Spanning

Het meisje in de trein van Paula Hawkins

Enige tijd geleden is alweer de VN Detective en Thrillergids verschenen. Een gids bomvol recensies van uiteenlopende thrillers en waarvan het enthousiasme om meer thrillers te lezen alsmaar toeneemt. Dit jaar is het thrillerdebuut van Paula Hawkins ‘Het meisje in de trein’ verkozen tot VN Thriller. 

IMG_0089.JPG

Het leven van Rachel is een puinhoop nadat haar vriend Tom haar gedumpt heeft voor de mooie Anna. Ze woont in een kamertje bij een kennis en zuipt er dagelijks op los. Haar moment in de trein is het enige moment van de dag waar ze naar uitkijkt. Want wanneer haar trein eventjes moet stoppen bij het plaatsje Witney voor het rode sein kan ze weer naar de twee stellen kijken die in de huizen aan het spoor wonen. Rachel kan recht het huis inkijken en ziet dagelijks wat de bewoners aan het doen zijn. Hierdoor heeft ze echt het idee dat ze de mensen kent.

Jason en Jess, zoals Rachel ze heeft genoemd, wonen in het ene huis. Het andere huis is het huis waar ze vroeger met haar vriend Tom heeft gewoond. De enige plek waar ze ooit echt gelukkig is geweest wordt nu bewoond door haar ex en zijn vriendin waar hij haar voor gedumpt heeft.

Op een dag als alle andere dagen rijdt de trein weer langs het huizenblok, maar alles is anders. Jess is weg en ook op de andere dagen komt Jess niet meer tevoorschijn. Voor Rachel verdwijnt nu alle stabiliteit in haar leven wat grote gevolgen heeft.

Paula Hawkins heeft met Het meisje in de trein een bijzonder originele thriller geschreven. Rachel lijkt het antwoord te hebben op vele vragen, maar kan door haar alcoholverslaving niet alles herinneren wat er in haar leven gebeurt. Ze is een uiterst onbetrouwbaar personage, want in hoeverre zijn de dingen die zij zich wel herinnert juist? Blijkbaar heeft Rachel iets gezien wat met de verdwijning met Jess (die in het echt Megan blijkt te heten) te maken heeft, maar moet er achter zien te komen wat er is gebeurd. Om hier achter te komen moet Rachel oude wonden openrijten en de waarheid onder ogen zien.

Voor deze ontwikkelingen heeft Paula Hawkins de tijd genomen en het duurt even voordat de ontknoping volgt. Dit had voor mij iets sneller gemogen, maar aan de andere kant zorgt dit voor een uiterst bijzonder personage. Rachel blijkt namelijk helemaal niet zo zwak te zijn als ze zelf denkt en het is mooi om te lezen hoe zij weerstand biedt tegen haar zwaktes. De wijze waarop alle levens met elkaar verbonden blijken te zijn is haarfijn uitgewerkt en dat zorgt voor een plezierig en makkelijk te lezen thriller, maar op geen enkel moment wordt het echt spannend. Door het goede uitgewerkte verhaal is dit echter helemaal geen gemis.

3 thoughts on “Het meisje in de trein van Paula Hawkins

  1. Helemaal met je eens: het ‘gebrek’ aan spanning is absoluut geen gemis. Ik vind dit boek zo goed opgebouwd, en de personages zo goed ontwikkeld; echt een topthriller!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *