigenlijk doet het dat ook een beetje. Zonder filmmateriaal en een script dat snel in elkaar moet worden gezet acteren ze vol passie en overgave.

Wanneer blijkt dat de Amerikanen dichtbij zijn schiet de filmploeg in overlevingsmodus. Wat zouden de Amerikanen denken van het feit dat ze zich niet hebben verzet tijdens de oorlog? Of dat ze voor en in opdracht van de Duitsers hebben opgetreden? Het tij keert; voor de kern van de film, maar ook ten opzichte van de onderlinge verstandhoudingen.

Alleen maar helden is geschreven in een bijzondere stijl waar je even aan moet wennen. Het verhaal is gebaseerd op het proefschrift van Saunders waarin hij de waarheid over bekend acteur Arnie Walters boven tafel haalt. Arnie is één van de acteurs uit de filmploeg die in Kastelau de opnames heeft gemaakt. In eerste instantie een propagandafilm, maar dat zich uiteindelijk heeft ontwikkeld in een anti-Duitse film. De rol en bijdrage van Arnie tijdens de filmopnames blijken discutabel.

Het proefschrift wordt afgekeurd en al snel heeft Saunders een rechtzaak aan zijn broek hangen. In het boek lees je zijn zoektocht naar de waarheid. Hij spreekt onder andere met Tiziana Adam en lees je alleen de uitwerking van haar kant van het interview. Tiziana is een prachtig personage; eigengereid, niet op haar mondje gevallen en met een ontzettend klein hartje.

Maar niet alleen de uitwerking van deze interviews met Tiziana maakt het boek bijzonder. Ook zijn dagboekfragmenten, verwijzingen naar wikipedia, voetnoten en andere informatiebronnen zorgen er voor dat Alleen maar helden een ingenieus en scherpzinnige roman is.

Voor de personen die op zoek zijn naar een spannend boek zijn bij Alleen maar helden aan het verkeerde adres. Het is niet spannend, maar je smult van de personages, de originele en scherpzinnige verhaallijn en de wijze hoe mensen zich gaan gedragen om zichzelf beter te laten lijken. Intriges, liefde, angst en verdriet. Het is er allemaal.


Winactie = GESLOTEN

Ben jij na het lezen van deze recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek en wil je het graag lezen? In samenwerking met de uitgever mag ik een exemplaar weggeven.  Laat in een reactie hieronder weten dat je mee wilt doen en doe dit met een geldig e-mailadres zodat ik contact met je op kan nemen als je gewonnen hebt.

Meer kans maken?

Tweet dan volgend bericht: “Ik doe graag mee met de winactie op @Boekenz en maak kans op Alleen maar helden van Charles Lewinksy http://wp.me/p4177l-SC” en/of deel het facebookbericht (klik hier).

Meedoen kan tot en met zaterdag 18 juli aanstaande. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en heeft drie dagen de tijd om te reageren. Indien er niet gereageerd wordt ben ik genoodzaakt een andere winnaar te kiezen.


Deze blogpost maakt onderdeel uit van een blogtour. Klik hier om te lezen wat mijn collega bloggers van dit boek vonden!

6 juli: Door Ellis
8 juli: Scriptgirl
9 juli: Hanta
10 juli: Graag gelezen

21 thoughts on “Alleen maar helden van Charles Lewinsky + WIN (gesloten)

  1. Alleen maar helden zou ik graag voor mijn moeder willen winnen. Ze heeft de vorige boeken van Charles Lewinsky verslonden.

  2. Wauw, klinkt prachtig! (waarom o waarom heb ik deze blogtour ook alweer links laten liggen?! aargghh!) Ik wil dan ook graag kans maken op een exemplaar :-) Ik doe mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *