12

Mei – Een opgeruimd huis en veel leesplezier

Mei was net als april een topmaand! Ik kocht voor mijn verjaardag bijvoorbeeld het boek van Marie Kondo en ging als een dolle door ons huis heen om troep te verzamelen en eens goed op te ruimen. Gelukkig kon ik aan het eind van mei ook mijn schoolspullen bij het oud papier knallen, want ik ben geslaagd! Vorige week donderdag had ik mijn scriptieverdediging. Ik ging met enorme zenuwen naar binnen en kwam met een diploma en een fles champagne weer naar buiten. Feest! Lezen jullie mee wat ik nog meer heb gedaan in mei? 

IMG_0051.JPG
De boeken die ik in mei heb gelezen

In mei las ik maar liefst negen boeken en ook deze maand heb ik flink afgewisseld tussen de genres. Zoals al gezegd las ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo. Ondanks het ietwat saaie onderwerp schrijft Marie Kondo erg fijn en nog fijner is dat je flink enthousiast wordt om je huis eens grondig aan te pakken. De vuilniszakken waren in ieder geval bij ons thuis snel gevuld en onze kledingkast is nog steeds netjes.

Afgelopen maand was ik ook een beetje in Scandinavische sferen. Ik las twee boeken van Arnaldur Indridason (Onderstroom en Erfschuld) en het nieuwste boek van Camilla Läckberg, Leeuwentemmer

Daarnaast ben ik één van de gelukkige bloggers die mee mocht doen met de blogtour die door WPG Uitgevers in België wordt georganiseerd. Dit keer gaat het om het boek De man die de taal van de slangen sprak van Andrus Kivirähk. Mijn blogpost verschijnt op 10 juni en ik kan jullie nu alvast vertellen dat het een heel bijzonder en sprookjesachtig boek is.

Ook las ik in mei Wolf van Mo Hayder, een boek dat ik via Elly’s Choice heb mogen downloaden. Wolf is geen standaard thriller maar zit bomvol psychologische en verrassende wendingen. Net als bij haar vorige boeken heb ik ook bij dit boek gehuiverd en gegruweld.

Bij de boekenmarkt die door de bibliotheek in Enschede werd georganiseerd kocht ik onder andere Dame in het blauw van Noëlle Châtelet. Inmiddels staat ook mijn recensie van dit boek online.

Tot slot las ik op de een na laatste dag van mei in twee dagen het prachtige boek De Vlucht van Jesús Carrasco uit. Een boek dat al een tijdje hoog in de bestsellerlijsten heeft gestaan, maar ik had het nog niet gelezen. Nu heb ook ik mogen genieten van het prachtige verhaal dat Carrasco schrijft over een angstige jongen die vlucht voor een rechter en vriendschap sluit met een oude geitenhoeder. 

Net zoals altijd heb ik het voornemen om niet zoveel boeken te kopen, maar ik kan het vaak niet laten. Het is een voornemen waarvan ik het niet er vind om te breken, dus waarschijnlijk hecht ik er zelf ook niet genoeg waarde aan ;-)

IMG_0050.JPG
De boeken die ik heb gekocht of gekregen

Over een aantal boeken heb ik het hierboven al gehad, namelijk de boeken van Arnaldur Indridason, De man die de taal van de slangen sprak en Dame in het blauw. Bij de boekenmarkt die door de bibliotheek in Enschede werd georganiseerd kocht ik naast Dame in het blauw ook het boek Retour Palermo van Philip Snijder. Het verhaal speelt zich af in Sicilië, midden jaren zeventig. Een jong stel uit Amsterdam arriveert voor het eerst in Palermo voor hun buitenlandse vakantie. Hun enerverende Siciliaanse ervaringen stellen het krampachtige evenwicht waarin ze leven danig op de proef.

Ook kocht ik Morbus Kitahara van Christoph Ransmayr. Een boek dat gaat over de jonge smid Bering die na de oorlog in het gehucht Moor (Oostenrijk) woont dat tot boetegebied is verklaard en dat bezet wordt door de overwinnaars. Bering wordt noodgedwongen lijfwacht en chauffeur van de gehate Ambras, die het concentratiekamp overleefde en nu opzichter is bij de groeve. Een steengroeve die Bering doet denken aan het kamp Mauthausen.

Het boek Herfstreis naar Dantzig van Lisette Lewin kon ik ook niet laten liggen. In oktober 1991 reist Lisette Lewin per spoor naar het Poolse Gdansk, waar ze haar vader zal ontmoeten. Van 1918 tot 1924 woonde Kurt Lewin daar, in ‘de parel aan de Oostzee’, toen nog Dantzig geheten. Samen zoeken ze het woonhuis op van Kurts vader, de warenhuisdirecteur. Het dramatische overlijden van deze intrigerende Lebemann maakte een abrupt einde aan een beschermde jeugd. Gebruikmakend van haar vaders geschreven herinneringen aan zijn kindertijd, vertelt Lisette Lewin van hun reis naar het verleden en over eerdere reizen naar Berlijn en New York.

Tot slot kocht ik bij de boekenmarkt Ver van mij van Rita Spijker. Het verhaal gaat over Rosa die na het overlijden van haar man op vakantie is in Gambia. Ze geniet zoveel mogelijk maar stilaan beginnen heimwee en verdriet over de verstoorde relatie met haar dochter Birgit zich op te dringen. Om eerlijk te bekennen heb ik nog geen werk van Rita Spijker gelezen, vandaar dat ik dit boek heb gekocht.

Van Uitgeverij Q heb ik de boeken Gelukspad 3 van Anna Freriksson en New York in 40 dates van Diana Albrink toegestuurd gekregen. Het zijn volgens mij luchtige boeken die ik graag ‘tussendoor’ lees.

Van AW Bruna heb ik Het Vijfde evangelie van Ian Caldwell toegestuurd gekregen. Ik reageerde op hun tweet en was één van de gelukkige lezers die een leesexemplaar mochten ontvangen. Het is een thriller dat zich afspeelt in Vaticaanstad en inmiddels er is ook een blogtour georganiseerd.

Tot slot heb ik De Circusvrouw van Jelmer Jepsen gekocht, omdat dit het boek is dat we in de leesclub gaan bespreken. 13 juni zien we elkaar weer in het mooie hoge Leeuwarden. Iets waar ik nu al naar uit kijk!


Wat is het mooiste boek dat jij in mei hebt gelezen? 

12 thoughts on “Mei – Een opgeruimd huis en veel leesplezier

 1. Hi Sue,

  Wat leuk dat je ‘New York in 40 dates’ hebt gekregen, en dat je ‘m wilt lezen natuurlijk!
  Inderdaad bedoeld als een luchtig boek voor ‘tussendoor’. Het weer werkt in ieder geval mee om liever op de bank te willen zitten met een mok thee en een goed boek. Ik overweeg zelfs om de open haard aan te steken. ;-)

  Veel leesplezier!
  Groeten,
  Diana

  1. Hoi Diana,

   Wat leuk dat je een reactie achterlaat! En natuurlijk wilde ik graag jouw boek lezen.
   Het daten in New York lijkt mij namelijk een stuk spannender dan het daten met de Nederlandse mannen ;-)
   Ha, een open haard! Je brengt me op een goed idee… Maar ik denk dat jouw boek het ook goed doet met een heerlijk koude cocktail in de zon. En dat is precies wat ik vrijdag zal gaan doen!

   Groetjes Sue

 2. Hoi Sue, wat leuk dat je De circusvrouw gaat lezen in je leesclub! Mag ik vragen of dit een clubje vrienden is of via een bibliotheek of winkel? Ik denk dat Jelmer dat leuk zal vinden om te horen!

  Hartelijke groet en veel leesplezier!

  Marieke
  Xander Uitgevers

  1. Hoi Marieke,

   Onze leesclub is opgericht na het plaatsen van een oproepje op social media. Sindsdien komen we ongeveer ieder kwartaal bij elkaar in een andere stad. Het is altijd erg gezellig en ondanks dat we ook gezamenlijk een boek lezen en bespreken is er bij ons altijd heel veel tijd nodig voor kletsen en shoppen. Typisch een leesclub met vrouwen dus ;-)

   Groetjes Sue

 3. Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die gegrepen werd door opruimwoede na het lezen van Marie Kondo’s opgeruimd. Wat heb jij met de boekencategorie gedaan? Ik heb hem tot nu toe maar zo’n beetje overgeslagen, maar merk aan alles dat ik zeer binnenkort elk boek in mijn kast toch de “word ik er blij van?”-vraag ga stellen. Heb jij dat ook?

  1. Hihi, ik heb de boekencategorie overgeslagen… Ik had wel de neiging om de rest van mijn interieur bij de Kringloopwinkel achter te laten, had jij dat ook? Nog steeds doe ik wel redelijk makkelijk spullen weg, het boek helpt je goed te relativeren.
   En heb jij veel weggegooid uiteindelijk?

   1. Fijn dat jij ook moeite had met die boekencategorie :). Ik heb best heel veel weggegooid, veel meer dan ik van tevoren gedacht had. Toch vind ik bijna iedere dag nog wel iets dat weg kan, dus misschien moet ik nog een sessie doen en dan nog strenger zijn. Die ruimte die het oplevert vind ik in ieder geval heerlijk!

    1. Heb je nog niets dat je achteraf toch niet moest weggooien? Daar ben ik een beetje huiverig voor (behalve met kleding, daarom is waarschijnlijk juist die kast nog wel opgeruimd gebleven, haha..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *