Romans en literatuur

De consequenties van Niña Weijers

In mei 2014 verscheen de debuutroman De consequenties  van Niña Weijers bij uitgeverij Atlas Contact. En dat het een ijzersterk debuut is, blijkt uit het feit dat het werd genomineerd voor de Bronzen Uil en de Anton Wachterprijs in 2014 heeft gewonnen, Maar daar blijft het niet bij. De consequenties staat ook op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil 2015. 

Opmaak 1

In De consequenties maken we kennis met Minnie Panis. Een wonderbaarlijk meisje dat haar leven als een piepklein couveusebaby is begonnen en uiteindelijk zich heeft ontwikkeld tot een beroemd en gewaardeerd kunstenares. Dit laatste begrijpt ze zelf niet zo heel goed, want ze vindt zichzelf allesbehalve een kunstenares.  Haar werk richt zich met name op filosofische vraagstukken zoals we ze is en wat haar rol op deze wereld is.

In haar werk gebruikt Minnie haar eigen leven en gaat hierbij tot het uiterste.  Zo ver dat de kunst soms haar eigen leven overneemt en de grens vervaagd. In het project Bestaat Minnie Panis? fotografeert ze haar eigen afval in verschillende stadia van bederf. En wanneer haar vriendje haar besluit te verlaten wil Minnie het antwoord op de vraag in hoeverre je iemand kunt zijn zonder iets te bezitten. Ze verkoopt alles wat ze heeft en exposeert de verschillende fases onder Nothing personal.

Er zijn

Haar nieuwste project is ontstaan wanneer een bevriend fotograaf haar ongewild heeft gefotografeerd en de foto’s heeft laten publiceren in de Vogue. Als tegenprestatie wil Minnie dat de fotograaf haar drie weken lang volgt en fotografeert, als een soort paparazzi. Het gaat allemaal om gezien worden; er zijn.

“Het probleem met dit project was alleen dat het werk bestond uit er zijn. En er zijn was, realiseerde Minnie zich, niet alleen een goeddeels passieve aangelegenheid maar ook een soort gevangenis; wie er was, kon er niet níét zijn”.

In de voorbereiding van het project ontvangt Minnie een brief dat een poort naar haar verleden openzet. Ze weet dat ze als couveusebaby heeft moeten vechten voor haar leven, maar ze wist niet dat ze als baby is behandeld voor een psychische kwestie.

We lezen hoe het leven van Minnie is begonnen en op welke wijze dit begin en haar ontwikkeling haar uiteindelijk heeft gevormd tot de kunstenares die ze is geworden. Het is een bijzonder verhaal en door middel van de verschillende flashbacks in combinatie met de voortgang van haar huidige project zorgt het voor een dynamisch en gelaagd verhaal. Het begin komt wat stroef op gang door de vele aanhalingen uit de kunstwereld. Dit is niet voor iedere lezer een plezier om te lezen. Ongeveer halverwege het boek zit de vaart er goed in.

De verbrokkelde wereld van Minnie Panis is fascinerend en sprekend beschreven. De versnipperde verhaallijnen, de diepgang en de bizarre gedachten van Minnie Panis zorgen voor een wervelende roman die niet snel zal worden vergeten.


Deze recensie heb ik geschreven voor Dialy Treat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *