Uncategorized

Januari was voor herhaling vatbaar

Januari was voor mij een perfecte leesmaand. Ik las een paar fijne boeken en had leuke activiteiten op het programma staan. Zo mocht ik in januari starten met de Hebban Leesclub om de boeken van Liz Brouwer te bespreken en ook kwam ik op de laatste dag van deze maand met mijn zusters van de leesclub in Meppel bij elkaar. 

Blijkbaar werkt het wel voor mij. Een maandelijkse rubriek ‘Van boekenkast tot blog’ waarin ik aangeef welke boeken ik van plan ben te gaan lezen. Op deze manier probeer ik namelijk iets meer structuur te brengen in mijn nogal chaotische wijze van bloggen (eeks!). Ik had voor mijn doen gemiddeld ingezet, namelijk vier te lezen boeken. Uiteindelijk heb ik zelfs het dubbele gelezen, heerlijk!

IMG_9070

Ik las namelijk volgens ‘planning’ (yay!) Nacht van Elie Wiesel. Een boek dat mij werd aangeraden door Tessa. En het heeft mij niet teleurgesteld. Nacht is een enorm prachtig boek dat de geschiedenis van Elie Wiesel op bondige, maar met prachtig geformuleerde zinnen, beschrijft. Het is een boek dat je vaker moet lezen om alle prachtige zinnen in je op te kunnen nemen en de onderliggende betekenis tot je door te laten dringen.

Dankbare dood van Peter Robinson was zoals gebruikelijk aangenaam genieten. Hij weet altijd de setting sfeervol te beschrijven en de verhaallijnen subtiel te verbinden. Ook in dit boek weet Robinson alle ingrediënten voor een sterke thriller goed samen te brengen én te doseren.

In januari deed ik ook iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. Ik las niet één maar twee boeken via mijn abonnement op Elly’s choice! Niet voor niets had ik dan ook een challenge voor mijzelf vastgesteld. Het is namelijk best zonde als je een jaarabonnement hebt, maar je leest geen enkel boek. ‘De au pair’ van Maartje Fleur is een heerlijke Nederlandse thriller die je binnen no-time uit hebt. ‘De laatste winter’ van Femke Roobol is niet zo luchtig maar is een puur verhaal over een verschrikkelijk jaar gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Maar ook las ik ‘Het grotere wonder’ van Thomas Glavinic dat ik van uitgeverij Signatuur toegestuurd had gekregen. Een prachtig boek over een man die zichzelf tot het uiterste dwingt om het geluk te vinden.

Daarnaast werd ik afgelopen maand als één van de gelukkigen benoemd die deel mochten nemen aan de Hebban Leesclub waar we de boeken van Liz Brouwer zouden bespreken. Inmiddels heb ik Een beestachtig verbond gelezen, vandaag verwacht ik ‘Fataal Verlangen’ in de brievenbus. Het tweede boek met inspecteur Suze in de hoofdrol. Deel 1 heeft mij aangenaam verrast, dus ik kijk zeker uit naar het tweede deel.

In januari waande ik mij een paar dagen in Zuid-Amerikaanse sferen tijdens het lezen van ‘Het geluid van vallende dingen’ van Juan Gabriel Vásquez. Het is een boek dat beschrijft op welke manier de geschiedenis van Colombia ook nog in deze tijd het leven van iemand kan veranderen. Je proeft, ziet, ruikt, hoort en het allerbelangrijkste; je voelt Colombia. Het was dan ook geen straf om in het winterse Nederlandse weer dit boek te lezen.

Tot slot had ik met de leesclub afgesproken in Meppel. Dit keer stond het boek ‘Efter’ van Hanna Bervoets op de agenda. Een recensie volgt nog!

Gekocht en gekregen

Maar deze maand heb ik niet alleen veel boeken gelezen, ook bezocht ik deze maand onder andere de Kringloopwinkel en tikte ik een gesigneerd exemplaar van ‘Vaslav’ van Arthur Japin op de kop. Een aantal boeken die ik in januari heb gekocht/gekregen heb ik inmiddels ook al gelezen. Dat scheelt behoorlijk in mijn stapel ongelezen boeken.

IMG_9069

Bij de Kringloopwinkel vond ik in het begin van de maand ‘Dagen die de wereld veranderden’, een boek waarin 50 grote gebeurtenissen uit de geschiedenis worden beschreven, van De slag bij Salamis (480 v.Chr.) tot de gebeurtenissen van 11 september 2001. Ook vond ik tijdens dit bezoek ‘Het fantoom van Alexander Wolf’ van Gajto Gazadanov voor een mooi prijsje. Alleen om de omslag zou ik het boek al kopen, maar de achterflap maakt het verhaal des te mysterieuzer. 20150203 Het fantoom van Alexander Wolf

Een journalist heeft er jaren later nog spijt van dat hij als jonge soldaat in de Russische burgeroorlog een man die hem in de steppe achtervolgde neerschoot, en op diens paard ontvluchtte. Wanneer hij deze gebeurtenis vele jaren later in een Engelstalige roman van een zekere Alexander Wolf tot in het kleinste detail beschreven vindt, concludeert hij dat zijn toenmalige achtervolger nog moet leven. Hij doet er alles aan om de mysterieuze auteur van het boek te vinden. Iedereen die hij ontmoet blijkt de schrijver op een andere manier te kennen, en merkwaardig genoeg is ook zijn vriendin Jelena opvallend geïnteresseerd in Wolf.

Via Twitter vernam ik dat de boekhandel een gesigneerd exemplaar  van ‘Vasvlav’ van Arthur Japin in de verkoop had. Aangezien ik dit boek toch al een keer wilde kopen, zag ik mijn kans schoon. De volgende dag heb ik het boek al opgehaald en ga ik het binnenkort lezen.

Tot slot kocht ik op de laatste dag van de maand in Meppel kocht ik tijdens het bezoek aan antiquariaat L.S MeppelDe duivel en het meisje’ van Paulo Coelho en ‘Alles is verlicht’ van Jonathan Safron Soer.

Op leesgebied was januari dus een veelbewogen maand. Ik las maar liefst acht boeken en kocht er ook acht. Mooi statistiekje dacht ik zo :-)

7 thoughts on “Januari was voor herhaling vatbaar

  1. Januari klinkt als een top maand voor jou. Ik hoop dat februari net zo’n fijne leesmaand wordt.

    Ben erg benieuwd wat je van “Alles is verlicht” gaat vinden. Ik heb het jaren geleden gelezen en vond het toen een fantastisch boek, maar het kostte me wel wat moeite om er in te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *