Romans en literatuur

Liza van Sambeek – Pensionado’s

Met veel plezier heb ik Zadelpijn en ander damesleed van schrijversduo Liza van Sambeek gelezen. “Ik heb mij erg vermaakt met dit boek, de personages zijn erg goed uitgewerkt en de kans is groot dat je met de verschillende Tietjes meeleeft. Het plot is onverwacht en ontroerend.” Het was een van mijn eerste recensies! Zonder twijfelen schoof ik het boek Pensionado’s dan ook in het winkelmandje bij de plaatselijke Kringloopwinkel. Zou het net zo hilarisch zijn?

20141214 pensionado's

Een groep oude, gepensioneerde vrienden komt samen in een huisje in het Spaanse dorpje Sa Riera. Over geld hoeft niemand zich zorgen te maken, maar toch is het gepensioneerde leven niet wat ze gehoopt hadden. Oud-internist Rob kan na een drukke carrière maar niet wennen aan de vrijheid en botst enorm met zijn vrouw Vera. Ze ruziën letterlijk over van alles; de kinderen, geld en het huishouden. Maar ook Boudewijn, een vrouwenverslinder en bang om oud te worden, is zichzelf een beetje kwijt. En tot slot de verliefde Wouter. Hij is na de dood van zijn vrouw als een blok gevallen voor de veel jongere Fleur. Zijn kinderen nemen dit hem niet in dank af, maar Wouter en Fleur zijn qua gedrag weer net als jonge pubers; hopeloos verliefd.

Tijdens hun vakantie in Spanje vloeit de wijn en het eten rijkelijk, maar de nodige onderlinge irritaties en frustraties kunnen ze niet altijd bedwingen. Het  zorgt voor gênante confrontaties, maar ook verdrietige situaties. Kunnen ‘de oudjes’ zichzelf weer vinden?

Plezierig luchtig maar voorspelbaar

Wederom heeft Van Sambeek mij aangenaam weten te verrassen. Alhoewel ik Zadelpijn en ander damesleed beter vond, heb ik ook van Pensionado’s genoten. De opbouw van het verhaal is exact hetzelfde. Vanuit verschillende perspectieven, in dit boek personages, nemen we een kijkje in het leven van rijke, gepensioneerde ouderen. Hoe gaat het ouder worden hen af?

Van Sambeek weet dit op luchtige, maar plezierige wijze te beschrijven. Het oud worden is niet leuk, vooral niet met de jonge geesten als deze pensionado’s. Het boek is erg fijn om bijvoorbeeld op vakantie te lezen; het is een prettig leesbaar boek over oud worden maar jong willen blijven. Over vriendschap en liefde. Het is een tikkeltje voorspelbaar, maar ach. Dat mag de pret niet drukken.

2 thoughts on “Liza van Sambeek – Pensionado’s

  1. Pingback: Het jaar 2014 |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *