Spanning

Thomas Olde Heuvelt – HEX

Via diverse social media als twitter, facebook en een paar boekenfora had ik al vaker van dit boek gehoord, maar op de een of andere manier associeerde ik HEX van Thomas Olde Heuvelt altijd met het fantasy genre. En dat ik fantasy ‘wel leuk’ vind maar niet helemaal geweldig blijkt wel uit het aantal fantasyboeken dat ik gelezen heb.

Verrast was ik dan ook dat HEX niet alleen fantasy is, maar ook de richting van horror op gaat! Nu kijk ik horror films altijd met een kussentje voor mijn gezicht, dus wellicht zou een boek beter voor mij weggelegd zijn.

20140923 HEX

HEX

Katharina van Wyler, ook wel de Wylerheks genoemd, zwerft al eeuwen rond in het dorpje Beek. Af en toe komt ze bij je thuis en staat ze aan je bed, eettafel of in de hoek van de garage, maar verder dan dit doet ze eigenlijk niet. Het enige vervelende is dat de inwoners van Beek altijd zijn gedoemd om in het dorp te blijven. Het dorp voor lange tijd verlaten is door een eeuwenoude vloek onmogelijk, zelfmoordgedachtes gaan dan over in zelfmoordpogingen. De reden dat de Wylerheks nu zo onschuldig is komt doordat haar ogen en haar mond zijn dichtgenaaid. Uit oude documentatie blijkt namelijk dat wanneer haar ogen geopend worden en haar mond de mogelijkheid heeft oude spreuken uit te spreken, de inwoners van Beek het leven zeker niet meer zeker zijn.

Maar de pubers die in Beek wonen zijn niet anders dan andere pubers in Nederland en zoeken in hun saaie dorp wel wat uitdaging. Ze leven in de huidige maatschappij waarbij ze contact kunnen leggen met de rest van de wereld door middel van bijvoorbeeld smart phones, social media en youtube. Ze besluiten de Wylerheks een prominente rol te geven in hun digitale bezigheden, maar gaan daarbij veel en veel te ver.


Thomas Olde Heuvelt heeft met HEX een origineel verhaal geschreven, waarbij hij laat zien wat angst met mensen kan doen. Waar eerst nog een hechte gemeenschap bestond, blijkt de gemeenschap uit elkaar te vallen wanneer het gevaar toeneemt. Mensen wijzen elkaar aan als schuldige en de straffen zijn meer dan barbaars.

De Wylerheks lijkt in het begin nog erg onschuldig, maar schijn bedriegt. Ongeveer halverwege het boek kreeg ik de kriebels en is het wel eens voorgekomen dat ik de slaap niet kon vatten en mijn slaapkamer afspeurde naar Katharina. De combinatie tussen een heks uit de Middeleeuwen en de hedendaagse maatschappij maakt het juist meer duister. Natuurlijk weet je dat het allemaal fantasy is, maar toch gingen mijn nekharen overeind staan bij sommige passages. En dat komt omdat Olde Heuvelt een fijne schrijfstijl heeft en niets aan de verbeelding over laat.

De laatste hoofdstukken gaan ontzettend snel en zitten vol met actie; dit in tegenstelling tot het rest van het boek. Daar wordt de onderhuidse spanning opgevoerd, de wil van Katharina om wraak te nemen wordt alsmaar groter naarmate de pesterijen toenemen. Je voelt als lezer dat zij zich klaar gaat maken voor wraak, haar gedragingen worden anders en minder onschuldig.

Ja, ik was ook in de ban van de Wylerheks. Net zoals zoveel andere lezers. En dat is wellicht ook de reden dat het boek als serie verfilmd gaat worden door niemand minder dan Warner Bros (bron). Vertrouwd achter mijn kussentje zal ik deze serie zeker gaan kijken!

11 thoughts on “Thomas Olde Heuvelt – HEX

  1. Ik heb hem ook gelezen. Ik vond het ook een goed boek. Dat van die serie wist ik nog niet. Bij het boek had ik geen kussentje nodig, maar misschien wel bij de serie. Ik ben benieuwd.

  2. Klinkt als een heerlijk boek om te lezen met een kopje thee en een dekentje op de bank. Ik zou het liefst er nu al in beginnen. Ik kan bijna niet wachten op de film, die ik dan inderdaad zou bekijken met een kussen voor mij gezicht ;) Zoals je al gemerkt hebt ben ik behoorlijk enthousiast geworden over dit boek na het lezen van jouw review:)

  3. Ik vond dit boek echt super goed. Ik wist eerst niet zo goed wat voor genre ik nu eigenlijk aan het lezen was, maar later werd me dat wel duidelijk! Wat tof dat er een serie van wordt gemaakt, dat is helemaal langs mij heengegaan!

  4. Nog niet eerder een fantasy/horror boek gelezen.Dit was het eerste maar wel meteen raak zeg. Durfde alleen overdag te lezen. Het einde ging me wat te snel met de elkaar opvolgende gruwelijkheden. Maar heel goed boek, ben benieuwd naar een volgend boek van deze schrijver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *