De boekenkast van...

De boekenkast van….. Sue

Wat ik op het lezen na misschien nog wel het allerleukste aan boeken vind is het neuzen in de boekenkast van iemand anders. Volgens mij zegt een boekenkast zoveel over iemand. Is de kast bijvoorbeeld netjes en gestructureerd ingedeeld of staat alles kriskras door elkaar? Welke boeken staan op welke planken en welke genres voeren de boventoon?

Vroeger kon ik mijn boekenkasten wel vol kijken. Een goed gevulde boekenkast vind ik namelijk helemaal het einde. Als ik dat zie krijg ik meteen zin om te gaan lezen aan. Iets anders wat mijn leeslust verhoogt is een grote, lang eettafel voorzien met stapeltjes boeken en kranten. Uiteraard met comfortabele leren stoelen die  gegarandeerd voor uren leesplezier zorgen. Typisch hé?

Ik heb even getwijfeld over deze nieuwe rubriek maar ik heb het vermoeden dat ik niet de enige lezer heb die deze tic heeft. In de maandelijkse rubriek ‘De boekenkast van…’ vraag ik iedere keer iemand zijn of haar boekenkast te showen. Hoe fijn zal het zijn dat je in iemands boekenkast kan neuzen zonder je eigen stoel te verlaten?

Maar voordat ik het stokje overdraag, ben ik natuurlijk zelf het eerste aan de beurt. Kijken jullie mee naar mijn boekenkasten?

Allereerst wil ik vertellen dat wij ontzettend graag willen verhuizen. Momenteel bevinden wij ons in de onderhandelingsfase van een ander koophuis waarbij we veel meer ruimte hebben om onze goed gevulde boekenkasten tot hun recht te laten komen. Om deze reden zit er dan ook totaal geen structuur in de kasten. Ik heb ze niet op genre noch op auteur ingedeeld. Iets wat ik heel mooi zou vinden maar vanwege deze plannen wil en kan ik de energie niet oppakken om alles om te gooien.

IMG_9693

In de woonkamer staat de boekenkast met de boeken die ik nog mag lezen. Op de bovenste plank heb ik aan de linkerkant een heel klein plekje gereserveerd voor boeken die op de een of andere manier iets voor mij betekend hebben, bijvoorbeeld Luz van Elsa Osorio en Het Achterhuis van Anne Frank. Vanaf Vaslav van Japin begint de rij met ongelezen boeken.

De tweede plank hebben we gereserveerd voor een gedeelte van de reisboeken, geschiedenisboeken en een soort van psychologieboeken. Naast reizen heeft geschiedenis zeker mijn interesse. Vandaar dat er ook een aantal mooie boeken hierover in de kast staan. De eeuw van mijn vader van Geert Mak heb ik bijvoorbeeld in onze Kringloopwinkel gescoord. 1914: Dagen van hoop van McDonald heb ik vorig jaar voor mijn verjaardag gekregen en gaat over WOI. Hoog tijd om ze eindelijk eens te lezen want ik ben over een paar weken alweer jarig!

Voor iedere vakantie en/of reis schaffen we een reisgids aan, al met al is het tot nu toe een gevarieerde verzameling geworden ;-) De reisgids van St. Petersburg hebben we misschien wel het meest gebruikt. We hebben een paar dagen met zijn tweeën door de stad gezworven, wat een prachtige stad vol historie. Echt een aanrader, ik zou er zo weer naar toe gaan! Ook Namibië, Vietnam en Guatemala hebben veel indruk gemaakt. Qua souvenirtjes probeer ik vaak uit een land een boek mee te nemen. Zo heb ik uit Griekenland een boek over Meteora kloosters gekocht en het boek Kiling Fields in Cambodja. Af en toe blader ik het door om mooie en dierbare herinneringen op te halen. Als ik deze plank zie denk ik altijd aan alle mooie momenten en prachtige dingen die we hebben mogen zien van de wereld. Nu met de kleine gaan we ons meer richten op Europa. In het voorjaar gaan we naar de Eifel en deze zomer naar Italië, ik kan niet wachten!

IMG_9694

De onderste twee planken zijn dus goed gevulde planken met ongelezen boeken. Ik heb ze aardig volgepakt omdat ik deze boeken allemaal bij elkaar wilde houden. De onderste plank zakt al aardig door zie ik… Af en toe kijk ik de stapels grondig door en heb dan wel eens van die ‘Ah… had ik deze ook nog!‘-momenten. Herkenbaar?

IMG_9699

De boekenkast op zolder wordt ook al aardig vol, het wordt haast tijd om nog een derde aan te schaffen! In deze kast zit totaal geen structuur. Wanneer ik een boek heb uitgelezen, schuif ik het linea recta op het eerste vrije plekje wat ik tegenkom. Hoezo gemakzuchtig? In deze boekenkast staan ook de boeken van mijn vriend, maar ook de gebonden edities van Asterix en Obelix. Hij leest het liefst Dan Brown-achtige boeken en boeken met een filosofisch tintje zoals Coelho. Gelukkig kunnen goede thrillers en romans hem ook bekoren. Voor de foto heb ik uiteraard de kast een beetje opgeruimd onder het mom van ‘het oog wil ook wat’.

IMG_9707

Ondanks dat het voor mij niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit gaat ben ik toch best trots op mijn verzameling. Het is gevarieerd qua genre en voor ieder wat wils. Het aantal pockets namen vroeger altijd veel meer plaats in, maar naarmate de jaren zijn verstreken is ook mijn smaak qua lezen verschoven. Nog steeds kan ik genieten van spannende thrillers, maar ook literatuur en romans kan ik tegenwoordig steeds meer waarderen. Daarnaast zeggen mijn kasten ook zeker wat over mijn persoonlijkheid. Ik kom altijd vrij rustig over, maar ben eigenlijk best vrij chaotisch en als ik iets wil, dan wil ik het ook direct. Dat is wel te zien aan de te volle planken van ongelezen boeken die ik weer eens niet kon laten liggen (of omdat ik gewoon iets moest kopen op momenten dat ik niet iets interessants anders tegenkwam…)

IMG_9710 IMG_9711

De oudste boeken in mijn boekenkast zijn deze boekjes die ik van mijn opa heb gekregen, ze dateren van 1934 tot 1939. Ik ben er erg blij mee en vind het een heel mooi gebaar dat ik deze van hem heb gekregen. Hij heeft ze in zijn jeugd met kerst op school gekregen.

Daarnaast zijn de meeste pockets het oudst, dit zijn namelijk de boeken die ik op station Zwolle of Hengelo heb gekocht tijdens het maken van mijn vele treinreizen. Deze pockets hebben mijn leesplezier destijds aardig omhoog weten te krikken!

IMG_9712

 

Nou, tot zover mijn boekenkasten! Mocht je na het lezen deze enorm lange blogpost interesse hebben om ook jouw boekenkast op Boekenz.nl te showen? Stuur dan een mailtje naar sue@boekenz.nl!

19 thoughts on “De boekenkast van….. Sue

 1. Je kunt ook nog even vooruit, zie ik! Een plaatje, zo’n boekenkasten, Sue.
  Mijn boeken zitten voornamelijk in dozen om verhuisd te kunnen worden binnen afzienbare tijd. Het was óf dat of een boekenkast er bij kopen. Maar aangezien we ook willen verhuizen, vond ik dat niet nodig.
  Graag gelezen! Ik deel deze ook even.

  1. Dank je wel Mieke! Heb je al enig idee wanneer je gaat verhuizen? En krijg je dan ook meer ruimte voor je boeken? Het lijkt mij zo fijn om de kasten weer opnieuw inrichten.

 2. Zo, dat zijn een paar boekenkasten zeg :-). Een leuk idee deze blogpost. De boekenkast bij ons begint ook vol te raken en we zitten eigenlijk te denken om nog een boekenkast of toch wat anders. We hebben nog even tijd om wat te bedenken.

 3. Leuke post. Het eerste wat ik doe als ik bij iEmand thuiskom is altijd even in de boekenkast kijken. Weet je gelijk wat voor vlees je in de kuip hebt ;-) En ook op mijn wandelrondje gluur ik altijd even bij mensen naar binnen om te zien of ze een mooie volle boekenkast hebben staan.

  1. Ha Miranda, dat doe ik ook! In het donker een rondje in de buurt lopen vond ik ook nooit zo heel erg. Op zondagavond zie je iedereen Studio Sport kijken, maar stiekem gluren wij dus naar alle boekenkasten.

 4. Wauw, wat een hoop boeken! Ik heb laatst een heleboel boeken weg gedaan die ik niet meer lees en niet op de een of andere manier speciaal voor mij zijn geweest. Nu heb ik weer ruimte voor nieuwe boeken :)

 5. Wauw, dat is ook al een flinke verzameling! Mijn kasten puilen momenteel ook uit. Voornamelijk met ongelezen boeken. Iets waar ik aan de ene kant heel blij van word, maar waar ik ook van baal. Ik ben blij dat ik zoveel moois nog te lezen heb, maar ik baal ervan dat ik er nog zolang over ga doen voor ik daar ooit doorheen ben.
  Ik heb m’n boeken altijd wel netjes rechtop staan tot het niet meer past. Zover ben ik nu en nu liggen ze er dus ook bovenop en voor. Gelukkig gaan we eind dit jaar verhuizen en hebben we al een aantal mooie boekenkasten aangeschaft waar mijn verzameling dan in kan! Uiteraard gekocht op de groei :P!
  Overigens sorteer ik niet echt boeken. Ze staan her en der door elkaar, maar wel vaak series bij elkaar of mijn Wordsworth klassiekers (die hebben allemaal zo’n herkenbare blauwe kaft, dat hoort gewoon bij elkaar).
  En wat hierboven al gezegd wordt. Als ik bij iemand thuis kom, en de boekenkast staat in zicht, is dat ook het eerste waar ik naar/in kijk!

  1. Als je zo tegen die stapel opziet, kan je ook ervoor kiezen om een aantal boeken weg te doen. Wat slim van je om ze op de groei te kopen, haha! En de series bij elkaar zetten is een vanzelfsprekendheid, dat is zeker het mooiste.

   Ik zou de boeken graag op auteur willen sorteren en daarbij wel het onderscheid maken tussen gelezen en ongelezen boeken. Hopelijk kan de koop dus snel afgerond worden!

 6. Ik vind het ook heerlijk om in andermans boekenkasten te neuzen! Vooral vind ik het leuk om te zien hoe de boekenkast is ingedeeld, want iedereen doet dit toch wel op zijn/haar eigen manier ^^

 7. Leuk dat we mee in jouw boekenkast mogen kijken :) en ook een leuk idee om er een soort rubriek van te maken. Mijn boeken staan momenteel niet echt mooi/goed en binnenkort (begin april) ga ik verhuizen.

 8. Wat een leuk idee om ons even in jouw collectie te laten kijken. Zelf hebben we al een tijdelijke verhuis wegens verbouwingen achter de rug en daar kwamen heel wat dozen bij kijken om al mijn boeken veilig te kunnen opbergen. Mocht je er aan geraken dan zijn Baxter-dozen heel handig. Ze zijn niet te groot dus blijven ze ook volgeladen draagbaar. Door de handvaten in de zijkant zijn ze bovendien ook makkelijk op te tillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *