Algemeen

Thee, boeken en gezelligheid; de SOTTBC was in Meppel

Een gezellig begin met cappuccino en thee om vervolgens te genieten van een heerlijke lunch tijdens het praten over boeken, boeken en nog eens boeken. Zo begint de dag van de leesclub SOTTBC het vaakst. En gisteren deden we dat in het pittoreske Meppel.

20150201 De Wheem Meppel

Zoals gebruikelijk spraken we af op het station. Helaas moesten we het vandaag zonder Mo en Isabel doen; die waren allebei geveld door de griep. Met zijn vieren zijn we neergestreken bij De Wheem, waar we toch een paar uur heerlijk hebben gezeten. Binnen vijf minuten vlogen de boeken over tafel om ze uit te wisselen. Zo mocht ik van Tessa het boek Woesten van Kris van Steenberge en van Petra het boek Toen ik je zag van Isa Hoes lenen.

We hebben veel gelachen en gepraat over allerlei dingen, maar natuurlijk ook over boek Efter van Hanna Bervoets. Dit boek was deze keer het leesclubboek. Onze meningen kwamen aardig overeen. Uiteraard volgt volgende week mijn recensie.

Maar natuurlijk hebben we niet alleen over boeken gesproken, maar gingen ook de boekenwinkels in! We bezochten antiquariaat L.S. Meppel waar we een heuse bookdetective in actie zagen. De winkel stond heerlijk vol met de mooiste boeken met een juiste prijs. Daar kunnen de antiquariaten in Bredevoort nog iets van leren. Ik kocht drie boeken, namelijk:

foto (18)

1. Paulo Coelho – De duivel en het meisje

Mijn vriend heeft bijna alles van Coelho gelezen; zelfs zijn biografie. Jullie raden het al, behalve dit boek! Zonder twijfelen nam ik dit natuurlijk voor hem mee.

Een dorpsgemeenschap verdeeld door hebzucht, lafheid en angst. Een man achtervolgd door een verleden vol pijn en verdriet. Een meisje op zoek naar geluk. Een oude vrouw ziet de duivel arriveren… De nieuwe roman van Paulo Coelho is een meeslepende geschiedenis waarin de menselijke integriteit zwaar op de proef wordt gesteld.

2.  Jonathan Safran Soer – Alles is verlicht 

Een voor mij onbekende auteur, maar toch heb ik zijn naam ergens gehoord of gelezen. Ik laat mij verrassen met dit boek, de achterflap sprak mij in ieder geval wel aan:

In de zomer na zijn afstuderen reist een schrijver naar het oostelijk deel van Europa. Slechts gewapend met een vergeelde foto gaat hij op zoek naar Augstine, de vrouw die al dan niet een schakel is met zijn grootvader die hij nooit heeft gekend – de vrouw die zijn grootvader, zo is hem verteld, uit de handen van de nazi’s heeft gered.
Vergezelgd door de onvergetelijke Alex, zijn jonge Oekraïnse gids en tolk die behept is met een komisch spraakverwarrend accent, maakt Jonathan een donquichotachtige zoektocht door een verwoest landschap, terug naar een onverwacht verleden. Verweven door dit verhaal is de roman die de schrijver aan het schrijven is: een betoverende legende over zijn grootvaders dorp, een sjtel, in de Oekraïne, een lappendeken van verbijsterende overeenkomsten die de generaties door de tijd heen verbindt.

3. Jip en Janneke

Voor mijn zoon kon ik dit boekje van Jip en Janneke natuurlijk niet laten liggen. De serie bestaat uit in totaal vijf delen en is uitgegeven door de Hema.

Na het bezoek aan het antiquariaat zijn we vervolgens nog even naar boekhandel Barth gegaan waar we ook zeker het grootste gedeelte van de boeken in de handen hebben gehad. Dit keer wist ik me te bedwingen en ben zonder iets te kopen de winkel uitgelopen. Nog even door het centrum struinen en toen zijn we voortijdig naar huis gegaan omdat er voor Petra helaas iets tussenkwam. Het volgende boek en de volgende plaats hebben we nog niet afgesproken. Suggesties zijn uiteraard welkom!

16 thoughts on “Thee, boeken en gezelligheid; de SOTTBC was in Meppel

 1. Leuk verslag! :-) Het was weer gezellig!
  De volgende keer weer met zijn zessen, en minstens zo gezellig natuurlijk.
  Je bent echt lekker geslaagd, ik ben heel benieuwd wat je van Alles is verlicht vindt.

 2. Wat gezellig zeg zo’n rondreizende boekenclub, als jullie in Rotterdam willen neerstrijken, laat het dan maar even weten, dan gids ik jullie rond in de boekenwereld aan de Maas ;-)

  1. Rotterdam lijkt me toch heel anders dan Meppel, ongetwijfeld zullen we er een keertje heen gaan.
   Ik zal het onthouden, soms kan zo’n gids best handig zijn ;-)

  1. Haha, wat goed om te horen dat het een ‘tof’ boek is :-) Het boek heb ik altijd een beetje ontweken omdat de achterflap mij totaal niet aansprak. Maar als ik jou goed begrijp mis ik hier zeker iets… Ik zal het onthouden, als ik het boek ooit ergens tegenkom koop ik het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *