13

Van boekenkast naar blog – juli

Normaal gesproken werken lijstjes erg goed voor mij. Boodschappenlijstjes op de achterkant van een verkreukeld envelopje, lijstjes in Wunderlist, of to read lijstjes in een half vol schriftje. Voor mijzelf bepaal ik wat en vervolgens mag ik het zelf uitvoeren. Kind kan de was doen zou je denken.

Aan het eind van de maand maak ik zo ook altijd een lijstje van boeken die ik de komende maand wil lezen. Niet dat ik dan daar aan vast zit, maar stiekem houd ik wel van een beetje structuur in mijn chaotische brein ;-) Juni was alleen wat hectisch qua blogtours en recensieboeken dat de helft van mijn lijstje nog onafgewerkt is. No problemo! Flexibel als ik ben, maak ik gewoon een nieuw lijstje! ;-)

1. De poppenspeler van James Carol

Samen met Tessa ga ik de thriller De Poppenspeler lezen! Ik had het boek al gezien in de VN-thrillergids en de omslag sprak mij meteen aan. En voor de liefhebbers van Lars Kepler? Daarmee heb je mij natuurlijk meteen om! Op woensdag 15 juli komen onze recensies online.

In `De poppenspeler van James Carol, staat profiler Jefferson Winter te kijken naar het vierde slachtoffer van een killer-die-niet-dood. Een maniak die zijn slachtoffers nét in leven houdt. Ze zijn hulpeloze kasplantjes geworden met messteken over hun hele lichaam. Alleen hun gezicht is ongeschonden gelaten. Rachel Morris maakt zich op voor een date met een man met wie ze al maanden chat. Ze zit in een ongelukkig huwelijk en deze chatvriend begrijpt haar zó goed Zij wordt het volgende slachtoffer. Maar is deze maniak wel de échte kwade genius, of is er iemand anders die de regie voert over de gruwelpraktijken? 

2. Bloedlijn van Felix Francis

IMG_0095.JPGVan Dick Francis had ik wel gehoord, maar van zijn jongste zoon Felix nog helemaal niets. Zijn boeken schijnen net als de boeken van zijn vader best goed leesvoer te zijn. Tijd om het te gaan ontdekken en mij onder te dompelen in de wereld van de paardenraces.

Wanneer presentator Mark Shillingford op televisie verslag doet van een wedstrijd waarin zijn tweelingzus Clare, een succesvolle jockey, als tweede in plaats van als eerste eindigt, vermoedt hij dat ze de wedstrijd gemanipuleerd heeft. Die avond confronteert hij zijn zus met zijn vermoedens, waarop ze woedend wegloopt. Het is de laatste keer dat hij haar in leven ziet. Een paar uur later springt ze van het balkon van haar hotelkamer. Gekweld door verdriet en schuldgevoel gaat Mark op zoek naar antwoorden: waarom pleegde Clare zelfmoord? En was het dat eigenlijk wel?

3. Ian Caldwell – Het vijfde evangelie

In de herhaling voor komende maand… :-) Volgens mij heb ik nog geen enkele negatieve recensie gelezen, dus ik kijk er best wel naar uit!

In 2004 zit Johannes Paulus II op de pauselijke troon, als in de Vaticaanse Musea de tentoonstelling van een mysterieus object wordt voorbereid. Een week voor de opening wordt curator Ugolino Nogara vermoord en diezelfde nacht wordt in het Vaticaan ingebroken bij de Grieks-katholieke priester Alex Andreou. Andreou was niet alleen Nogara’s goede vriend, maar hielp hem ook bij zijn onderzoek naar een uniek document dat de christelijke wereld op zijn grondvesten zal doen schudden: het Diatessaron.

Als de politie van Vaticaanstad in beide zaken de dader niet kan identificeren, gaat Andreou zelf op onderzoek uit. Hij krijgt hulp van zijn broer, die een belangrijke functie binnen het Vaticaan bekleedt. Om de moordenaar te vinden, moeten zij het geheim dat Nogara meenam in zijn graf reconstrueren – wat de vier evangeliën en het Diatessaron onthullen over het meest controversiële relikwie uit de geschiedenis van de Kerk: de Lijkwade van Turijn. Langzaam maar zeker komt Andreou erachter waarom zijn vriend moest sterven…

4. Philip Snijder – Retour Palermo

Bij de boekenmarkt van Bibliotheek Enschede kocht ik een bescheiden stapeltje boeken. Het leuke van deze boekenmarkten is dat de prijzen zo laag zijn, dat ik bijna altijd boeken koop van auteurs die ik niet ken. Soms  valt het tegen, maar ook vaak valt het heel erg mee.

Zo kocht ik ook Retour Palermo van Philip Snijder. Het was de omslag dat me het boek heeft doen oppakken.

IMG_0105.JPGHet boek gaat over:

Sicilië, midden jaren zeventig. Een jong stel uit Amsterdam arriveert per trein in Palermo voor hun eerste buitenlandse vakantie. Ze spreken geen woord Italiaans en weten vrijwel niets van het ondoorgrondelijke eiland waarop ze hun tentje neerzetten. Meteen worden ze op sleeptouw genomen door leeftijdsgenoten uit de incrowd van de grote stad. Maar ze leren ook een ander Sicili’ kennen: dat van een groep ongepolijste vissers uit het dorpje waar ze kamperen. In Nederland is hun leven, zo jong als ze zijn, dat van een gezapig echtpaar, ‘met aardappels en groenten om zes uur, en elke avond samen voor de televisie’. Hun enerverende Siciliaanse ervaringen stellen het krampachtige evenwicht waarin ze leven danig op de proef. Dertig jaar later is een van hen terug in Palermo. Hij gaat op zoek naar het standbeeld dat is opgericht voor een van de vrienden van destijds, maar stuit op heel wat meer dan dat. Het contrast tussen de benepen Hollandse tieners en hun flamboyante Siciliaanse vrienden weet Snijder subliem te tekenen. En telkens is daar ook een onmiskenbare erotische spanning, die niet alleen de twee jonge mensen maar ook de lezer in verwarring brengt.

5. De rest

Een thriller, roman of juist een historische romen? Ik heb werkelijk waar geen idee. Als ik door mijn lijstje (jaja. ik houd van lijstjes) ongelezen boeken scroll dan zie ik zoveel leuks dat ik wil lezen. Ik kijk wel waar ik zin in heb, ofwel kiek’n wat ‘t in juli wordt!


Houden jullie je altijd aan opgestelde lijstjes?

13 thoughts on “Van boekenkast naar blog – juli

 1. Ik maak heel veel lijstjes, zo wordt mijn hoofd een beetje minder vol. Ik doe het zonder er een datum aan te koppelen omdat ik weet dat ik me er anders toch niet aan hou.

 2. Eigenlijk werk ik vrijwel non-stop met lijstjes, maar met boeken doe ik dat niet. Nu ja, ik hou wel bij welke boeken ik heb gelezen, welke ik nog wil kopen, de recensies die ik nog moet afwerken, … Ik maak echter geen lijstje op met boeken die ik de komende maand wil lezen. Eigenlijk neem ik die beslissing telkens op het moment zelf.

  1. Dat is ook erg fijn! In welk genre je zin hebt is natuurlijk ook zo afhankelijk van het moment en de omstandigheden. Het is ook niet dat ik mij strak aan alle lijstjes hou, maar zo vergeet ik geen boeken die al maanden ergens in een hoekje liggen

 3. Ik hou niet zo van lijstjes maar sinds ik Wunderlist heb ontdekt maak ik al wat vaker lijstjes. Vroeger ging ik naar de winkel zonder boodschappenlijst en nu heb ik daar dus een app voor ;)

  1. Ik vind Wunderlist voor de boodschappen niet zo heel fijn en dat komt vooral omdat ik het irritant vind om iedere keer mijn scherm weer te ontgrendelen. Dus boodschappenlijstjes maak ik nog op de ouderwetse manier ;-)

 4. Eh… om eerlijk te zijn maak ik vooraf nooit lijstjes… recensie- of leesclubboeken lees ik vooral op volgorde van ontvangst, tenzij er haast bij is. Bij zelf aangeschafte boeken maakt het me niet zo uit.

  Wel houd ik bij welke boeken ik gelezen heb en ook heb ik een overzicht met seriepersonages. Dergelijke boeken wil ik wel in volgorde lezen.

  1. Het is ook maar net waar je op dat moment zin in hebt hoor. Lezen op volgorde van ontvangst probeer ik ook zoveel mogelijk aan te houden, is wel zo eerlijk. Welke serie lees je?

   1. Een serie lees ik eigenlijk nooit achter elkaar… ik heb onder andere series van Karin Slaugter (Sara Linton), Harlan Coben (Myron Bolitar) en James Patterson (Alex Cross).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *