Spanning

Terry Hayes – Ik ben Pelgrim

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek. Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkt jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

20150215 Ik ben Pelgrim

Ben Bradley, inspecteur van de politie in New York onderzoekt een bizarre moord op een jonge vrouw. De ‘crime scene’ blijkt achtergelaten te zijn door een professional, iemand die weet hoe dit soort zaken af te handelen. Het blijkt uit een boek te komen dat Scott Murdoch, Pelgrim of een van zijn andere aliassen heeft geschreven.
Ondanks zijn waardeloze jeugd heeft Pelgrim het namelijk ver geschopt; via de universiteit wordt hij gerekruteerd voor een geheime afdeling binnen de Secret Service. Een klein team die alleen verantwoording af hoeft te leggen aan de president zelf.

En deze president vraagt hem om op zoek te gaan naar de meest gevaarlijke man ter wereld; de Saraceen. Een radicale islamist die solistisch te werk gaat. Er heerst een serieuze dreiging op een enorme aanslag. De nachtmerrie van Pelgrim wordt werkelijkheid; hij moet de jacht openen op iemand die spoorloos lijkt te zijn.


Ondanks dat het boek bijna 800 pagina’s beslaat, is het een ware page-turner. Wat een verfijning en heerlijke details zitten er in dit boek verwerkt! In ‘Ik ben Pelgrim’ wordt niet alleen de kant van Amerika zichtbaar maar wordt ook pijnlijk duidelijk hoe een kleine jongen kan veranderen in een terrorist en zijn hand niet omdraait om zich te wreken op miljoenen onschuldige mensen. Iets wat in deze tijd niet geheel ondenkbaar is. Bioterrorisme, het aannemen van een valse identiteit en daardoor anoniem door Europa reizen maakt de Saraceen ongrijpbaar. Hij is intelligent; een arts en dat opent deuren die normaal gesproken gesloten zouden blijven. Ondanks dat de Saraceen zint op wraak blijkt ook bij hem liefde een belangrijk onderdeel in het leven te zijn.

Zoals gezegd staat Pelgrim voor de moeilijkste opdracht in zijn bloeiende maar korte carrière. Een carrière waar tijdens het verhaal op een van de vele momenten op wordt teruggeblikt. Zijn kracht, zelfstandigheid en zijn beoordelingsvermogen hebben er voor gezorgd dat hij al op jonge leeftijd een hoge functie binnen het team heeft bereikt. We mogen lezen hoe Pelgrim dit punt in zijn leven heeft bereikt. Van een kleine jongen die geadopteerd wordt door rijke mensen maar niet altijd even geliefd was. Hoe hij zijn studentenleven heeft doorbracht, hoe hij op succesvolle wijze gerekruteerd is en hoe hij zijn eerste opdrachten heeft doorlopen. Pelgrim is niet alleen een überspion, hij is ook menselijk.

Terry Hayes heeft met deze thriller een prachtig debuut geschreven. Geen enkel moment heeft het boek mij verveeld. De diepgang die hij heeft gecreëerd bij beide hoofdpersonages zorgt voor compassie bij de lezer, ondanks dat een duidelijk onderscheid tussen ‘de goede’ en ‘de slechte’ aanwezig is. Het is een thriller met een hoog James Bond-gehalte, zonder de ‘shaken-not stirred’ maar wel eentje om je vingers bij af te likken.

6 thoughts on “Terry Hayes – Ik ben Pelgrim

  1. Ik zie er een beetje tegenop om aan dit boek te beginnen omdat hij zo vreselijk dik is. Op de een of andere manier intimideert me dat nogal. Maar ik moet me daar toch maar overheen zetten, aangezien iedereen zegt dat het boek geweldig is :) Ik ben wel erg nieuwsgierig.

  2. Wat een fijne recensie. Tof dat jij ‘m ook zo goed vond! Ik moet zeggen dat ik nog maar erg weinig ‘mindere’ geluiden heb gehoord. Hoe kan het ook anders: het is inderdaad een thriller om je vingers bij af te likken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *