Romans en literatuur

Dimitri Verhulst – De zomer hou je ook niet tegen

De Boekenweek is al een tijdje voorbij maar onlangs las ik het Boekenweekgeschenk van dit jaar: De zomer hou je ook niet tegen van Dimitri Verhulst. Hij volgde met dit geschenk Tommy Wierenga op die vorig jaar het geschenk voor zijn rekening nam. De Vlaamse auteur had als thema ‘te gek voor woorden’. Een thema wat hem op het lijf is geschreven.

In De zomer hou je ook niet tegen neemt Pierre de zwaar gehandicapte Sonny mee voor een bliksembezoek aan de Provence. Sonny is de zoon van zijn ex-geliefde en eigenlijk neemt hij hem niet mee; hij ontvoert hem uit het verzorgingstehuis waar Sonny woont.

Het is Sonny’s zestiende verjaardag en het lijkt Pierre een goede reden én een geschikt cadeau om hem een levensverhaal te vertellen op een plek waar hij mooie herinneringen aan heeft; op de bergtop in de Provence die hij ook met zijn ex-geliefde ooit beklommen. Na een lange reis doet Pierre op de bergtop zijn verhaal. Het is een verhaal over liefde, de grenzen van gevoel en de rekbaarheid van liefde. De wirwar van emoties die uiteindelijk heeft geleid tot de breuk tussen de geliefden. Leidt liefde tot waanzin? In ieder geval wel tot de bizarre actie die Pierre onderneemt om Sonny alleen maar ‘een verhaal’ te vertellen. Of zit er misschien meer achter dit verhaal?

Het dunne boekje van Dimitri Verhulst zorgt voor de totstandkoming van meerdere gevoelens. In eerste instantie verbazing en verontwaardiging. Wie ontvoert nu een 16-jarige zwaar gehandicapte jongen mee naar Frankrijk zonder zich af te vragen welke zorg hij nodig zal hebben onderweg? Impulsiviteit en onbezonnenheid ten top!

Daarnaast het gevoel van machteloosheid en wanhoop over een relatie die niet meer te redden is. Een relatie die als zand tussen je vingers door glipt. Het doen van concessies, maar geen enkele die de relatie nog kan redden. Het enorme verdriet van Pierre over de breuk met zijn grote liefde. En dan uiteindelijk de waanzin; de eeuwige twijfel die aan je blijft knagen en welke niet te beïnvloeden is. Of wel? Want de zomer hou je immers ook niet tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *