Algemeen, Persoonlijk2 januari 2015

12

Leesuitdagingen 2015

Met veel blijheid en geluk kijk ik terug op een geweldig 2014, ik hoop dan ook dat 2015 net zoveel moois voor ons mag brengen dat wij in 2014 hebben gekregen. Met de komst van het nieuwe jaar beginnen ook alle leesuitdagingen weer opnieuw.

Helaas had ik mijn leesuitdaging van 60 te lezen boeken vorig jaar niet behaald, maar natuurlijk gaan we dit jaar weer een uitdaging aan.

201402 Boekenkast met trapje

Ongelezen boeken

Mijn stapel ongelezen boeken blijft maar stijgen en stijgen. Op zich niet zo heel erg, want op deze manier zit je nooit zonder. Maar op dit moment loopt het een beetje de spuigaten uit en ben ik zelf het overzicht een beetje kwijt. Het feit dat ik totaal geen structuur heb aangebracht in mijn boekenkasten, helpt daar ook niet echt bij ;-) Sommige boeken liggen al letterlijk meer dan 10 jaar te wachten om gelezen te worden. Om deze reden wil ik mijn stapel ongelezen boeken verlagen van 161 naar 130 boeken. Een uitdaging van 31 boeken!

Elly’s choice

Vorig jaar september werd ik enthousiast lid van een nieuw en innovatief initiatief; Elly’s choice. Met dit abonnement krijg je als lid maandelijks 10 te downloaden e-books tot je beschikking. Het aanbod varieert en verschillende genres worden vertegenwoordigd. Maar enthousiast als ik was, helaas heb ik nog geen enkel boek gelezen dat ik via Elly’s choice op mijn e-reader heb gezet. Hoog tijd dat hier dus verandering in moet komen. In 2015 wil ik 15 boeken lezen die ik via deze abonnementsdienst heb ontvangen.

Ik lees Nederlands

Al twee jaar zie ik deze leesuitdaging bij veel collega boekenbloggers voorbij komen, maar nooit heb ik deelgenomen. Juist omdat ik weinig werk van Nederlandse bodem las en mijn voorkeur toch uitgaat naar boeken van Zuid-Amerikaanse, Scandinavische of Amerikaanse auteurs. Maar misschien is het juist wél een uitdaging voor mij om meer werk van eigen bodem te lezen. Juist ook omdat Eva Kelder en A.F.Th. van der Heijden mij vorig jaar zeer aangenaam verrast hebben. De uitdaging heb ik ingesteld op 10 boeken.

cropped-logo_ikleesnederlands_a_v2.jpgGo literature

Vorig rees het idee om samen met Sandra een structurele samenwerking aan te gaan; namelijk een literaire boekenclub waarbij het streven was om samen meer literatuur te gaan lezen. Normaal gesproken ben ik echt een thrillerlezer, maar naarmate ik ‘ouder’ word (dat klinkt best heel oubollig) merk ik dat mijn leesvoorkeur ook verandert. Juist meer kan ik nu genieten van romans en literatuur en daarom wil ik dit jaar meer literatuur gaan lezen. Vandaar dat ik mijzelf ten doel heb gesteld dit jaar 10 literaire boeken te gaan lezen.

Totaal

Op goodreads heb ik mijn ‘challenge’ ingesteld op 60 boeken. Dit jaar heb ik dit helaas niet mogen halen, maar we proberen het gewoon nog een keertje.

Naast deze concrete doelstellingen wil ik dit jaar ook meer boeken over geschiedenis en psychologie gaan lezen. Zo heb ik onlangs De eeuw van mijn vader van Geert Mak gekocht en heb ik een prachtig boek over de Eerste Wereldoorlog in de kast staan, namelijk 1914 – Dagen van Hoop van Lyn McDonald. Maar ook twee boeken van Oliver Sacks, een Britse neuroloog, staan al een tijdje ongelezen te pronken in de kast.

Wat zijn jouw leesuitdagingen voor 2015?

 

12 thoughts on “Leesuitdagingen 2015

 1. Wow wat een mooie uitdagingen heb je geformuleerd! Ik had mijn challenge voor 2014 ook op 60 boeken staan, maar ben helaas blijven steken op 53. Voor dit jaar doe ik daarom een ander soort challenge, hopelijk blijkt die wel haalbaar! Je boekenkast ziet er inderdaad een beetje ongeorganiseerd uit, ik heb nu alles op kleur gesorteerd staan (maar dan wel per kleur op alfabet, anders is het erg lastig zoeken), is dat misschien een idee?

  Heel veel succes met je doelen!

  1. Wel een goed idee, maar ik heb twee overvolle boekenkasten en ruimte te kort. We willen dit jaar heel graag verhuizen naar een groter huis waar veel meer ruimte is voor een klein bibliotheekje. Ik laat het dus gewoon nog even voor wat het is… ;-) Trouwens, het bijhouden van een lijst helpt mij wel heel goed!
   Jammer dat je de challenge niet hebt gehaald, maar je bent een behoorlijk eind in de richting gekomen. Wat voor challenge doe je dit jaar?

   1. ow ja dan zou ik het nog even zo laat, misschien een idee voor in je nieuwe huis. Ik vond via Pinterest een readingchallenge. Een lijst met allemaal soorten boeken/schrijvers. Als je nieuwsgierig bent kun je in m’n laatste post kijken, daar staat de lijst :)

 2. Ik weet nog niet op hoeveel ik mijn challenge dit jaar ga stellen. Afgelopen jaar stond bij mij de teller op 50 en die heb ik ruim overschreven met 63 gelezen boeken. Misschien ga ik komend jaar wel echt een uitdaging aan en plaats ik de teller op 100, de vraag is alleen of ik dat ook echt ga halen.

 3. Ik heb mezelf een boekenkoopstop opgelegd omdat mijn kast helemaal uitpuilt en ik geen overzicht meer heb.
  Ik heb me ook geabonneerd op Elly’s Choice. In het begin was ik erg enthousiast maar ik vind de boeken steeds minder leuk. Heb jij dat ook?

  1. Op zich zitten er iedere maand wel boeken tussen die ik graag wilde lezen, maar dit gaat met name om de romans en thrillers. Ik weet nog niet of ik dit abonnement ga verlengen in september. Dit is ook een beetje afhankelijk van het aanbod en de voorwaarden die gesteld worden voor het volgende jaar. Jij gaat je abonnement opzeggen in september? Ik ben trouwens benieuwd hoe lang je koopstop gaat duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *