De boekenkast van...

De boekenkast van… Hans

Vorige maand konden we genieten van een fijne blogpost (klik) met de mooie foto’s van de kasten en stapels boeken van Tessa. Deze maand is Hans aan de beurt, lezen jullie mee?

Hans ‘ken’ ik een beetje van zijn blog. We hebben zeker één gemeenschappelijke interesse, namelijk de boeken van de vele fantastische auteurs die uit het hoge Noorden komen. Denk bijvoorbeeld aan Indridason, Läckberg, Röslund etc. Ik ben erg benieuwd hoe zijn interesse voor Scandinavië deel uitmaakt van zijn leven en natuurlijk welke prachtige boeken hij in zijn kasten heeft staan.

Een Zweedse klepbank!

Wie ben je?
Ik ben Hans Hegeman en werk in de IT als systeembeheerder. De ontwikkelingen in de IT gingen hard en het lezen bestond uit IT boeken. Sinds een jaar of vijf ben ik verslingerd geraakt aan Scandinavië en vooral Zweden. Scandinavië neemt nu een groot deel van mijn vrije tijd in. Ik heb sinds eind 2011 een blog over Zweden en omstreken en schrijf gemiddeld zo’n twee blogposten per week. Op het blog kan alles aan bod komen als het maar te maken heeft met Scandinavië en omstreken. Een onderdeel van het blog zijn de boeken. Van de boeken die ik gelezen heb, probeer ik een blogpost te maken. Het lezen van boeken heeft een redelijke invloed op mijn leven. Ik heb gemerkt dat ik best wel verslaafd ben geraakt aan het lezen van boeken. Als we op pad zijn ben ik altijd op zoek naar interessante boeken en dan voornamelijk de koopjes. Kringloopwinkels zijn dan ook zwaar favoriet. Het bijhouden van een blog gericht op Scandinavië heeft als voordeel dat ik me beperk tot boeken die te maken hebben met het hoge Noorden. Het genre maakt me niet zoveel uit. Informatie over schrijvers haal ik uit de geweldige Facebook groep “Literatuur uit het hoge Noorden“.

Volle boekenkast

Op dit moment hebben we maar één boekenkast die propvol zit. Die boekenkast is er gelijk eentje waar ik trots op ben. We hebben de boekenkast voorzien van behang en een Zweeds blauw kleurtje. In de boekenkast staan dingen uit Zweden zoals geweien, stenen en andere pruttel. Helaas kunnen niet alle boeken er meer in en worden de overgebleven boeken in de la van de kast gelegd en nu zelfs in de Zweedse klepbank. Er zit verder geen systeem in de manier waarop de kast is ingedeeld. De boeken heb ik wel online staan op mijn blog. Altijd handig als ik een boek tegenkom. Dat de boeken in een kast staan is gelijk een pluspunt ten opzichte van digitale boeken. Je weet wat je haalt. Bij digitale boeken heb je eigenlijk niets. Je hebt een bestandje en dat is het. Tweedehands ebooks halen is niet mogelijk. Ebooks zijn in verhouding tot papieren boeken duur. Er zijn uitzonderingen maar over het algemeen is de digitale versie best wel duur. Een ander nadeel van het digitaal lezen is dat sinds de installatie van de laatste firmware update voor mijn Sony PRS1 ereader het apparaat redelijk vaak vastloopt. Daar heb ik bij een papieren versie geen last van. Ik lees daarom meer papieren boeken dan een digitaal boek. Best wel vreemd voor een IT’er.

Saami en Lapland

De mooiste boeken in de kast zijn de boeken die over de Saami en Lapland gaan. Dit gedeelte van Scandinavië is onze favoriete streek. We zijn er nog niet vaak geweest omdat het best wel ver weg is en de kinderen er totaal geen zin meer in hebben om hier naar toe te gaan vanwege de lange afstanden. Als we in de nabije toekomst met ons tweeën op vakantie gaan willen we Lapland vaker bezoeken.

Een ander favoriet boek is van een geheel ander soort en dat zijn de Sin City comics van Frank Miller. Vroeger was ik gek van comics. Ik heb er nog ongeveer 2000 liggen waarvan de Sin City graphic novel de favoriet is. De twee verfilmingen van Sin City zijn trouwens ook geweldig.

Omdat ik laat ben begonnen met het lezen van boeken heb ik geen boeken die ik lang in bezit heb. Oude boeken zitten er wel tussen en een ervan is het boek Lapland van Méndez en Crottet. Dit boek is een kort reisverslag en een fotoboek. Erg mooi om de reis van Inga te volgen.

Als ik wat kon veranderen zou ik de boeken die ik heb wel uit willen lenen zodat anderen de boeken kunnen lezen. Ik ben daar al een tijdje naar op zoek en kwam laatst deze website tegen. Deze website heeft volgens mij mogelijkheden om dit te bewerkstelligen. Ik ben er net mee begonnen en ben best wel nieuwsgierig of het gaat lukken.

Hans, bedankt dat we een kijkje mochten nemen in jouw boekenkasten! De Zweedse klepbank vind ik erg mooi en je kunt zien dat er ook veel aandacht is besteed aan de boekenkast. Ik zie inderdaad veel, bekende en onbekende, auteurs uit Scandinavië. Leuk om eens nieuwe tips op te doen!  Waar ik vooral benieuwd naar ben is hoe het uitlenen van boeken bevalt. 

Denk je nu ook, ik wil ook een keer meedoen aan deze rubriek? Neem dat contact op via sue@boekenz.nl! 

 

7 thoughts on “De boekenkast van… Hans

  1. Hoi Sue, leuk stukje geworden :-). Het uitlenen via Bieblio gaat via een connectie via Facebook. Als Facebook vrienden van je aanmelden op Bieblio kunnen ze je boeken zien. Tot nu toe nog geen enkele reactie gehad. Ik zie zelf ook geen nieuwe boeken verschijnen. Jammer, er is namelijk best wel veel mogelijk via Bieblio. Naast uitlenen kun je ook boeken weggeven.

  2. Ja hé! Ik zal Bieblo eens opzoeken, ik ben wel benieuwd hoe dat precies in zijn werkt gaat. Ook ik heb (denk ik…!) wel boeken die ik wil ruilen/weggeven omdat ik ze nooit meer ga lezen.

  3. Wauw, wat een te gekke boekenkast! Dat schuiflaatje onderin is te gek, en de versieringen op de planken zijn gewoonweg prachtig. Ik meld me meteen aan voor de Facebookgroep ‘Literatuur uit het hoge Noorden’, want ook ik ben een groot liefhebber van Scandinavische boeken (met name de literaire thrillers zijn altijd ijzersterk!).
    Mooie 3e editie van je rubriek, Sue! Ik ben nu ont-zet-tend benieuwd naar de volgende deelnemer :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *