Scandinavische thrillers

Camilla Läckberg – Leeuwentemmer

Camilla Läckberg is van huis uit econoom maar ze richt haar carrière momenteel bijna volledig op het schrijverschap. In 2005 werd ze zelfs uitgeroepen tot Zweedse auteur van het jaar. Haar boeken met Patrik Hedström en Erika Falck zijn in meerdere landen uitgebracht waardoor het Zweedse plaatsje Fjällbacka inmiddels wereldberoemd is. Ook met haar nieuwste boek Leeuwentemmer heeft Läckberg een boek op topniveau neergezet.

IMG_0043.JPG

Patrick Hëdstrom krijgt tijdens zijn dienst een melding van een noodlottig verkeersongeval. Een meisje is zonder te kijken de straat overgestoken en is aangereden door een passerende auto. Ter plaatste blijkt het om een meisje te gaan dat al vier maanden werd vermist. Bij nader onderzoek wordt de reden duidelijk waarom zij zonder te kijken is overgestoken: ze is zo verminkt dat ze niets meer kon horen en zien. Alle rechercheurs staan op scherp, vooral wanneer blijkt dat zij niet het enige meisje is dat is verdwenen.

In de tijd dat Patrick met deze gruwelijke zaak bezig is, is zijn vrouw Erika bezig met haar nieuwste boek. In dat boek haalt ze een oude familietragedie aan. Een tragedie die uiteindelijk heeft geleid tot de dood van de desbetreffende echtgenoot. Om meer informatie te verzamelen neemt ze contact op met de vrouw van de vermoorde echtgenoot die al jaren in een psychiatrische kliniek is opgenomen. Het lijkt alsof het heden wordt ingehaald door het verleden. Kunnen deze gruwelijke zaken met elkaar te maken hebben?

Läckberg doet een kunstje dat ze telkens herhaald. En met succes! De ingrediënten voor een spannend boek heeft ze perfect op elkaar afgestemd. Goede personages, een spannend verhaal en voldoende diepgang door het heden en verleden met elkaar af te wisselen. Evenals de perspectieven waar de verhalen vanuit worden verteld.

Leeuwentemmer is niet zoals haar vorige acht thrillers. Het is goed, vermakelijk en spannend, maar volgens mij ben ik de enige die zich mateloos irriteert aan de naïeve en bemoeizuchtige Erika. Ik had haar allang achter het behang geplakt als ik de leiding over een moordonderzoek moest leiden en mijn vrouw mengt zich onder de getuigen, verdachten en/of betrokkenen. Het is dat ze een waardevolle inbreng levert aan het onderzoek, maar anders…

Ondanks de huiselijke en bemoeizuchtige Erika is Leeuwentemmer een erg spannend verhaal dat vooral in het begin nog alle kanten op kan gaan. De wijze waarop het verongelukte meisje is verminkt is gruwelijk en vooral wanneer je beseft dat ze niet de enige is zorgt voor voldoende koude rillingen.

In Leeuwentemmer krijgen de hoofdpersonages dit keer gelukkig geen soapverhaal toebedeeld. Geen auto-ongelukken, postnatale depressies , huiselijk geweld of iets dergelijks. Läckberg richt zich bijna volledig op het moordonderzoek en de familietragedie die Erika onderzoekt. Iets wat ik erg op prijs stel. Overall gezien is dit boek een van de meest spannende boeken die Läckberg heeft geschreven. Harde en gruwelijke passages die de lezer een continue spanning laten ervaren. En dat maakt een thriller zoals een thriller behoort te zijn.


TIP! Lees de boeken  in chronologische volgorde!

Volgorde boeken Camilla Läckberg

 1. IJsprinses
 2.  Predikant
 3. Steenhouwer
 4. Sneeuwstorm en amandelgeur
 5. Zusje
 6. Oorlogskind
 7. Zeemeermin
 8. Vuurtorenwachter
 9. Engeleneiland
 10. Leeuwentemmer

 

6 thoughts on “Camilla Läckberg – Leeuwentemmer

 1. De boeken van Camilla is mijn vrouw aan het lezen. Alleen Predikant mist nog in de boekenkast. Zelf heb ik nog geen enkel boek van Camilla gelezen. Wel de serie gezien en een aantal films. Dit jaar is het de bedoeling om Fjällbacka eindelijk eens te bezoeken.

 2. Ik vond dit boek ook weer zeer de moeite waard. Ik heb alles van Camilla Lackberg gelezen. Leeuwentemmer vond ik wel af en toe wat erg gruwelijk. Maar ja, dat heb je in thrillers!

 3. Wat een heerlijke recensie, je maakt me helemaal nieuwsgierig naar dit boek!
  Leuk ook dat je de juiste volgorde van de boeken vermeld, handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *