Algemeen, Persoonlijk6 september 2014

11

Top 10 favoriete boeken

Dankzij Tessa ben ik sinds gisteren in mijn boekenkasten én mijn geheugen aan het spitten. Van Tessa kreeg ik namelijk de BoekenTag. De vraag naar mijn top 10 van de mooiste, beste of favoriete boeken die ik ooit heb gelezen. Maar hoewel ik een hele berg boeken heb gelezen zijn er natuurlijk altijd die je bij blijven. Ondanks dat ik enorm veel thrillers lees, zijn het vaak de romans die in mijn hoofd blijven spoken. En dat vind ik een belangrijk criterium om een boek tot ‘favoriet‘ te maken. Daarom is mijn top 10 een allegaartje, het bestaat uit verschillende genres. Lezen jullie mee?

* edit! In 2017 heb ik een nieuwe top 10 opgesteld! Daarmee wil ik trouwens niet zeggen dat de boeken in deze blogpost niet aan te raden zijn :-)

Top 10 van boeken die mij het meest zijn bijgebleven

In willekeurige volgorde!

1. Mario Puzo – De Peetvader

20140905 Godfather

Iedereen kent ze wel; the Godfather films. Maar heeft iedereen ook de boeken gelezen? Zoals gewoonlijk is deze trilogie vele malen beter dan de films en dat terwijl de films al ijzersterk zijn. Tijdens het lezen heb ik mij dagen ondergedompeld in de wereld van de maffia. Heerlijk gruwelen van de spanning en de strijd tussen de verschillende families. Zelfs ‘s nachts kon ik het boek niet wegleggen en gehele trilogie behoort zonder twijfel tot de top 3 van de beste boeken die ik ooit heb gelezen.

2. Sara Gruen – Water voor de olifanten

De verfilming was ook al een hele hit, maar deze heb ik tot nu toe nog met succes weten te vermijden. De reden? Ik wil het fantastische verhaal dat ik heb gelezen in stand houden en niet tekort laten doen door een verfilming. Het rondreizende circus met zijn mooie artiesten en natuurlijk de onmogelijke liefde tussen de ster van het paardennummer en de waterdrager voor de olifanten. Het boek bevat niet alleen romantiek (gelukkig maar!), maar ook actie, avontuur en een dosis spanning.

3. Natsuo Kirino – De Nachtploeg

20140906 De Nachtploeg

Af en toe kan je mij blij maken met een spannende Aziatische thriller. Natsuo Kirino wordt beschouwd als beste misdaadauteur van Japan en dat blijkt ook wel uit haar boek De Nachtploeg. In dit boek gaat het over vier vrouwen die een slopende baan hebben ik een lunchpakkettenfabriek. Het is een uitzichtloos bestaan en ook privé is het zwaar. Wanneer de jongste van de vrouwen haar man vermoordt, zorgen ze er samen voor het lijk te laten verdwijnen. Op de een of andere manier maakt een Aziatische thriller het voor mij meer duister en luguber, maar Kirino heeft ook aardig wat inbeeldingsvermogen dat zorgt voor een goede dosis rillingen.

4. Elsa Osorio – Luz

In 2013 heb ik Luz van Elsa Osorio mogen lezen. Wat een prachtige, trieste roman over andere tijden. Luz is namelijk een jonge Argentijnse vrouw die op zoek is naar haar verleden en afkomst. Ze groeit op in een invloedrijke familie tijdens het Argentijnse dictatoriale regime in de jaren ’70. Haar opa is een hooggeplaatste generaal en wordt gevreesd door de Argentijnse bevolking. Ze voelt geen verbondenheid met haar familie en vermoed dat zij, net als vele andere kinderen in Argentinië, is weggehaald bij haar ouders die als politieke gevangenen onder het strenge Argentijnse regime van de aardbodem zijn verdwenen. De zoektocht van Luz is een ware emotionele beproeving en beetje bij beetje legt zij een ware tragedie bloot.

Het verhaal is absurd, maar daarentegen is het nog niet zo heel lang geleden gebeurd. Daarom heeft het waarschijnlijk enorm indruk op mij gemaakt. Want voor hoeveel mensen is het verdriet en de pijn nog steeds aanwezig?

5. Lawrence Hill – Het Negerboek

Het beste boek dat ik in 2012 heb gelezen en één van de weinige boeken die ik ooit nog wil herlezen; het Negerboek. Het boek gaat over het intelligente meisje Amaniti die uit Afrika op de boot wordt gezet naar Amerika waar ze als slaaf te werk wordt gesteld. Haar ontwikkeling wordt onderdrukt, maar de ontberingen die zij moet doorstaan breken haar wilskracht om te overleven niet.

Boeken over slavernij kunnen mij zo verbazen en daarnaast maakt het mij verdrietig en boos. Dat men elkaar vroeger op zo’n manier kon behandelen. Het verhaal is rauw, aangrijpend maar ook prachtig en puur. Een must read!

6. Haing Ngor en Roger Warner – Survival the Killing Fields

20140905 Killing fields

Tijdens onze vakantie in Cambodja hebben we ook de hoofdstad Pnomh Penh bezocht. Bij een van de straatkinderen heb ik het boek Survival the Killing Fields van Haing Ngor en Roger Warner gekocht. Deze autobiografie van Haing Ngor vertelt de verschrikkingen die hij heeft meegemaakt tijdens het strenge regime van de Khmer Rouge. Het boek heb ik gelezen ten tijde van ons bezoek aan Cambodja, waardoor de Killing Fields maar ook zeker Cambodja zelf een weergaloze indruk op mij heeft achtergelaten. Dit is tevens mijn favoriete literaire bestemming.

7. Anne Frank – Het Achterhuis

Het Achterhuis is een van mijn eerste boeken ooit en het enige boek dat ik ooit vaker dan één keer heb gelezen. Net alsof ik hoopte dat het verhaal anders zou eindigen omdat er stiekem iets was veranderd waar ik geen weet van had. Helaas bleef het einde hetzelfde…

8. Mo Hayder – Vogelman

De boeken van Mo Hayder zorgen gegarandeerd voor nachtmerries. Wat een jonge, knappe Britse vrouw aan lugubere verhalen kan verzinnen! In de Vogelman gaat het over een moordenaar, een necrofiel, die een levend vogeltje in zijn slachtoffers stopt zodat het net lijkt alsof er nog een hartslag aanwezig is. Hoewel ik dit boek al jaren geleden heb gelezen (het was een van mijn treinboeken), staat dit mij nog zo helder voor de geest. Gadver!

20140905 Vogelman

9. Vladimir Nabokov – Lolita

Lolita is het meest omstreden boek te zijn dat is uitgebracht in de jaren ’50. Zo omstreden dat het zelfs werd verboden in Engeland en Frankrijk. Heruit kan je opmaken dat het geen standaard boek is. Het boek gaat namelijk over de pedofiele Humbert Humbert die een enorme zwak heeft voor Lolita. Helaas is Lolita geen volwassen vrouw, maar een meisje van 12 jaar.

Ondanks dat het verhaal de grenzen van wat juist en goed is totaal overschrijdt, is het Nabokov gelukt om mij enigszins sympathie op te laten brengen voor Humbert Humbert, maar wat als sneeuw voor de zon verdwijnt wanneer hij zijn passieve gedrag omzet naar actief gedrag. Hij is walgelijk, maar daarnaast ook ziek van verliefdheid. Ik vind het enorm knap dat een auteur zo met je gevoel kan spelen.

10. Janet Evanovich – Alle boeken met Stephanie Plum

Ik houd helemaal niet van meisjesboeken, maar wanneer je kennis hebt gemaakt met Stephanie Plum ben je verslaafd aan de boeken. Janet Evanovich schrijft misdaadverhalen met actie en humor en door de vele kleurrijke personages zijn dit een paar geweldige boeken die je binnen no-time uit een dip kunnen halen. Bij ieder boek zit ik hardop te lachen om oma Mazur en natuurlijk om de meest klunzige acties van Stephanie. Ik kan niet anders zeggen dat je zeker één van haar boeken zeker eens moet lezen. En de andere alvast in een digitaal winkelmandje moet leggen; succes gegarandeerd.

 

En nu is het natuurlijk de bedoeling dat ik andere mensen nomineer voor deze BoekenTag. Ik ben erg benieuwd naar de top 10 van Sandra en Monique en hoop dat zij hun persoonlijke top 10 met ons willen delen.

11 thoughts on “Top 10 favoriete boeken

  1. Mooi rijtje Sue! En ‘bedankt’ voor de nominatie…:-) Ik dacht ‘als ik nu bij niemand reageer, dan vergeten ze mij wel…’ Niet dus! :-) Ik zal eens gaan graven in een gigantische stapel boeken die in 30 jaar toch wel letterlijk torenhoog is geworden.

  2. Wow, dat heb je snel gedaan! :-) Mooi lijstje.
    Ik was ook erg onder de indruk van Natsuo Kirino, goede titel!
    En tja, Luz… die kon natuurlijk niet ontbreken. Ben er nog steeds erg benieuwd naar :-)

  3. Wat leuk zeg zon top 10. Ik heb een totaal andere smaak (maar goed ook anders zouden we allemaal het zelfde lezen) maar Water voor de olifanten is ook een van mijn favoriete boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *