Romans en literatuur

Britannia Road 22 – Amanda Hodgkinson

Wanneer de Tweede Wereldoorlog op het punt staat los te barsten, vertrekt de Poolse jongeman Janusz om als soldaat te dienen in het leger. Hij laat daarbij zijn grote liefde Silvana en hun kleine zoontje Aurek achter, ervan uitgaande dat zij elkaar snel weer zullen zien. Helaas lopen de dingen anders in oorlogen en na zes jaren gescheiden te zijn geweest, worden ze in Engeland herenigd in hun nieuwe huis; Britannia Road 22.

20142408 Brittania road

Het is voor beiden niet makkelijk geweest. Silvana heeft moeten vluchten uit Warschau en heeft vele jaren in het bos geleefd samen met hun zoontje Aurek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Aurek heel erg hangt aan zijn moeder. Janusz daarentegen wist uit Polen te vluchten en heeft gevochten tegen de Duitsers. Allebei hebben ze de oorlog op een compleet andere manier meegemaakt, wat een nieuw leven in Engeland niet gemakkelijk maakt. Vooral voor Aurek is het lastig om zijn moeder te delen en om volgens Engelse begrippen een braaf jongetje te zijn. Janusz noemt hij ‘de vijand’ en ook op school kan hij zich maar lastig aanpassen.

Maar niet alleen Aurek heeft het moeilijk in Engeland. Ook Silvana en Janusz zijn van elkaar vervreemd en houden dingen achter voor elkaar die hun relatie kunnen beschadigen. Maar het verzwijgen van gebeurtenissen komt een relatie ook niet ten goede, dat blijkt.

Britannia Road 22 

Britannia Road 22 laat een hele andere kant van de Tweede Wereldoorlog zien, namelijk de gevolgen. Janusz en Silvana willen allebei heel graag verder gaan en de oorlog achter zich laten, maar de nare herinneringen kunnen ze niet uit hun gedachten verbannen. Door het onderwerp te vermijden worden gevoelens opgekropt en wordt het gezin niet hechter maar raken ze steeds meer van elkaar vervreemd.

Amanda Hodgkinson weet dit op mooie wijze onder woorden te brengen. Door het verhaal vanuit verschillende perspectieven en tijdsfases te schrijven wordt er een beeld gegeven van wat zowel Janusz als Silvana tijdens de oorlog hebben meegemaakt én wat dit met hen doet na de oorlog. Dit doet de originaliteit ten goede. Tezamen met sterke personages en geheimen die je nieuwsgierigheid aanwakkeren, zorgt dit totaalplatje voor een prachtige roman.

3 thoughts on “Britannia Road 22 – Amanda Hodgkinson

  1. Pingback: Het jaar 2014 |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *