Romans en literatuur

Elie Wiesel – Nacht

Elie Wiesel werd werd als kind naar de nazi-vernietigingskampen Auschwitz en Buchenwald gezonden. In zijn boek Nacht vertelt Wiesel op openhartige en ontroerende wijze over de verschrikkingen die zich daar hebben afgespeeld. Hij vertelt over zijn familie die hij op gruwelijke wijze heeft verloren in de concentratiekampen.

“Nooit zal ik die nacht vergeten, de eerste nacht in het kamp die mijn leven in een lange nacht veranderde.”

20140104 Elie Wiesel nacht

Op aanraden van Tessa kocht ik vorig jaar dit mooie boek, want het is één van haar favoriete boeken. Om onbegrijpelijke redenen heeft een een tijdje ongelezen in de boekenkast gelegen. Nadat ik Ik ontsnapte uit Auschwitz van Rudolf Vrba had gelezen is het boek wat hoger op de stapel gekomen omdat mijn interesse voor WOII weer was opgelaaid.

Elie wordt als klein jongetje samen met zijn ouders en zusjes gedeporteerd naar Auschwitz. Al snel wordt het hem duidelijk dat de beloften van de Duitsers niets meer dan leugens zijn. Bij binnenkomst ziet hij direct de meest verschrikkelijke dingen en hij wordt meteen gescheiden van zijn moeder en zusjes; zij vertrekken regelrecht naar de gaskamers.

‘Arbeit mach frei’ en dat is wat Elie en zijn vader ook moeten doen om te overleven. Op het kleine beetje eten wat zij krijgen, werken ze bikkelhard. De omstandigheden zijn erbarmelijk en hun normen en waarden worden binnen de kortste keren vervaagd; alles staat in het teken van overleven. Dit vond ik een van de meest indrukwekkende beschrijvingen van Elie Wiesel. Hoe alles in het teken staat van overleven, hoe egoistisch je moet worden en dat je haast gevoelloos wordt voor de ellende om je heen.

In een paar seconden waren wij opgehouden mensen te zijn.

Nacht is een enorm prachtig boek dat de geschiedenis van Elie Wiesel op bondige, maar met prachtig geformuleerde zinnen, beschrijft. De geschiedenis van één man dat verbonden is met zovelen. Het is een boek dat je vaker moet lezen om alle prachtige zinnen in je op te kunnen nemen en de onderliggende betekenis tot je door te laten dringen.

8 thoughts on “Elie Wiesel – Nacht

    1. Misschien vind je Ik ontsnapte uit Auschwitz ook mooi om te lezen. Dit boek heeft wel een mooiere schrijfstijl, dus ik denk dat dit wellicht beter bij je past.

  1. De WO 11 interesseert je niet echt?
    Ook niet dat velen voor onze vrede zijn gestorven en ook dat alle gestorven joden ook niet geinteresseerd waren betrokken te worden in een oorlog buiten hun schuld?
    Beetje vreemde uitspraak in dit verband!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *