Romans en literatuur

Femke Roobol – De laatste winter

In november 2014 heb ik via de abonnementsdienst van Elly’s Choice het boek De laatste winter van Femke Roobol mogen downloaden. Al veel goeds had ik gelezen bij collega boekenbloggers, dus ik was erg nieuwsgierig geworden. Nu dit jaar één van mijn uitdagingen in het teken staat om meer boeken van Elly’s choice te gaan lezen, was de keuze makkelijk. De laatste winter stond binnen no-time op mijn e-reader en binnen één dag had ik het uitgelezen..

20150113 De Laatste winter

De Nederlandse Anna Verbeek woont tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar moeder, broer en zus in Amsterdam. Ze redden zich prima met zijn vieren, maar als de honger zijn tol begint te eisen besluit Anna op zoek te gaan naar eten. In Amsterdam is er vrij weinig meer te krijgen dus besluit ze naar haar oom en tante in Putten te gaan. Haar broer Maarten is jong en gedreven. Vanwege het gevaar dat hij wordt opgepakt om in Duitsland te werk gesteld te worden groot is wordt hij door zijn moeder angstvallig binnengehouden. Maar wanneer hij hoort dat zijn zus op de fiets naar Putten vertrekt is hij niet te houden en mag hij onder veel protest van zijn moeder met Anna mee.

Eenmaal in Putten aangekomen wordt hun nachtmerrie werkelijkheid. In een razzia wordt Maarten opgepakt en afgevoerd naar het werkkamp Neuengamme nabij Hamburg. Onder een enorm schuldgevoel en onder de verwijtende blikken van moeder heeft Anna het niet makkelijk. De hongerwinter begint nu echt en het wordt zwaar; heel zwaar. Zowel het gezin in Amsterdam als Maarten in het werkkamp moeten op hun eigen wijze zien te overleven.

De laatste winter is een ontroerend en origineel verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Het beschrijft op pijnlijke wijze hoe het gezin Verbeek in Amsterdam en Maarten in Neuengamme op zeer uitleenlopende wijzes dienen te overleven. Voedsel blijkt op dezelfde plekken een cruciale factor te spelen, maar ook het harde regime van de Duitsers doet Maarten balanceren op het randje van leven en dood. Vriendschap blijkt essentieel te zijn om beter te kunnen overleven. Maarten heeft dan ook het geluk dat hij op transport Bastiaan heeft leren kennen.

Na verloop van tijd wordt het verhaal wat onrealistisch, maar op zich is dit een welkome afwisseling in het verhaal. Ook het einde is niet geheel verrassend, maar zorgt ervoor dat je als lezer een mooi en afgesloten verhaal hebt gelezen. Iets wat ik persoonlijk heel erg op prijs stel.

De schrijfstijl is eenvoudig en zeer plezierig en past goed bij het verhaal dat duidelijk en to-the-point is. Geen overtollige poespas en drama, maar een puur verhaal over een verschrikkelijk jaar gedurende de Tweede Wereldoorlog.


Dit boek telt mee voor mijn ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging

20150113 Ik lees Nederlands

 

3 thoughts on “Femke Roobol – De laatste winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *