Overig

Buiten! van Arjan Postma

Boswachter Arjan Postma blijkt na zijn optreden bij De Wereld Draait Door erg informatief maar ook leuk te kunnen vertellen over de veelzijdige natuur in Nederland. Maar dat hij ook zo enthousiast kan schrijven was mij onbekend. Zijn verhalen zijn divers en staan vol van verrassende feitjes en weetjes.

  20150424 Buiten!

Wist je bijvoorbeeld dat schattige koolmeesjes eigenlijk ontzettend wreed zijn en zich in de winter geen twee keer bedenken een zwak medekoolmeesje de schedel in te pikken om vervolgens de kleine hersentjes op te eten? Of dat eenden niet verder dan twee kunnen tellen en dat daardoor de kleine eendjes allemaal tegelijk piepen om hun mama kenbaar te maken dat ze er nog zijn?

Door het boek Buiten! van Arjan Postma te lezen ben ik op een andere manier naar de natuur gaan kijken. Leuke anekdotes of feitjes komen bij mij naar boven als ik in een bos, weiland of op een heide loop. Door de korte hoofdstukken is het boek veelzijdig en divers. Als een bepaald dier of onderwerp je iets minder interesseert kan je dus erg makkelijk doorbladeren naar het volgende hoofdstuk.

De verhalen zijn met zoveel enthousiasme geschreven dat het aanstekelijk werkt. En met de tips die Arjan er zomaar ‘gratis’ bijgeeft krijg je ook de kans om de natuur dichter bij huis te halen. Dit wil ik bijvoorbeeld in onze volgende tuin maken, hoe schattig om een egeltje de dag of zelfs de winterslaap door te helpen?

20150424 Buiten egelhuisjeOm eerlijk te zijn wist ik niet eens dat Nederland zoveel moois te bieden had en welke rol boswachters hierin spelen. Het idee dat boswachters hele dagen door het bos lopen om de natuur en de bezoekers te observeren is achterhaald. Wat een grote rol nemen zij in om de natuur in Nederland zo mooi te houden. Arjan Postma leert de lezer de wereld van boswachters door diverse korte verhaaltjes die voor iedereen iets nieuws en origineels te bieden hebben. Ideaal voor op verjaardag om bij een stilte tegen de buurman te zeggen ‘Wist je dat de vrouwelijke koolmeesjes allemaal hun man besodemieteren?’. Hilarisch.

2 thoughts on “Buiten! van Arjan Postma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *