Romans en literatuur

Jelmer Jepsen – Vallen als het heet is

Aanstaande zaterdag lezen we met de leesclub De circusvrouw van Jelmer Jepsen. Een goede reden om eindelijk eens zijn debuutroman Vallen als het heet is te lezen. Als trotse bezitter van een gesigneerd exemplaar is het al een reden om dit boek te lezen, maar na het lezen van De circusvrouw was ik alleen nog maar nieuwsgieriger geworden. 

IMG_0035.JPG

Morris heeft al in 15 jaar geen contact meer gehad met zijn moeder Fieke. En toch is hij met haar onderweg naar Corsica. Zijn oma, Fieke haar moeder, ligt op sterven en het is haar laatste wens om haar dochter nog eens te zien. Want ook zij heeft haar dochter al in geen jaren meer gezien. Fieke is een bijzondere vrouw; kan het contact van de een op andere dag verbreken en uit het leven van haar dierbaren verdwijnen. Zonder reden en een grote twijfel en onzekerheid achterlatend.

Maar goedzak Morris zet zijn eigen sores opzij en neemt zijn moeder mee naar Corsica. Dat dit noodzakelijk is blijkt al in de taxi die hen naar het vliegveld moet brengen. De onzekerheid, wispelturigheid en doordat zijn moeder zich geen moment kan focussen maakt het onmogelijk om een fatsoenlijk gesprek te voeren.  Eenmaal op Corsica aangekomen is het Morris die met moeite zijn geduld kan behouden. De reis die zijn moeder hem dwingt te volgen vraagt het uiterste van hem. Vanaf de taxirit van zijn huis tot terugkomst is één grote uitputtende en emotionele rollercoaster.

De terugblik op zijn eigen jeugd, de keuzes die zijn gemaakt en de oneindige vragen die Morris aan zijn moeder wil stellen zorgen voor een continue spanning. Het feit dat zijn moeder geen strobreed wil toegeven werkt irritatie en frustratie op, niet alleen bij Morris maar ook bij de lezer. In een sneltreinvaart lees je het boek uit, want de spanning neemt toe en je zoekt net zoals Morris antwoorden op de onduidelijkheden

Ik heb enorm genoten van de debuutroman Vallen als het heet is. De gemakkelijke schrijfstijl, de verwerkte humor en ironie zorgen voor een goed boek. Maar juist ook de originaliteit en het tastbare verdriet bij zowel Morris als Fieke maken iets los bij de lezer. En als een schrijver dit op zo’n manier lukt, kan ik daar alleen maar bewondering voor hebben.

5 thoughts on “Jelmer Jepsen – Vallen als het heet is

  1. Mooi! Door De circusvrouw ben ik ook heel benieuwd geworden naar Vallen als het heet is! Ben trouwens ook heel nieuwsgierig wat ieders mening zaterdag zal zijn en of er meer zijn die Vallen als het heet is al hebben gelezen :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *