De boekenkast van...

De boekenkast van… Stephanie

Het is weer tijd voor een van mijn favoriete rubrieken, namelijk ‘De boekenkast van…’. In deze rubriek kan je vanuit je luie stoel ongestoord bij iemand in de boekenkasten neuzen. Wat wil je nog meer? Vorige maand konden we de boekenkast van Hans zien. Dat hij gek is op Scandinavië en dan vooral Zweden was goed te zien aan zijn kast en zijn boeken. Deze maand laat de 27 jarige Stephanie haar boeken zien. 

Stephanie volg ik al een tijdje via haar blog. Hier kan ik vooral genieten van de DIY-blogs. Ik vind creativiteit heel erg leuk, maar helaas kan ik mijn ideeën slecht overbrengen in de praktijk. Het maken van surprises tijdens Sinterklaas begon ik dan ook vol enthousiasme, maar eindigde vaak in één brok frustratie. Stephanie daarentegen maakt allerlei mooi spul en daarnaast leest ze ook nog veel boeken. Kijken jullie weer mee?

IMG_0061.JPG

Wie ben je, wat doe je in het dagelijks leven? 

Mijn naam is Stephanie Verhoeven, 27 jaar en moeder van een prachtige dochter van 1 jaar. Ik woon in het mooie Lommel, gelegen in Limburg (België). Ik ben optometrist van beroep, ben sinds kort begonnen aan een cursus Creatief Schrijven en heb hiernaast mijn eigen blog http://stephtoread.wordpress.com Ik schrijf over alles wat mij interesseert gaande van boekrecensies, DIY projecten, restaurants, films, mijn dochter en alles wat maar op mijn hartje ligt.

Wat voor invloed heeft lezen op jouw leven? 

Lezen heeft een grote invloed op mijn leven. Als ik een boek lees, word ik als het ware het hoofdpersonage. Ik ervaar alle gevoelens en gedachten van deze persoon alsof het de mijne zijn. Ik leef niet alleen mijn leven, maar ook dit van duizenden anderen. Ik maak dingen mee, die ik niet in het echte leven zou meemaken. Elke keer weer is het een ervaring op zich. Maar ik gebruik lezen ook als ontsnapping. Wanneer het leven even tegen zit, kruip ik met mijn boek op de bank en sluit ik mij volledig af.

Wat is de verhouding van digitaal lezen ten opzichte van het lezen van papieren boeken? 

Ik ben een uitgestorven soort. Ik heb nog geen E-reader (ja, je leest het goed). Ik koop nog altijd gewoon mijn boeken of huur ze in de bibliotheek. Er komt een dag waarop ik de strijd moet opgeven, maar ik probeer hem zo lang mogelijk uit te stellen. Ik hou nu éénmaal van een boek in mijn handen en de pagina’s om te slaan. Een E-reader vind ik onpersoonlijk, maar ik zie er wel de makkelijkheid er van in. Een paar maanden geleden ging ik op reis naar New York en het gewicht wat ik meezeulde was groot. Een E-reader had veel minder plaats ingenomen en zeker minder gewogen. Er komt een dag.. Hij is alleen nog niet vandaag.

Op welke wijze heb je de boekenkast(en) ingedeeld en waarom? 

Spijtig genoeg heb ik geen boekenkast dus gebruik ik mijn hele huis. Er is maar één onderverdeling en dat is: boven liggen de boeken die ik heb gelezen en beneden die ik nog moet lezen of opnieuw wil lezen. Ze liggen overal verzameld in kleine stapeltjes.

IMG_0063.JPG

In elke kamer vind je minstens 3 boeken samen liggen. Ik vind het heerlijk om omringd te worden door boeken. Het heeft voor mij hetzelfde gevoel als een foto van je vakantiebestemming. Het is gevuld met de belofte op een avontuur, een mooie herinnering en vervoering.

Het enige wat wel een vaste plek heeft, zijn de boekjes van Lore. Naast haar speelgoedkist staat een mandje waar al haar ‘speelboekjes’ in zitten. Hier mag ze mee spelen wanneer ze maar wil. Op de kist liggen de voorleesboekjes. Deze liggen apart omdat de bladeren en kaften minder sterk zijn waardoor ze sneller kapot gaan. Ik lees heel graag voor aan Lore en probeer dit ook zo veel mogelijk te doen. Aleen is het soms wat moeilijk aangezien zij vooral geïnteresseerd is om het boek steeds open en dicht te doen.

IMG_0065.JPG

Wel genre lees je het liefst? 

Ik lees voornamelijk romans en detective verhalen. Mijn favoriete detective aller tijden is Hercule Poirot. Romans kunnen gaan van chicklit tot zaken als trots en vooroordeel (één van mijn favoriete boeken trouwens).Ik kan door veel boeken worden opgeslorpt, maar veel ligt aan de auteur. Als deze persoon een vlotte schrijfstijl heeft en echt weet hoe alles neer te pennen zodat je verbeelding met je aan de haal gaat, dan is het sowieso geslaagd voor mij. Sta ik in een boekenhandel, kan je me altijd vinden bij de literatuur.

IMG_0062.JPG

Waar ben je het meeste trots op? 

Buiten mijn dochter (natuurlijk) ben ik vooral trots op mijn blog. Ik ben hiermee begonnen in januari van dit jaar en ben compleet verslaafd. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou kunnen. Dat ik de moed had om elke week een paar posts online te zetten over de dingen die ik leuk vind. Het was een grote stap, maar ik ben zo blij dat ik hem heb genomen.

Ik heb ook trots op het feit dat ik sinds twee weken geleden terug student ben (thuisonderwijs naast mijn gewone job). Ik ben een opleiding Creatief Schrijven begonnen. Ik was vroeger nooit een goede student dus het ging gepaard met gemengde gevoelens, maar ik vind het zo interessant en ben super blij dat ik het heb gedaan.

Wat zijn de mooiste boeken in jouw kast? 

Mijn mooiste boeken zijn De graaf van Monte Cristo van Alexander Dumas en Trots en vooroordeel van Jane Austen. Dit zijn mijn favoriete boeken. De graaf van Monte Cristo is een heel lang verhaal, maar zo mooi. Het hoofdpersonage wordt zo’n onrecht aangedaan dat hij er jaren over doet om zijn ultieme wraak te krijgen. Het is een web van bedrog, geld en flashbacks, dat je op den duur echt moet zoeken wie nu wie is. Dit alles gebeurd in het begin van de 18e eeuw en dat maakt het verhaal nog meer intrigerend.

IMG_0064.JPG

Trots en vooroordeel is mijn ultieme liefdesverhaal. Je kruipt als het ware in het hoofd van een vrouw die zeer sterk geëmancipeerde gedachten had voor haar tijd. Je leert hoe ze omgaat met de chaos van haar zussen, adellijk bloed en een bepaalde, arrogante mr. Darcy. Je wordt voortdurend geslingerd tussen gedachten van liefde en vooroordeel.

IMG_0066.JPG

Wat is de grootste miskoop geweest? 

Een vrouw op 1000° graden van Hallgrimur Helgason. Het boek deed niets voor mij en ik heb mij door die 544 bladzijden gesleurd! Ik ben iemand die zijn boek uitleest, maakt niet uit of het bevalt. Soms een echte tijdsverspilling.

Wat is het oudste boek in jouw boekenkast en hoe kom je hier aan? 

The man in the iron mask van Alexander Dumas gedrukt in 1944, gevolgd door 12 boeken aan de hand van Agatha Christie, gedrukt in 1974. Het eerste boek heb ik gevonden op de teutenmarkt hier in Lommel (België). Deze markt is op zondag van half 9 tot 17u en je vindt er vaak de leukste boeken voor bijna geen geld. Je moet af en toe goed snuffelen, maar daar ben ik deze tegengekomen; het eerste deel van de Graaf van Monte Cristo en een oude editie van Oliver Twist.

De boeken van Agatha Christie heb ik gekregen van mijn vader. Hij had deze gekocht in zijn studententijd (hij is ook een grote fan van Hercule Poirot) en aangezien de liefde voor hem is doorgegeven, heb ik de boeken gekregen.

IMG_0067.JPG

Aan welk boek heb je de mooiste herinneringen? 

Goh, aan zo veel boeken! Pluk en de Petteflet doen mij steeds terug denken aan mijn kindertijd. De Graaf van Monte Cristo en Trots en vooroordeel zijn klassiekers waar je keer op keer weer iets nieuws in ontdekt. De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimjaren staan ook op mijn lijst om opnieuw te lezen.

Wat zou je willen veranderen als dit tot de mogelijkheden zou behoren?  

Om mee te beginnen een boekenkast :). Ik zou het heel mooi vinden om één wand van mijn woonkamer gevuld te hebben met al mijn boeken. Natuurlijk zouden er nog overal kleine stapeltjes liggen, maar zo’n boekenkast is voor mij een kunstwerk.

Daarnaast zou ik in mijn leven meer tijd willen hebben voor te lezen en te schrijven. Ik zou graag werken als schrijfster of columnist. Elke dag de kans krijgen om je gedachten en gevoelens neer te pennen als job, lijkt mij fantastisch.


Stephanie, bedankt voor de mooie blogposts met de sfeervolle en kleurrijke foto’s. Succes met je studie en hopelijk vind je ooit je droombaan!

Denk je nu ook, ik wil ook een keer meedoen aan deze rubriek? Neem dat contact met mij op via sue@boekenz.nl! 

4 thoughts on “De boekenkast van… Stephanie

  1. Wat een geweldig leuke blogpost weer! Ik geniet echt heel erg van het binnen gluren bij anderen, haha
    Stephanie, wat heb je een mooie verzameling boeken (yay, Murakami! Ik moet De kleurloze Tsukuru Taziki nog lezen, ben erg benieuwd!) en wat ziet je huis er -voor zover ik kan zien natuurlijk- mooi en kleurrijk uit.

    Ik ben benieuwd naar de volgende boekenkast! :-)

  2. Wat een leuke post inderdaad! Heerlijk om zo binnen te kunnen gluren en wat ziet die verzameling van je dochter er onwijs leuk uit zo met haar naam in mooie rozerode letters. Enne Sue, wat een leuke rubriek! Ik ben benieuwd naar de volgende editie.

  3. De boekenkast post weer. Ging snel zeg. Heerlijk om te lezen. Erg jammer dat Een vrouw op 1000° graden van Hallgrimur Helgason de grootste miskoop was :-). Dit boek staat op mijn lijstje te lezen boeken.
    Op je blog zag ik ook een bookcrossing post. Ik ben benieuwd of de boeken nog terug te vinden zijn via de Bookcrossing website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *