Romans en literatuur

Wilma Geldof – Elke dag een druppel gif

Nog niet eerder had ik van auteur Wilma Geldof gehoord. Via Elly’s Choice mocht ik haar boek Elke dag een druppel gif downloaden. Een boek dat een andere kant van de Tweede Wereldoorlog beschrijft, namelijk het verhaal van Maarten die opgroeit in een NSB-gezin. 

IMG_0015.JPG

Elke dag een druppel gif

Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Het verschil met andere mensen is dat de familie van Maarten de Duitsers met open armen ontvangt. De prijs die hij als jongen moet betalen omdat zijn vader fanatiek aanhouder is van de NSB is hoog. Op school is hij het mikpunt van pesterijen en ook thuis kan hij niets goed doen in de ogen van zijn vader. Wat Maarten ook doet, zijn broer blijft hét oogappeltje van zijn vader. Op een gegeven moment laten zijn vrienden hem in de steek en ook zijn broer verlaat het ouderlijk huis om voor de Duitsers te vechten aan het Oostfront. Ondanks dat het leven van Maarten niet makkelijk wordt, blijft hij alles wat zijn vader hem zegt trouw.  Uiteindelijk is de enige aansluiting die Maarten kan vinden op een ‘Reichsschule’, waar de ‘elite’ onder de NSB-kinderen worden toegelaten. Nog nooit heeft Maarten zijn vader trots op hem gezien, behalve op het moment dat hij werd toegelaten tot deze school.

Als Maarten 19 jaar oud is en de oorlog achter hem ligt, krijgt hij een relatie met het mooie meisje Hanne. Maar het verleden laat hem niet met rust. Welke desastreuze gevolgen hebben zijn daden tijdens de Tweede Wereldoorlog gehad? En raakt hij Hanne kwijt als ze de waarheid over hem hoort?

Verfrissend maar onthutsend

Het verhaal van Maarten is onthutsend. We lezen hoe hij opgroeit in een wereld vol naïviteit en waar hij volledig vertrouwt op een vader die hem niet respecteert. Op de Reichsschule voelt Maarten pas echt hoe fijn een familie kan zijn wanneer je een gewaardeerd lid van de familie bent. Het is treurig om te lezen hoe zo’n jonge jongen zo verdwaald en alleen kan zijn in een wereld waar alles anders is dan het lijkt.

Door de afwisseling in het verhaal waarbij je kennis maakt met jonge Maarten en de oudere Maarten ervaar je op welke wijze zijn jeugd invloed heeft en heeft gehad op zijn ontwikkeling. Het is niet een verhaal over de Tweede Wereldoorlog dat ik al kende. Het programma en lesinhoud van de Reichsschule was mij geheel onbekend. Het mooie is dat het verhaal niet ophoudt bij de bevrijding, maar dat we ook eens kunnen lezen wat de indirecte gevolgen van de oorlog zijn geweest.

Iedereen die enige interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog zal dit boek verslinden, Maarten in hun hart sluiten en het verhaal als een spons opzuigen om ooit nog eens te herlezen. Wat een prachtboek!

7 thoughts on “Wilma Geldof – Elke dag een druppel gif

  1. Ik heb het ook gelezen en ik vond het ook zo mooi. Ik kende ook de reichsschule niet en ook niet de heropvoedingskampen. Prachtig boek dat je aan het denken zet.

    1. Inderdaad, dat vond ik ook. Wilma Geldof laat met dit boek een hele andere kant van de oorlog zien, dat maakt het zo origineel. Heb jij het boek ook via Elly’s Choice gelezen?

      1. Ik heb m in m’n goodreads op mijn te-lezenplank gezet. Dan vergeet ik het in ieder geval niet! Voorlopig kom ik er waarschijnlijk niet aan toe om het te lezen, maar er zal vast een moment komen!

  2. Ik heb dit boek ook gedownload via mijn abonnement op Elly’s Choice maar nog niet gelezen. Het lijkt mij wel een goed boek ook al ben ik niet echt geïnteresseerd in de oorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *