Overig

Het boek S van Doug Dorst en J. Abrams

Waar zal ik beginnen met typen? S van Doug Dorst en J. Abrams is het meest bijzondere boek dat ik ooit heb gelezen. Het is niet alleen voor het oog een kunstwerk om te zien, maar de inhoud van het boek is ook zeer vernuftig in elkaar gezet. Het boek S bevat namelijk twee onderdelen. Het eerst is het boek Schip van Theseus van auteur V.M Straka en het tweede onderdeel betreft de correspondentie van twee jonge studenten die op zoek zijn naar de ware identiteit van V.M. Straka. Hun zoektocht wordt beschreven in de kantlijnen van het boek.

20140905 S3

20140905 S2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt het boek op verschillende manieren lezen. Ik heb het boek gelezen zoals wordt aangeraden. Hierhier en hier kan je teruglezen hoe ik dat heb gedaan en wat ik daarvan vond. In deze blogpost zal ik de verschillende onderdelen samenvoegen, zodat het wat completer wordt.

Wie is V.M. Straka?

De wereld kende zijn naam, kende zijn faam als productieve schrijver van provocatieve werken, romans die regeringen deden vallen, genadeloze kapitalisten aan de kaak stelden en de gruwelijke golf van totalitarisme voorzagen die de laatste decennia de wereld overspoelt. 

Het boek Schip van Theseus van V.M Straka is het negentiende boek van zijn hand en tevens ook de laatste. Zijn identiteit is niemand bekend, wat het allemaal nog mysterieuzer maakt.

De kwestie van Straka’s identiteit was vooral zo acuut als gevolg van de geruchten over zijn werkzaamheden en connectie, geruchten over sabotage, spionage, samenzweringen subversieve activiteiten, diefstal en zelfs moord. 

Hieruit blijkt dat Straka veelvuldig op een ‘most wanted-affiche’ zou staan als men wist wie ze op het affiche moesten zetten. Want al die jaren is het hem gelukt anoniem te blijven. Maar nog steeds is de nieuwsgierigheid en de wil om het mysterie te ontrafelen bij veel mensen niet verdwenen. Schip van Theseus is zijn laatste boek. Hierna is hij verdwenen en heeft men nooit meer wat van hem vernomen. Wat zou er met hem gebeurd zijn? Zou hij nog leven?

Schip van Theseus

Het boek Schip van Theseus gaat over het personage S, die met geheugenverlies kampt. Hij probeert zichzelf weer te vinden maar raakt iedere keer verstrikt in een situatie waar hij altijd de hoofdrol in blijkt te moeten vervullen. Het lijkt alsof alles om hem draait. Iedereen weet blijkbaar wie hij is, behalve hijzelf. Op een gegeven moment belandt hij op een duister schip waar hij wordt vastgehouden. Met dat schip reist S een vreemde wereld rond met een doel dat voor hem in eerste instantie niet duidelijk is.

20140916 Schip van theseus

Het is een bizar verhaal over een fictieve wereld waarin een steeds machtiger groep de wereld lijkt te op te slokken. Het is een avontuurlijk verhaal met een vleugje fantasy en spanning.  Het Schip van Theseus is zo’n onvoorspelbaar verhaal, je hebt werkelijk waar geen idee welke kant op verhaal op zal gaan. Een verhaal over een onbekende wereld waarin macht een grote rol speelt.

Jenny en Eric

Eric is al jaren aan zijn onderzoek bezig om achter de identiteit van Straka te komen. Wanneer hij bij zijn aantekeningen in het bibliotheekboek Schip van Theseus opmerkingen vindt van studente Jenny, ontstaan er nieuwe aanknopingspunten en wordt zijn onderzoek nieuw leven in geblazen. Niet alleen het onderzoek naar V.M. Straka is interessant, maar ook het ‘persoonlijke’ contact wat Jenny en Eric met elkaar hebben. Ze stellen elkaar vragen, wijden uit over gebeurtenissen uit het verleden en proberen elkaar te ondersteunen, uit te dagen en te ontwikkelen. Op een gegeven moment wordt het zelfs spannend wanneer Jenny en Eric merken dat ze in de gaten worden gehouden en dat iemand hun onderzoek wil dwarsbomen. Het is bijzonder om deze spanning via een bibliotheekboek mee te krijgen. De bijlagen hierbij zijn een waardevolle aanvulling op hun verhaal, maar juist ook op het onderzoek naar de identiteit van Straka.

Het boek S 

Zoals ik al eerder heb gezegd; wat zit het boek toch goed in elkaar. Door de gedetailleerde voetnoten, de correspondentie van Jenny en Eric, de verborgen boodschappen in het boek Schip van Theseus  blijkt maar weer hoe veel energie men gestoken heeft in dit boek. Het feit dat alle verhaallijnen en informatie op elkaar aansluit is bewonderenswaardig, wat een werk moet dat geweest zijn!

De bijlagen vormen een mooie aanvulling op het verhaal. Niet iedere bijlage vond ik even interessant, maar het maakte het verhaal wel meer compleet en gaf het een extra dimensie.
Al met al kan ik zeggen dat het meest bijzondere boek is dat ik gelezen heb. Niet alleen om de prachtige vormgeving, maar ook het verhaal is ijzersterk. Ik mag hopen dat er nog meer van dit soort raadselachtige boeken zullen verschijnen, want het is een feest om naar te kijken en het te lezen!

13 thoughts on “Het boek S van Doug Dorst en J. Abrams

    1. Nee, als bibliotheekboek gaat het denk ik niet zo goed lukken. Ik las wel ergens dat het ook als digitaal boek is uitgekomen, maar dat lijkt mij lang niet zo mooi als dit papieren boek. Misschien vragen aan Sinterklaas, de kerstman of voor je verjaardag?

  1. Oh, ik moet dit boek ook echt gaan lezen. Sinds hij uit is ligt hij al op mijn nachtkastje. Ik denk dat het een kerstvakantieproject gaat worden ;). Bedankt voor je mooie recensie.

    1. Tussen nu en kerst hebben we ook nog de herfstvakantie Jenny ;-) Je moet het serieus een keer gaan lezen, zonde om het zo lang op je stapel te laten liggen! Ik denk niet dat je teleurgesteld wordt, maar je moet er wel even voor gaan zitten. Het is geen boek dat je even snel tussendoor leest.

  2. Prachtige recensie, man man als ik toch wat meer tijd had, dan had ik het al uitgelezen, maar aan de andere kant wil ik er weer alle tijd voor nemen, wat als er nooit meer zo’n bijzonder boek uitkomt als dit?

  3. Pingback: Het jaar 2014 |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *