Spanning

Mo Hayder – Wolf

Jaren geleden heb ik mogen huiveren en rillen van het meest spannende en gruwelijke boek dat ik ooit had gelezen: Vogelman van Mo Hayder. De knappe, lief uitziende blondine lijkt zo op het eerste gezicht helemaal niet op iemand die dit soort verhalen kan verzinnen, maar ze kan het echt. Ook haar boek De behandeling deed mij huiveren en maakte mij zelfs misselijk.  Als een echte spanningzoeker was ik dan ook erg benieuwd naar haar nieuwste thriller Wolf

IMG_0045.JPG

Wolf vertelt het verhaal over de familie Anchor-Ferrers. Na een hartoperatie mag vader Oliver naar huis, maar alleen onder voorwaarde dat hij op een plek is waar hij gemakkelijk hulp kan in schakelen. De familie, Oliver, vrouw Mathilde en dochter Lucia, vertrekken naar hun verblijf op Somerset Mendips.

Het verblijf is een plek waar ze tot rust kunnen komen. Het is wel iets afgelegen maar er is een telefoon in huis aanwezig waardoor de familie hier geen probleem in ziet. Dat het heel anders uitpakt wordt hen al snel duidelijk. Wanneer Mathilde in de tuin gaat werken doet ze een gruwelijke ontdekking. In de bomen hangen de overblijfselen van een dier of mens. Het doet haar terugdenken aan een moord die jaren geleden in de buurt van het verblijf was gepleegd en de paniek slaat haar om het hart. De ex-vriend van hun dochter Lucia was één van de twee slachtoffers en nog steeds hebben deze moorden invloed op het leven van de familie Anchor-Ferrers. Dat de vondst van Mathilda het gezin weer op scherp doet staan komt door de gelijkenis met de gruwelijke moorden van jaren geleden. Destijds hingen de overblijfselen van de slachtoffers als versiering in de bomen.

Mathilda en Oliver hanteren de struisvogelmethodiek en doen alsof er niets aan de hand is. Wanneer er twee politiemannen aan de deur staan en de telefoonverbinding valt weg, komen ze tot de conclusie dat het menens is en niets is wat het lijkt.

Hoewel Wolf niet zo’n gruwelijk verhaal is als De Vogelman of De behandeling, weet Hayder ook in dit boek de lezer angst aan te jagen. De familie Anchor-Ferrers wordt gegijzeld en staan bloot aan een grote hoeveelheid vernederingen en mishandelingen. Hoe sterker sommige personages worden, lijken de andere zich er bij neer te leggen. De ware reden waarom zij gegijzeld worden is hen niet bekend, hoewel Oliver (een zeer intelligent man) hier beetje bij beetje achterkomt. Het onzekere was voor hen ligt en hoe dit zal eindigen zorgt voor een enorme onrust.

De plot is verrassend en Hayder is er in geslaagd om mij weer volledig te verrassen. En dat is precies waarom ik haar boeken zo goed vind. Niet is wat het lijkt; er zit altijd wel ergens een addertje onder het gras. Wolf is geen rechttoe rechtaan thriller maar zit bomvol psychologische en verrassende wendingen. Wederom een genot om te lezen voor een spanningszoeker als mijzelf!

6 thoughts on “Mo Hayder – Wolf

  1. Ik ken de schrijfster niet en haar boeken niet, maar word nu wel getriggerd. Ik ga er achteraan, leuk. Mooi blog trouwens, ik kende het nog niet.

  2. Eigenlijk lees ik weinig thrillers. Ik heb er zeker niks tegen, het komt er gewoon niet van. Ik ben bang dat ik naar aanleiding van jouw bericht de hele Caffery-serie heb besteld. Nog bedankt hè? :-)

    1. Oei, ik voel de druk al! ;-)
      Ik hoop dat de serie je bevalt. Vogelman en De behandeling vond ik verreweg de beste (en meest gruwelijke) boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *