Persoonlijk30 november 2014

14

Kringloopvondsten #5

Eerlijk waar, ik moet kringloopwinkels echt gaan mijden. Ik zeg A, maar doe vervolgens B. Kennen jullie dat? Donderdagavond was het weer zover. Op internet had ik gelezen dat mijn favoriete kringloopwinkel Het Goed in Enschede open zou zijn en allerlei feestelijke activiteiten zou organiseren. Natuurlijk kon ik het niet laten om een kijkje te nemen, maar natuurlijk ook niet om met lege handen te vertrekken! De hele boekenafdeling had ik voor mijzelf dus ik heb zeker een half uur rondgedwaald en uiteindelijk ben ik met deze stapel richting kassa gegaan:

20141128 Kringloop

1. Geert Mak – De eeuw van mijn vader (6,50 euro)

Geert Mak schreef een biografie van Nederland in de twintigste eeuw in de vorm van een familiegeschiedenis. Het is een geschiedenis door de achterdeur, verteld vanuit de keuken van een doorsnee Nederlandse familie, die van Geert Mak zelf. Aan de hand van interviews, oude krantenberichten en vele honderden bewaard gebleven brieven vertelt hij over het landelijke Nederland aan het begin van de eeuw, over de opkomst van de katholieke, protestantse en rode zuilen, over de crisis en het antisemitisme in de jaren dertig, de andere wereld van ‘ons Indië’, de oorlog in Europa en Azië, de mentaliteit van de wederopbouw, de dromerijen van de jaren zestig, de zakelijkheid daarna.

Dit boek wilde ik al graag hebben, hoe gaaf is het om ervaringen van de ontwikkelingen in de 20e eeuw mee te kunnen lezen door de ogen van iemand?

2. Isabel Allende  – Het huis met de geesten (1,75 euro)

Het huis met de geesten’ is een familiekroniek die zich vanaf het begin van deze eeuw over vier generaties uitstrekt tot in de jaren zeventig, toen de militaire dictatuur een einde maakte aan het socialistische bewind van Salvador Allende.
Rond de figuur van Esteban Trueba, de tirannieke, wellustige grootgrondbezitter bewegen zich vier uitzonderlijke vrouwen. Rose de Schone, de nimf met het groene haar, haar zuster Clara, de dromerige helderziende die op telekinetische wijze voorwerpen kan laten bewegen en haar dochter Blanca, die een verboden liefde koestert voor een linkse protestzanger, tot grote schande van de familie zwanger van hem wordt en een dochter baart. Dit kind, het meisje Alba, zal later in een tijd van verval en terreur de wonderbaarlijke geschiedenis van haar familie opschrijven, om zoals ze zegt: ‘het verleden te laten herleven en mijn eigen ontzetting te overwinnen.

Ja, dit boek van Isabel Allende kon er ook nog wel bij. Inmiddels heb ik nu nog 7 boeken van haar ongelezen in de kast staan, maar ik ga ze echt nog een keer lezen, écht!

3. Pepetela – Roofdieren (1,95 euro)

Roofdieren omspant ruim dertig jaar onafhankelijkheid van Angola. Een bewogen tijd, vooral getekend door een bloedige burgeroorlog. Roofdieren is de smeuïge geschiedenis van Vladimiro Caposso, een self-made man. Deze gewiekste aartsopportunist weet steeds op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen, voordelige handeltjes te beginnen en de gunstigste contacten te leggen. Pepetela schets, tegen de achtergrond van het onrustige Angola, het verhaal van Caposso en zijn minder bevoorrechte landgenoten. Een prachtig relaas, geschreven door een rasverteller, over de ondergang van idealen.

20141130 Roofdieren

De omslag van het boek maakte het dat ik het uit de kast pakte. Daarna herkende ik het, want over dit boek heb ik jaren geleden heel veel goeds gehoord. Snel stopte ik het dus in mijn winkelmandje.

4. Van Sambeek – Pensionado’s (1,75 euro)

Een groep oude vrienden komt samen in een huisje in het Spaanse dorpje Sa Riera. Geldzorgen zijn er eigenlijk niet en de vrienden proberen van het leven te genieten, maar door de zeeën van tijd ontstaan er ook snel frustraties en soms zelfs ruzies. De arts Rob beseft sinds kort dat hij te veel heeft gemist en besluit veel vrijer te gaan leven, iets waar zijn vrouw Vera erg aan moet wennen. De losgeslagen Boudewijn kan maar niet accepteren dat hij ouder wordt, waardoor hij continu op zoek is naar prikkels en spanningen, waar dan ook ter wereld, om te vergeten dat hij sterfelijk is. En de verliefde Wouter is na de dood van zijn vrouw gevallen voor de twintig jaar jongere Fleur, wat hem veel scheve gezichten oplevert. Tijdens het verorberen van schalen tapas en de nodige flessen wijn worden de verhoudingen op scherp gezet, wat zorgt voor hilarische confrontaties, verrassende inzichten en het nodige venijn. Pensionados is een heerlijk zomers boek over ouder worden en jong blijven, en herkenbaar voor velen, want in essentie gaat het niet alleen over gepensioneerde vrienden, maar over het meest elementaire aspect van het bestaan, namelijk de waarde van vriendschap en de vergankelijkheid van het leven. 

Ja, ook ik lees wel eens een ‘vrouwenboek’. Ik was namelijk aangenaam verrast nadat ik Zadelpijn en ander damesleed van Van Sambeek had gelezen. Een fijne schrijfstijl met een goed verhaal zorgde voor een glimlach op mijn gezicht. Ik hoop dat dit boek ook net zo fijn is om te lezen.

5. Rascha Peper – Russisch blauw (1,75 euro)

Fascinatie voor de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, houdt een jonge historicus jarenlang in de greep, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Een paar jaar later wordt hem gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven. Hij doet daarbij een adembenemende ontdekking, die zijn lang gekoesterde gevoel van verwantschap met de tsarenfamilie niet alleen nieuw leven inblaast, maar opstuwt tot euforische hoogte.

Totaal onbekend met deze schrijfster en toch een boek mee naar huis nemen. Aanleiding hiervoor is de blogpost van Lalage waarin ze haar top tien vrouwelijke auteurs weergeeft. Rascha Peper is één van deze tien met als reden ‘zij schrijft zo prachtig en toch erg leesbaar…Helaas is zij vorig jaar overleden’. 

6. Kuki Gallman – Afrikaanse nachten (0,75 euro)

Na het wereldwijde succes van Ik droomde van Afrika beschrijft Kuki Gallmann in Afrikaanse nachten haar leven op de Keniaanse ranch, die zij tot een uniek natuurreservaat heeft gemaakt. Uit deze verhalen blijkt wederom haar blijvende verwondering over de schoonheid en overal aanwezige magie van het Afrikaanse land.

Na het bezoeken van oa. Namibië, Botswana en Zimbabwe las ik ‘Ik droomde van Afrika‘ van Kuki Gallman. Wat schrijft zij prachtig over Afrika en op zo’n manier dat je het gevoel hebt dat je weer terug bent in het prachtige continent. Komende winter kan ik vast wel even tijd maken om in mijn gedachten terug te keren naar het warme Afrika.


Inmiddels gaat mijn stapel ongelezen boeken richting de 165, dus het is hoog tijd om eerst eens wat boeken te lezen voordat ik ‘nieuwe’ ga kopen. Goed voornemen voor 2015 dus!

14 thoughts on “Kringloopvondsten #5

 1. De laatste keer dat ik mijn aantal NTL-boeken telde waren het er meer dan 130. Ondertussen komt dat aantal waarschijnlijk dicht bij het jouwe te liggen. Toch kon ik ‘Noorderlicht’ van Nora ROberts niet laten liggen toen ik het gisteren in de Kringloopwinkel zag liggen voor 1€. :)

  1. Precies, voor die prijzen die ze bij de kringloop hanteren kan ik het echt niet laten om de boeken te laten liggen. Of ik lees ze zelf of ik maak er iemand anders blij mee ;-)

 2. Het Huis met de Geesten las ik onlangs (maar dan de Engelse versie). Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt! Ik zou overigens ook De Eeuw van mijn Vader meegenomen hebben, die moet ik nog steeds lezen. De rest ken ik niet zo goed, maar je hebt er vast plezier van :-)

   1. Wat..? WAT? 483 boeken die je nog mag lezen! Dat heb je goed gedaan, op deze manier heb je altijd wel iets te lezen. Ik neem aan dat het boeken zijn uit verschillende genres?

    1. Ja, het zijn zeker boeken uit verschillende genres. Ik heb ze bij toeval ook per genre, of leesrichting die ik prettig vind gerangschikt. Kan ik ze tenminste een beetje terugvinden ;)

 3. Ik moet de kringwinkel ook mijden, want ik kom er ook telkens met een hele stapel buiten. Voor geen geld weliswaar. Maar ik moet zo langzamerhand een extra kast kopen, vrees ik. Mijn teller van niet gelezen boeken staat ongeveer op 150. Daarvan staan er een stuk of 30 gelukkig op de tablet dus die nemen minder plaats in. Ik moet mezelf overigens ook verplichten om ze te lezen want ik spurt altijd maar weer naar de bibliotheek. Ik heb nog niets gelezen van Geert Mak maar heb hier wel 2 boeken van hem liggen op de niet gelezen stapel en aan die Allende’s moet ik ook eens beginnen. Maar ja, nog zo’n 150 boeken die liggen te lonken dus.

 4. Pingback: Het jaar 2014 |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *