De boekenkast van...

De boekenkast van…. Tessa

In maandelijkse rubriek ‘De boekenkast van…’ geeft iedere keer een lezer een virtuele rondleiding door zijn/haar boekenkast. Vorige maand konden jullie al mijn boekenkasten zien. Deze maand mogen we een blik werpen op de vele stapels en kasten met boeken van Tessa. 

Tessa is allereerst mijn zuster van de leesclub SOTTBC. Daarnaast blogt zij al enkele jaren op haar eigen boekenblog. Zij post meerdere keren per week prachtige recensies, creatieve blogposts en verzint de meest originele rubrieken. Dat zij nog geen professioneel (en betaald)  recensente is verbaast mij nog het meest. Tot zover mijn persoonlijke noot, nu geef ik het ‘woord’ aan Tessa!

Wie ben je, wat doe je in het dagelijks leven? 

Ik ben Tessa Heitmeijer, een bijna dertiger uit Leeuwarden. Ik werk fulltime als gemeenteambtenaar maar ben bovenal boekenblogger op mijn eigen site: www.tessaheitmeijer.com. Ik publiceer hierop veel recensies, maar ga ook blogprojecten aan, zoals de Maandelijkse Murakami, Ik Lees Nederlands en The Book Detectives.

Wat voor invloed heeft lezen op jouw leven? 

Als klein meisje was ik al verslaafd aan lezen: De vijf en De dolle tweeling waren favoriet, en ik had een mooie reeks stukgelezen pocketboekjes achter mijn bed staan. Met een tussenpauze van mijn puberteit heb ik altijd veel gelezen. Nu met mijn blog is lezen uiteraard een hele belangrijke factor in mijn leven. Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd! Ik ontdek graag nieuwe schrijvers, waan me graag in andere werelden. Ik leg het mensen die mijn leesplezier niet snappen altijd uit met het volgende: Ik hou van de verhalen die worden verteld, net als iemand die een film kijkt houdt van het verhaal dat op het witte doek wordt verteld. Het enige verschil is dat je bij lezen je eigen fantasie gebruikt, en bij een film is alles al voor je ingekleurd. Lezen heeft als invloed dat het mijn leven verrijkt. Alle verhalen, literaire uiteenzettingen en nieuwe inzichten die lezen me verschaft, neem ik mee in mijn dagelijks leven.

Wat is de verhouding van digitaal lezen ten opzichte van het lezen van papieren boeken? 

Ik moet zeggen dat ik best veel digitaal lees. ‘Vroeger’ was ik er echt op tegen, maar tegenwoordig vind ik het vooral handig. Dat gezegd hebbende heeft het lezen van papieren boeken nog altijd mijn voorkeur. Het leest lekkerder, de leeservaring vind ik fijner en om de een of andere reden ben ik sneller in een papieren boek verdiept dan in een digitale versie. Ik moet trouwens oppassen dat ik niet teveel digitale boeken achter elkaar lees: het is me al eens overkomen dat ik een pagina in een papieren boek wilde swipen in plaats van omslaan, oeps!

Gemiddeld lees ik van elke tien boeken die ik lees, vier digitaal en de rest op papier.

Op welke wijze heb je de boekenkast(en) ingedeeld en waarom? 

Ik heb onlangs nog mijn boekenkast opgeruimd! Het was een zootje, alles stond kriskras door elkaar, en er was totaal geen logica in te ontdekken. Nu heb ik de Billy, die in drie vakken (meer mag niet, boeh!) gevuld is met boeken. Linksonder heb ik mijn reeks Harry Potter boeken naast de trilogie van Helen Fielding staan. Dit zijn mijn favoriete boeken, en ik ben er bijzonder trots op.

IMG_20150329_161020

IMG_20150329_160935

Erachter staan andere boeken, die minder in de schijnwerpers hoeven haha. Ditzelfde geldt voor het boekenvak in het midden. Ik heb ze gerangschikt naar kleur (van wit naar rood) en hierbij heb ik erop gelet boeken te plaatsen die mij goed zijn bevallen. Vooral Waar is Bernadette? van Maria Semple was heerlijk om te lezen! Ook hierbij geldt dat erachter nog drie lagen boeken liggen, want: waarom zou je het laten bij 1 rij boeken als het vak groot genoeg is om te vullen met drie rijen? Rechtsonder heb ik mijn witte boeken staan, allen ook fijne boeken, boeken die het verdienen vooraan te staan. Bij dit boekenvak zie je het best hoe ik -op bijna Tetrisachtige wijze- heb geprobeerd zoveel mogelijk boeken in het vak te stoppen zonder dat dit verkrampt overkomt. Achterin liggen mijn pockets: van Jill Mansel tot Stephen King, netjes weggestopt in een keurig stapeltje.

Dan heb ik nog mijn nieuwste boekenkast, met bovenin het plankje met mijn Haruki Murakami-titels, op kleur. Daaronder volgen hoofdzakelijk thrillers, en daaronder ga ik verder in kleur. De onderste twee planken zijn gesorteerd op kleur, en daarbij mix ik alle genres met elkaar.  DSC_3559

Ik heb verder ook boeken opgestapeld naast de tv staan. Dit zijn boeken die ik ter recensie heb gekregen (hoofdzakelijk van Boekreviews.nl) maar ook boeken die er later bij zijn gekomen en gewoonweg niet meer in de kasten passen. Het lijkt misschien een wanordelijk stapeltje, maar geloof me: het was veel erger!

IMG_20150329_160916

In een zwart wandkastje hebben we boeken met dvd’s gemixt. Twee rijen dik liggen en staan hier dvd’s en boeken. Dikke boeken, die anders de boekenkasten teveel zouden vullen. De kleine uitgaves van de boekenweekgeschenken, want dat past zo lekker. En boeken die ik jaren geleden al las, maar niet weg wil doen.

DVD kastje

Op de studiekamer (oftewel: de rommelkamer) ten slotte heb ik nog twee planken gevuld met allerhande boeken. De onderste plank heeft de meeste structuur, met non-fictie boeken. Hier staan ook mijn meeste boeken over China. Ik heb altijd een interesse gehad in Azië, Aziatische literatuur en de Chinese geschiedenis. Ik heb zelfs een rood boekje van Mao! Er staan ook andere non-fictie boeken, waaronder Paulien Cornelisse en de biografie van Anna Wintours rechterhand: Grace Coddington.

DSC_3565

DSC_3564

Wel genre lees je het liefst? 

Ik lees het liefst literatuur. Ik hou ervan me te verdiepen in een meeslepend verhaal, me te verliezen in prachtige zinnen en diepgaande thema’s. Als een boek meerdere lagen heeft, heeft het mijn interesse. Ik hou ook absoluut van wat lichtzinniger romans maar mijn favoriet blijft toch de literatuur. Zowel vertaalde als Nederlandse.

Waar ben je het meeste trots op? 

Qua boeken? Mijn verzameling Haruki Murakami vind ik toch wel erg mooi worden. De meeste van de boeken die op mijn plank staan heb ik al gelezen, maar ze wegdoen zou ik nooit kunnen. Ik heb tussen alle Nederlandse titels ook het Engelstalige ‘The Strange Library’ staan. Het is nu nog een vreemde eend in de bijt, maar ik verwacht in de toekomst meer buitenlandse versies van Murakami’s te halen. De omslagen zijn in het buitenland soms zoveel mooier! Daarnaast vind ik mijn rijtje Harry Potter-boeken ook nog steeds heel gaaf. Wat nog veel cooler is, is mijn nieuwste aanwinst van mijn bezoek aan Dutch Comic Con (ja, ik was erheen, dat heb je met een aan DC Comics/ Marvel verslaafde wederhelft). Ik vond daar een luxe verpakking met allerlei Harry Potter-snuisterijen: een map van de plek waar ze in boek 4 kampeerden, bij het Zwerkbaltoernooi, de schreeuwbrief aan Ron, een patch van Griffoendor, en het Perkamentus-plaatje die Ron in deel 1 trots aan Harry laat zien. Ik moet er nog een plekje voor vinden, maar ik ben hier bijzonder trots op! Eens een Harry Potter-fangirl, altijd een Harry Potter-fangirl :-)

Wat zijn de mooiste boeken in jouw kast? 

Mijn mooiste boeken zijn de boeken waaraan ik het meeste leesplezier heb beleefd. Marisha Pessl – Nachtfilm, Maria Semple – Waar is Bernadette?, Helen Fielding, Mo Hayder, Kees van Beijnum – De offers, Hanna Bervoets, Haruki Murakami en nog veel meer. Dit zijn dan ook de boeken die ik mooi plekje geef, waar ik graag nog eens in blader en nooit weg zal doen.

Wat is de grootste miskoop geweest? 

Ik heb er niet veel, maar er schieten me toch twee te binnen:

Lauren Weisberger – De wraak van Prada: Na het geweldige De duivel draagt Prada zag ik erg uit naar dit vervolg, zoveel jaren later. Wat viel dat tegen zeg! Het verhaal ging nergens over, het was vooral overdreven Amerikaans en de titel sloeg uiteindelijk ook nergens op. Jammer!

Het tweede boek waar ik van baal is The It van Stephen King. Net als zo’n beetje iedere generatiegenoot heb ook ik een gigantisch clown-trauma opgelopen na het (te vroeg) kijken van de film. In een dappere, maar naïeve, poging mijn trauma te overwinnen haalde ik het boek in huis. Het boek met de verschrikkelijke clown op zowel de omslag als de zijkant. De enige manier om het boek fatsoenlijk in mijn kast te zetten is dus met de pagina-eindes naar buiten. Ik heb een leespoging gewaagd in The It, en hoewel het lezen an sich best goed ging, lukte het maar niet om de clown, die ik voelde grijnzen op mijn vingers die het omslag natuurlijk vasthielden, uit mijn gedachtes te bannen. Ik heb het na dertig pagina’s opgegeven, en het boek is ergens onderin een oude doos terecht gekomen. Ik vrees de dag waarop wij gaan verhuizen, want dan zal de clown ongetwijfeld zijn gezicht weer laten zien!

Wat is het oudste boek in jouw boekenkast en hoe kom je hier aan? 

IMG_20150329_155109

Het oudste boek is een boek dat ik afgelopen zomer pas kocht: een elfde druk van Eline Vere van Louis Couperus. Ik kocht het voor een paar euro op de Deventer Boekenmarkt. Ik heb ‘m nog niet gelezen, maar daar wil ik in augustus verandering in brengen. Het boek heeft vergeelde pagina’s, een omslag dat kreukels, ezelsoren en zelfs scheurtjes heeft en veel toegevoegde krantenknipsels en achtergrondartikelen over Eline Vere. Het is nog steeds een van mijn betere aankopen.

Aan welk boek heb je de mooiste herinneringen? 

Dat zijn toch wel boeken die ik mee had op vakantie. Bonita Avenue van Peter Buwalda bijvoorbeeld. Deze las ik tijdens mijn reis door Thailand, alweer ruim vier jaar geleden. Ik weet nog dat ik erg onder de indruk was van de stijl en het uiteindelijke verloop van het verhaal.

Wat zou je willen veranderen als dit tot de mogelijkheden zou behoren?  

Het enige dat ik zou veranderen is de grootte van mijn boekenkasten: die mogen veel groter, veel ruimer! Ik zou het liefst een hele wand vol boeken hebben. Prachtig! Helaas is onze woning daar niet op berekend, maar wie weet in de toekomst, bij een andere woning…! Ik wil niet ineens andere, of meer boeken in mijn kasten, dat komt vanzelf wel.


 

Wil jij trouwens ook een keer meedoen met deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar sue@boekenz.nl

14 thoughts on “De boekenkast van…. Tessa

  1. Interessant! Leuk dat exemplaar van Eline Vere, compleet met knipsels. Zelf ben ik bezig met een grote boekenreorganisatie, en heb ik ook heel erg gebrek aan ruimte…

  2. bedankt voor de leuke reacties, en Sue natuurlijk onwijs bedankt voor de leuke blogpost!
    Ik heb een update voor jullie: in de slaapkamer zijn een paar weken geleden twee plankjes aan de muur bevestigd en de bovenste plank heb ik grotendeels volgezet met…boeken! Ik gok dat ik er dertig op heb geplaatst (wel netjes natuurlijk). Die dertig boeken komen niet eens van de grote stapel van de grond, maar waren rondslingerende boeken die nu eindelijk een plaatsje hebben gekregen ;-)
    (als ik in dit tempo doorga mag Sue volgend jaar opnieuw een kijkje nemen in mijn boekenkasten haha)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *