Romans en literatuur

Tip! Garth Stein – De kunst van het rijden in de regen

Inmiddels bestaat mijn blog al meer dan twee jaar. Twee jaar waar ik ontzettend veel in heb gelezen en daarover ook heb geschreven. Maar voor mijn ‘blogtijdperk’ heb ik nog meer gelezen en ook juist heel veel mooie, prachtige, ontroerende en grappige boeken waar ik niet over heb geschreven. In een maandelijks terugkerende rubriek wil ik jullie graag attenderen op deze boeken, misschien zit er voor jullie ook wel een verborgen juweeltje tussen ;-)

Deze maand gaat het over ‘De kunst van het rijden in de regen’ van Garth Stein. Toen mijn blog krap een maand jong was, schreef ik iets over dit boek. Erg kort, maar minder krachtig naar mijn mening. Dus we doen het gewoon nog eens dunnetjes over!

IMG_9189

De kunst van het rijden in de regen

Enzo weet dat hij anders is dan andere honden; hij is een filosoof met een bijna menselijke ziel. Hij weet veel omdat hij veel televisie kijkt en goed luistert naar de wijze woorden van zijn baas, Denny Swift, een veelbelovend autocoureur. Enzo weet dat het leven als een racebaan is:

je moet anticiperen op obstakels, tijdig gas terugnemen en op het juiste moment het pedaal flink intrappen; zo kun je alles bereiken wat je wilt.

In ‘De kunst van het rijden in de regen’ vertelt niemand minder dan Enzo zelf het verhaal van zijn leven, en dat van zijn familie. Hij vertelt vol trots over zijn baasje Denny, maar ook over het verdriet dat hij heeft om de vrouw van Denny, Eve, die moet vechten tegen haar ziekte. Maar niet alleen Eve moet vechten. Zijn baasje krijgt het erg moeilijk en moet vechten om zijn dochter bij zich te houden. De wijze Enzo heeft geleerd om mededogen en succes te hebben, maar ook wat onvoorwaardelijke vriendschap is.

Op de achterflap van dit boek staat dat het een ‘feelgood-roman’ is, maar om eerlijk te zijn kon ik het niet droog houden. Garth Stein heeft een alles-in-één boek geschreven. Het is grappig, ontroerend, beklemmend, origineel en dat alles met een filosofisch tintje. Het bruggetje dat gemaakt wordt van het racen op een racebaan naar racen in het echte leven is subliem gedaan. Het is tactvol en Stein heeft de emoties en gevoelens die bij Enzo aanwezig zijn op een prachtige manier verwerkt in het verhaal.

De loyaliteit van Enzo is verpletterend aandoenlijk. Zijn plek in het gezin accepteert hij klakkeloos, maar hij begrijpt het niet altijd even goed. Vanuit het perspectief van een hond geschreven verhaal zorgt dit voor een verhelderende blik, maar ook juist voor compassie en empathie bij de lezer. Stein heeft dit werkelijk waar op overtuigende wijze geschreven. Enzo en Denny laten samen zien hoe sterk vriendschap kan zijn en wat je in het leven met doorzettingsvermogen kan bereiken. Na het lezen wil je eigenlijk niets liever dan Enzo in je armen sluiten, want dat hij jouw hart al veroverd heeft is een feit.

Ik kan dit boek iedereen dan ook aanraden, het behoor zeker tot mijn top 20 van mooiste boeken die ik ooit heb gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *