Romans en literatuur

Het Appartement van Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay is misschien wel het meest bekend geworden door haar prachtige roman Haar naam was Sarah. In het voorwoord van dit boek waarschuwt ze haar lezers al; Het appartement is anders! En daar heeft ze groot gelijk in. Maar ongeacht het feit dat het verschillende genres zijn, kan je dit boek ook niet snel vergeten. 

Het jonge echtpaar Stéphane en Colombe huren een nieuw appartement dat aan al hun eisen en wensen voldoet. Het lichtinval is prachtig en het appartement biedt voldoende ruimte voor hun tweeling. Enthousiast verhuist Colombe hun spullen en richt het appartement in. Zonder Stéphane want door zijn drukke baan is hij vaak van huis, iets wat Colombe niet erg vindt. Al jaren zijn ze bij elkaar en hun levens zijn met wederzijdse instemming op elkaar afgestemd.

Maar het enthousiasme van Colombe verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer ze erachter komt dat de bovenbuurman in de nacht ontzettend harde muziek van The Rolling Stones draait. En alleen maar tijdens de nachten dat Stéphane voor zijn werk elders slaapt. Ondanks haar terughoudende en timide karakter raapt Colombe al haar moed bijeen en spreekt de buurman meerdere malen aan op zijn gedrag. Het resultaat blijft uit. Wanhopig probeert ze hulp in te schakelen maar niemand wil haar geloven. Een ongezonde obsessie voor de bovenbuurman wordt ontwikkeld; iets dat niet zonder gevolgen blijft.

Tatiana de Rosnay waarschuwt de lezer in het voorwoord voor het boek. Het boek is in een ander tijdperk geschreven en komt traag op gang. En ook hier heeft ze gelijk in. De eerste hoofdstukken vond ik taai. We maken kennis met Colombe en haar saaie gedachten over haar saaie leventje als parttime ghostwriter en fulltime huisvrouw. Ze heeft geen vriendinnen of andere sociale contacten. Het liefst is ze thuis bij haar tweeling, in haar eigen kleine wereldje.

Geluidsoverlast

Maar dan gooit de bovenbuurman roet in het eten en zorgt ervoor dat het leven van Colombe een andere invulling krijg. Iedereen kan zich er wel een voorstelling bij maken; geluidsoverlast van de buren. Irritant, maar gelukkig is dat ook vaak snel over. In Het Appartement is dit een continue factor. Iedere nacht om 03.00 uur draait de bovenbuurman keiharde muziek van The Rolling Stones. Met een sluimerende spanning lezen hoe de obsessie van Colombe zich ontwikkelt tot het moment dat een uitbarsting niet meer te vermijden is.

Het gevolg is een bijzonder, voor mijn gevoel te vergezocht, plot. De sluimerende spanning die door het verhaal loopt had voor mij nog wel een tijdje mogen blijven. Wanneer alles op tafel ligt, blijft er niet veel meer over dan een onwaarschijnlijk verhaal. Desalniettemin vind ik de opbouw van het verhaal echt super. Het begint saai en taai maar beetje bij beetje krijg je het gevoel net zo verwikkeld te zijn in het verhaal als Colombe dat is in alles wat met haar bovenbuurman te maken heeft. En dit onderdeel van het verhaal is hetgeen wat in mijn hoofd blijft rondspoken. Een nummer van The Rolling Stones zal nooit meer hetzelfde zijn.

Angie, Angie, when will those clouds all disappear
Angie, Angie, where will it lead us from here
With no loving in our souls and no money in our coats
You can’t say we’re satisfied
But Angie, Angie, you can’t say we never tried.

1 thought on “Het Appartement van Tatiana de Rosnay

  1. Deze heb ik nog liggen, misschien toch eens in beginnen. Het klinkt goed, zoals je het beschrijft. En nu ben ik natuurlijk erg benieuwd wat er met dat Rolling Stones-liedje aan de hand is :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *