Persoonlijk31 december 2014

17

Het jaar 2014

Nog een paar uur en we vieren met een glas champagne de komst van een nieuw jaar; 2015. Het afgelopen jaar is met name op persoonlijk vlak een geweldig jaar geweest. Het lezen en bloggen was gedeeltelijk hierdoor wel op een lager pitje beland, maar dat namen we uiteraard voor lief. Wat gebeurde er allemaal in 2014?

IMG_6338 (Custom)

Persoonlijk

28 juni 2014 was voor ons de mooiste dag van het jaar en waarschijnlijk ook van ons leven. Na een doodnormale zwangerschap beviel ik één dag voor de uitgerekende datum van onze zoon. Met een gewicht van 3790 gram en 54 cm kwam hij ter wereld en zorgde ervoor dat wij ons leven vanaf een grote blauwe wolk beleefden.

Maar het leven op een grote blauwe wolk is toch wel even anders en ook wij moesten wennen aan ons nieuwe leven. Godzijdank dat onze zoon erg gemakkelijk is, weinig huilt, veel lacht en ontzettend lief en knap is. :-)

Gelukkig heb ik wel dit jaar wel alle modules van mijn post-hbo opleiding gehaald en ben ik inmiddels een mooi eindje op weg om mijn scriptie af te ronden. Tussen de frustraties en ergernissen (waarom raak ik altijd bestanden ‘kwijt‘ die ik toch zeker had opgeslagen???) door schiet ik beetje bij beetje op en hoop ik in de eerste twee maanden van 2015 een definitieve versie in te kunnen leveren en te slagen!

Kopen versus lezen

Op leesgebied heb ik toch wel een paar dipjes meegemaakt. Het lezen wilde op veel momenten niet vlotten hoeveel boeken ik ook kocht. In 2014 heb ik namelijk om en de nabij 60 boeken gekocht/gekregen. Het merendeel komt waarschijnlijk bij de Kringloopwinkel vandaan, aangezien dit waarschijnlijk wel dé ontdekking van dit jaar is geweest. De onderstaande boeken zijn er dit jaar bijgekomen. De  boeken met een * zijn inmiddels gelezen.

 1. Isabel Allende – Portret in sepia
 2. Elvin Post – Vals beeld
 3. Charles den Tex – Cel
 4. Tatiana de Rosnay – Die laatste zomer
 5. Arthur Japin – Een schitterend gebrek
 6. Lyn McDonald – 1914: Dagen van Hoop
 7. Leon de Winter – VSV
 8. Aifric Campbell – De Schade expert
 9. Margie Orford – Bloedbruiden
 10. Peter Hoeg – De kinderen van de olifantenhoeders
 11. Arjan Postma – Buiten!*
 12. Benoilte Groult – Uit liefde voor het leven
 13. Karel Glastra van Loon – De Onzichtbaren
 14. Karin Fossum – Gestrand
 15. Paulo Coelho – De winnaar staat alleen
 16. John Irving – Weduwe voor een jaar
 17. John Irving – Bidden wij voor Owen Meany
 18. John Irving  – De vierde hand
 19. Jaume Cabré – De bekentenis van Adria
 20. Henning Mankell – Diepte
 21. Jess Walter – Schitterende ruines
 22. Roald Dahl – Onvergetelijke verhalen
 23. Roberto Saviano – Gomorra
 24. Jelmer Jepsen – Vallen als het heet is
 25. Melanie Mazzucco – Vita
 26. Herman Finkers – Finkers op een hoop
 27. Monika Peetz- Dinsdagvrouwen
 28. Chad Harbach – De kunst  van het veldspel
 29. Ravelli – De Vliegenvanger
 30. Isabel Allende – Het huis met de geesten
 31. Pepetela – Roofdieren
 32. Kuki Gallman – Afrikaanse nachten
 33. Geert Mak – De eeuw van mijn vader
 34. Rascha Peper – Russisch blauw
 35. Stefan Hertmans – Oorlog en terpentijn
 36. Juan Gabriel Vasquez – Het geluid van vallende dingen*
 37. Aminatta Forna – Het huis met de schaduw
 38. Lars Kepler – Getuige
 39. Lars Kepler – Slaap*
 40. Lars Kepler – Stalker*
 41. Janet Evanovich – Motor Mouth*
 42. Sophie Hannah – De monogrammoorden*
 43. Vladimir Nabokov – Lolita*
 44. Niccolo Ammaniti – Kieuwen*
 45. Van Sambeek – Pensionados*
 46. Unni Lindell – Het dertiende sterrenbeeld*
 47. Amanda Hodgkinson – Britannia Road 22*
 48. Linda Jansma – Tweestrijd *
 49. Peter Robinson – Dankbare dood
 50. Patrick Conrad – Walker*
 51. Toni Coppers – Dood water*
 52. Arnaldur Indridason – Nachtstad*
 53. Marianne Zwagerman – Leven als Jarmund*
 54. Doug Dorst en J. Abrams – S*
 55. Gabrielle Zevin – De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar*
 56. Thomas van Aalten – Leeuwenstrijd
 57. Elie Wiesel – Nacht

Helaas heb  ik mijn goodreadschallenge niet gehaald en ben ik blijven steken op 54 gelezen boeken.

Ook rees het idee om samen met Sandra een structurele samenwerking aan te gaan; namelijk een literaire boekenclub waarbij het streven was om samen meer literatuur te gaan lezen. Eens in de twee manden zouden we tegelijkertijd een recensie plaatsen en daardoor literatuur meer onder de aandacht brengen. Helaas zou het bij die ene keer blijven want Sandra beëindigde haar boekenblog.

Mooiste boeken 2014 

Desalniettemin was het eerste en enige boek dat wij samen lazen één van de mooiste boeken die ik in 2014 heb gelezen. Dit is namelijk Tonio van A.F.Th. van der Heijden. Een requiemroman schrijven over je overleden zoon. Het is niet iets wat je koud laat, zeker niet als je zelf pas moeder bent geworden. De openhartigheid in het boek overvalt je, het is puur en oprecht. Er spreekt zoveel liefde en moois uit, dat de zinnen haast vanzelf in prachtige stijlen geformuleerd moeten zijn. Als lezer ben je een als het ware een onzichtbare gast die het rouwproces en het vele verdriet van de ouders mag meemaken. Het boek is onvergetelijk prachtig, een boek dat je moet beleven en ervaren.

20141202 Tonio

Naast dit prachtige, maar zware boek las ik ook een luchtiger boek dat mij enorm aan het lachen maakte. Ik heb het over Hendrik Groen en  het boek Pogingen om iets van het leven te maken. Hendrik is oud, maar jong van geest en zeker niet van plan zich eronder te laten krijgen. Hij begint een dagboek bij te houden en vertelt in geuren en kleuren hoe het leven er in een bejaardentehuis aan toe gaat. Samen met zijn vrienden richt hij een clubje op en zet daarmee het verzorgingstehuis op stelten. Als ik niet incontinent zou zijn, zou ik het wel worden. Vooral zijn beste vriend Evert heeft regelmatig mij een lachbui bezorgd. Ik heb het prachtige dagboek van Hendrik Groen met een grote lach en een brok in mijn keel gelezen. Ik hoop dat ik, als ik zo oud mag worden, net zo in het leven sta als hij.

20141014 Hendrik Groen

Naast deze prachtige boeken heb ik ook erg genoten van Lolita van Vladimir Nabokov dat ik in de maand van de klassieke  literatuur heb gelezen. Het blijkt een omstreden boek te zijn dat is uitgebracht in de jaren ’50. Het werd zelfs verboden in Frankrijk en Engeland, maar waarna er in Amerika binnen drie weken meer dan 100.000 exemplaren verkocht werden, was er in deze landen ook geen houden meer aan. Lolita bestormde de bestsellerlijsten en zorgde ervoor dat Nabokov kon rentenieren. Het is geen boek dat je in één avondje uitleest, want de zinnen die Nabokov heeft geproduceerd zijn prachtig en soms moet je twee keer lezen om het in je op te kunnen nemen. Ondanks het weerzinwekkende van hun relatie blijf je nieuwsgierig naar het vervolg. Want wat zou er gebeuren wanneer Lolita volwassen wordt en ‘nimfijn‘ af is?201407 Lolita

Ook heb ik weer erg gelachen om de boeken van Janet Evanovich, haar personage Stephanie Plum is toch wel mijn favoriet als ik een heerlijk luchtig boek zoek waar ik zorgeloos om kan lachen.

Ik hoop dat volgend jaar net zo mooi mag worden als dit jaar.

Voor jullie wens ik niets minder dan een gezond, gelukkig en leesvol 2015. 

17 thoughts on “Het jaar 2014

 1. Zo te lezen was 2014 een heerlijk jaar voor je en wat een lieve foto van je zoon, lief dat handje!

  Ik vind het ook erg jammer dat wij onze samenwerking niet konden voortzetten, maar wat was het een leuke ervaring Sue, ik heb er, ondanks dat het kort was, enorm van genoten!

  Ik wens jou ook al het goeds toe voor 2015 en heel veel succes met je scriptie!

 2. je hebt inderdaad een prachtig jaar gehad, Sue! :-) Mooie lijst boeken die je kocht, wat is de Kringloopwinkel toch een uitvinding he? Op naar meer sterretjes achter de titels!
  Ik hoop dat 2015 net zo mooi voor je wordt! Tot gauw!

 3. Leuk blog heb je, Sue! Ik zie dat je dit boek: “Chad Harbach – De kunst van het veldspel” gekocht/gekregen heb. Ik vond dit een van de leukste boeken die ik afgelopen jaren gelezen heb. Maar ik houd dan ook erg van Amerikaanse boeken waarin het leven van een aantal personen beschreven wordt.
  En dit: “Aminatta Forna – Het huis met de schaduw” is ook een heel mooi boek. Het gaat over hoe mensen opnieuw met elkaar moeten leren omgaan na een oorlog. Mensen die in hetzelfde dorp woonden, maar tijdens de oorlog opeens vijanden van elkaar werden.

 4. Inderdaad een mooi jaar!
  Jij een zoon, ik een kleinzoon!
  Hij is geboren half september, maar het trieste is dat ik hem nog niet gezien heb.
  Heb geen contact met zijn moeder, mijn oudste dochter.
  Ik hoop dat, nu ze ook moeder geworden is, begrijpt wat voor verdriet ze me aandoet.
  Om een fout die ik gemaakt heb, onder klote omstandigheden, wil ze me nu al 8 jaar niet zien……..:'(
  Hoop dat 2015 voor mij een beter jaar wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *