Van boekenkast tot blog

Van boekenkast naar blog – mei

In één van mijn vorige blogposts hebben jullie al kunnen lezen dat ik in april maar liefst 8 boeken heb gelezen (mede door mijn heerlijke relaxweek in de Eifel). Op alle fronten was april een topmaand en ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat mei even mooi gaat worden. We mogen natuurlijk Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren vieren. En natuurlijk herdenken we ook deze maand WOII. Daarom wil ik graag deze maand een mooi oorlogsboek lezen, maar ik weet niet zo goed welke. Kan iemand mij eentje aanbevelen?

Maar dat is niet het enige waarom ik mei vaak een mooie, fijne maand vind. In mei wordt het vaak erg mooi weer én heb ik nog geen last van mijn hooikoorts. Dat begint altijd in juni verschrikkelijk te worden, dus in mei kan ik nog gerust genieten van het mooie weer en de natuur.

Net zoals iedere maand heb ik weer een stapeltje boeken klaar liggen die ik de desbetreffende maand wil gaan lezen. Zo’n stapeltje werkt perfect voor mij, want ik zet er ook boeken op die al jaren liggen te verstoffen in mijn kasten. En door dit lijstje word ik een beetje ‘gedwongen‘ om ook deze boeken te gaan lezen.

Yvonne Jagtenberg – Hondje. De enige echte

Samen met de kleine meneer gaan we in mei dit boek van Yvonne Jagtenberg lezen. Ondanks dat hij te klein is om het allemaal te begrijpen, vindt hij het altijd heel erg leuk en fijn om naar je te luisteren. Vooral voor het slapen gaan ligt hij rustig naar je te kijken als je hem een verhaaltje vertelt. IMG_3580Mo Hayder – Wolf

Via Elly’s choice mocht ik vorige maand Wolf van Mo Hayder downloaden. Erg gaaf, want ik vond De Vogelman en De behandeling één van de gruwelijkste boeken die ik ooit heb gelezen. Deze boeken las ik in de vele uren die ik in de trein van Zwolle – Hengelo doorbracht en ik kan mij nog steeds de lugubere details van beide boeken herinneren. Haar boek  Grotesk heb ik hier nog in de kast staan, maar op de een of andere manier trekt het mij niet zo. Misschien dat Wolf me kan stimuleren.

De achterflap beschrijft:

Ik geloof, voor zover ik het kan horen, dat óf mijn dochter óf mijn vrouw net is aangevallen. Ik weet niet wat er nu gebeurt. Het huis is stil.’ Veertien jaar geleden werden twee verliefde tieners meedogenloos vermoord in een verlaten bos. De dader bekende schuld en ging de gevangenis in. De herinneringen aan die moord spelen een gezin nu nog steeds parten. En in hun afgelegen huis op de heuvel keert de nachtmerrie terug...

Noëlle Chatelet – De dame in het blauw

Dit boek ben ik op dit moment aan het lezen. Ik kocht het op de boekenmarkt bij de Bibliotheek in Enschede die zij organiseerden in het kader van de komende bezuinigingen. De directeur van de bibliotheek is trouwens een petitie gestart tegen deze komende bezuinigingen. Je kunt deze hier ondertekenen (doen!).

Dame in het blauw gaat over Solange, een vrouw van 52 jaar die op een ochtend een oudere dame tegenkomt die zich niets aantrekt van haar drukke omgeving. Solange is meteen gefascineerd door deze ‘levensstijl’ en begint de vrouw te imiteren. Dit betekent een ommekeer in haar leven; ze gooit haar felgekleurde jurkjes weg en dompelt zich onder in nutteloosheid en rust.

Stefan Hertmans – Oorlog en terpentijn

20150503 Oorlog en terpentijn

Dit boek heb ik op de kerstmarkt van het werk uitgezocht. De goede recensies over dit boek zijn niet aan te slepen en door mijn fascinatie voor alles wat met geschiedenis te maken heeft moest ik dit boek wel in de kast hebben. Het is trouwens ook de winnaar AKO Literatuurprijs 2014 / Winnaar lezersjury Gouden Boekenuil 2014. Nu wordt het tijd om het ook te gaan lezen. Yes!

Het boek gaat over:

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Door de verhalen uit zijn jeugd vermoedde Hertmans dat de inhoud wel eens onthutsend kon zijn. Jarenlang durfde hij de schriften niet te openen. Tot hij het wél deed, en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde.

Hij sublimeerde zijn verdriet in de stilte van de schilderkunst. In een poging dat leven te doorgronden schreef Hertmans zijn herinneringen aan zijn grootvader op. Hij citeert uit diens dagboeken en kijkt naar diens schilderijen,om uiteindelijk de ware toedracht te ontsluieren. Hertmans vertelt dit verhaal met een verbeeldingskracht waarover alleen grote schrijvers beschikken, en in een vorm die een onuitwisbare indruk op de lezer achterlaat.

Toni Coppers – Engel

Via de Hebban Leesclub heb ik dit jaar kennis gemaakt met de auteur Toni Coppers. Al met al was ik aangenaam verrast! Aangezien zijn boek Engel echt al jaren ongelezen in de kast staat, ga ik het deze maand eindelijk lezen.

Zomer, een broeierige avond in augustus. De twaalfjarige Amber verdwijnt uit het ouderlijk huis in de Antwerpse deelgemeente Berchem. Er zijn aanwijzingen dat het meisje is weggelopen, maar er zijn ook verontrustende elementen: ze heeft zowel haar gsm als haar geneesmiddelen niet meegenomen, haar vader heeft duidelijk iets te verbergen en er is een bestelwagen opgemerkt die niemand kan thuisbrengen. Commissaris Liese Meerhout heeft een wrang voorgevoel. Ze klampt zich vast aan enkele onooglijke stukjes aarde uit de tuin die volgens het lab niet uit de buurt komen. Als er na enkele dagen nog steeds geen spoor is van Amber verdwijnt ook de dertienjarige Femke terwijl ze natuurfoto’s neemt voor een scoutsproject. Ook hier wordt een bestelwagen gesignaleerd. Alle alarmbellen rinkelen nu bij het team. Is er een verband tussen beide gebeurtenissen? Hebben de speurders te maken met een psychopaat die jonge meisjes ontvoert? Commissaris Meerhout en haar collega’s zijn dag en nacht in touw om de meisjes terug te vinden. Als de motieven van de dader stilaan duidelijk worden, is de waarheid veel schokkender dan iemand ooit had kunnen vermoeden…

Carlijn Vis – Marktplaatsmeisje

20150503 Marktplaatsmeisje

Wederom een Elly’s choice boek. Dit lijkt mij een ideaal boek als luchtig tussendoortje.

Anna speurt op Marktplaats naar interieurs die op het hare lijken, in de hoop een man te vinden die bij haar past. Sinds ze op zichzelf woont in Amsterdam is haar leven stabiel: een leuk flatje, twee keer per week naar de sportschool en een baan waar ze naar hartenlust structuur in de bedrijfsvoering probeert aan te brengen. Kroon op haar werk is het vaatwasschema. Anna wil geen mannen meer in haar leven die de boel overhoop kunnen halen, daarom verricht ze op internet grondig voorwerk of maakt ze aan de hand van de inhoud van boodschappenkarretjes in de supermarkt een profielschets. Door haar theorie dat ze via Marktplaats een gelijkgestemde kan vinden, komt ze in contact met wonderlijke types. Maar is liefde wel te vinden met een theorie? Het Marktplaatsmeisje begint als een herkenbaar verhaal over de beperkingen van sociale media, maar verandert langzaam in een donker sprookje over vertrouwen en intimiteit

Jesus Carrasco – De vlucht

20150503 De vlucht

De vlucht: het beroemde geitenboek dat ik van Tessa heb gekregen! Ik was er zo nieuwsgierig naar, dus dan kan het niet anders dan ik het ook direct ga lezen.

Een jongen verbergt zich in een olijfboomgaard. Hij hoort dat de mannen uit het dorp hem zoeken en kruipt nog verder weg in zijn schuilplaats. Wanneer de stemmen wegsterven is hij helemaal alleen. Er ligt een oneindige, dorre vlakte voor hem die hij moet oversteken, verzengende hitte, honger en dorst trotserend. Midden in de nacht komt hij uitgeput aan bij het kampvuur van een oude geitenhoeder. Daar, onder de sterren, wordt een onuitgesproken vriendschap gesmeed die voor beiden van levensbelang zal blijken. 


Wat zijn jullie van plan deze maand te lezen? 

9 thoughts on “Van boekenkast naar blog – mei

 1. Ik kijk uit naar jouw blogposts van deze maand :) Bij mij staan twee tienerboeken op de planning (Stuk van Judith VIsser en De onverwachte held van kamer 13B -Teresa Toten), een genre dat ik niet zo vaak lees, maar wat me vast goed zal bevallen. Ook lees ik momenteel ‘De jongens zijn dood: een journalistieke reis naar de kern van de Koerdische kwestie in Turkije’ van Fréderike Geerdink. Lees jij eigenlijk weleens non-fictie?

  1. Boeken die ik deze maand lees, verschijnen volgende maand pas op de site (jaja, deze chaoot plant tegenwoordig ook alle blogposts in ;-)) Doe jij dat trouwens ook?

   Tienerboeken zijn ook leuk om te lezen, vooral als ‘luchtig’ boek tussendoor. Ik ben alleen bekend met Judith Visser, zij schrijft best fijn.

   Non-fictie lees ik af en toe, maar niet erg veel. Is ook een beetje afhankelijk van het onderwerp. WOI en WOII zijn dan toch wel favoriet. Of eigenlijk geschiedenis in zijn totaliteit wel. Wat is jouw favoriete onderwerp?

 2. tip: Arnold Grunberg interviewt Hertmans in De Balie -Amsterdam over Oorlog & Terpentijn en WOI. – dd februari 2014 (via google) . Twee erudiete persoonlijkheden: geeft vonken!

 3. Ben benieuwd wat je van Wolf vind. Ik las hem afgelopen maand, had nog nooit eerder iets van Hayder gelezen (dacht ook eigenlijk dat het een man was, haha). Maar ben nu wel nieuwsgierig naar andere boeken geworden. Ook weer behoorlijk gruwelijke details ook in deze.

  Ik ga deze maand in ieder geval de nieuwe Nicci French lezen.

  Veel leesplezier deze maand

  1. Haha, ik vind het onwijs grappig dat Mo Hayder juist een jonge blondine is. Ik kan je zeker De Vogelman en De behandeling aanraden, maar ze zijn wel erg gruwelijk. Een van de meest lugubere boeken ooit geschreven!

   Jij ook veel leesplezier, ben benieuwd wat je van Nicci French vindt. Wachten op woensdag vond ik namelijk best teleurstellend…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *