Overig

Opgeruimd van Marie Kondo

Het gevoel van een opgeruimd huis vind ik onbeschrijfelijk fijn. Dat alle spullen in de kastjes van ons dressoir weer recht liggen en de lades een stuk leger zijn omdat ik weer wat heb weggegooid. Dat ik niet een keer onze voorraadkast binnen kom vallen omdat er eindelijk ruimte is om de spullen in de stellingen te zetten. Of dat de zolder ook daadwerkelijk te bereiken is zonder een drietal hindernissen te moeten nemen. Heerlijk…. alleen duurt dit vaak een paar dagen. Vol goede moed kocht ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo.

IMG_0011.JPG

Marie Kondo


Marie Kondo is een wereldwijd bekend opruimgoeroe. In haar boek lees je dat zij al op jonge leeftijd gefascineerd was door het opruimen. Ze onderhield naast haar eigen kamer de kamers van haar familie en wilde zichzelf steeds verder in het opruimen verbeteren. Al die jaren heeft ze zichzelf ontwikkeld en heeft ze de perfecte methode gevonden om je huis op te ruimen, en nog belangrijker, ook opgeruimd te houden! Ondertussen heeft ze al meerdere klanten geholpen aan een opgeruimd huis en is ze ook buiten Japan bekend geworden.

Spark joy


Het motto van Marie Kondo is dat spullen waarbij je geen blij gevoel krijgt ook daadwerkelijk weg doet. Hierbij is het belangrijk aan te geven dat er nooit spullen weggegooid zullen worden wanneer jij dat niet wilt. Het gaat er om dat je spullen weggeeft waar jij niet meer blij van wordt maar anderen er wel blij mee kan maken.

Opruimen per categorie


De sleutel naar succes is niet per kamer of kast op te gaan ruimen, maar per categorie. Zo raadt ze aan om alle kleding in huis op één grote berg te verzamelen. Er mag geen jas meer aan de kapstok hangen; alles MOET op de berg kleding belanden. Op deze manier zie je wat je eigenlijk allemaal hebt en kan je beter de overweging maken of je het daadwerkelijk nodig hebt en of je er ook blij van wordt.

Marie Kondo schrijft op een toegankelijke en plezierige wijze waardoor je het boek snel uit hebt. Maar niet getreurd, het dient als perfect naslagwerk voor wanneer je een terugval hebt.

Is mijn huis nu ook zo strak georganiseerd?


Heeft het mij geholpen? In zekere zin wel. Als het goed gaat gaan we dit jaar verhuizen en dat lijkt mij een mooie gelegenheid om drastisch schoon schip te maken. De voorraadkast heb ik wel aangepakt, helaas heeft dit niet tot het succes geleid wat ik gehoopt had.. Maar de kledingkast daarentegen is nog steeds erg netjes. Nog steeds zie ik wel dingen die wat mij betreft weg kunnen, maar Marie Kondo schrijft helaas niets over hoe om te gaan met de spullen van je partner.

Sommige tips zijn een beetje over the top. Bijvoorbeeld elke dag je handtas leeghalen en alles op een vaste plek leggen om de volgende morgen weer opnieuw je tas in te pakken. En natuurlijk heb ik het lange hoofdstuk over boeken overgeslagen, want voor deze verslaafde is dit een onhaalbaar doel!


 

Dit artikel is ook gepubliceerd op Dialy Treat. Klik hier om het te bekijken!

In dit filmpje licht Marie Kondo haar werkwijze persoonlijk toe.

7 thoughts on “Opgeruimd van Marie Kondo

  1. Fijne review, het boek spookt eerlijkgezegd al tijden door mijn hoofd. Je hebt mijn boekenkasten behandeld op je blog dus je weet hoe ongeorganiseerd ik thuis ben haha ;-) Maar ook ik weet echt niet of ik haar ‘sparkt dit joy’-methode wel op mijn boekenkasten los wil laten..! (te bang voor de uitkomst denk ik :p)
    Toch denk ik dat het wel een goed boek voor me zal zijn, ik kan wel iets meer overredingskracht gebruiken om spullen daadwerkelijk de deur uit te doen! Leuk om te lezen dat het jou iig vooruit heeft geholpen! (nu je hubby ook nog even aan het werk zetten met deze Japanse super-opruimgoeroe haha)

    1. Haha, de Kondo-methode heb ik ook nog niet los kunnen laten op mijn boekenkasten hoewel ik van sommige boeken mij het niet zoveel uitmaakt of ik ze weg doe of niet. Maar wie weet hoeveel ruimte ik in het nieuwe huis heb! Ik zal het boek de 13e voor je meenemen!

    1. Het idee erachter vind ik wel verfrissend, ik had namelijk gedacht aan opruimen met categorie. Het is ook niet de bedoeling om alles te herordenen maar juist om spullen weg te doen waar je niets mee doet. Dan houd je spullen over die je echt wilt houden en die ga je dan ook meer waarderen (dus je bent er ook zuiniger op).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *