Romans en literatuur

#2 – Schip van Theseus – J. Abrams en Doug Dorst

Vanochtend heb ik de laatste bladzijde omgeslagen van het verhaal Schip van Theseus van auteur V.M. Straka. Dit is het eerste verhaal in het boek ‘S‘ van Doug Dorst en J. Abrams. In deze blogpost konden jullie al lezen op welke manier ik dit boek zou gaan lezen. Want dat dit niet zomaar een boek is, blijkt namelijk al doordat Schip van Theseus maar een deel van het boek is. Het andere deel wordt gevormd de correspondentie van twee jonge studenten. In de kantlijn van het oude boek Schip van Theseus maken zij aantekeningen, stellen vragen en confronteren elkaar met hun ideeën, waardoor er een parallel verhaal ontstaat.

Momenteel heb ik nu alleen het boek gelezen en geprobeerd om zoveel mogelijk de opmerkingen van de studenten Jenny en Eric te negeren. Erg lastig, want het maakt je tijdens het lezen wel erg nieuwsgierig naar waar ze het over hebben.

20140916 S

Schip van Theseus

Het boek van V.M Straka is het negentiende boek van zijn hand en tevens ook de laatste. Zijn identiteit is niemand bekend, wat het allemaal nog raadselachtiger maakt. Het boek Schip van Theseus gaat over het personage S, die met geheugenverlies kampt. Hij probeert zichzelf weer te vinden, maar raakt iedere keer verstrikt in een situatie waar hij altijd de hoofdrol in blijkt te moeten vervullen. Het lijkt alsof alles om hem draait. Iedereen weet blijkbaar wie hij is, behalve hijzelf. Op een gegeven moment belandt hij op een duister schip waar hij wordt vastgehouden. Met dat schip reist S een vreemde wereld rond met een doel dat voor hem niet duidelijk is.

20140916 Schip van theseusWat een bizar verhaal. Wat kan ik er nog meer over vertellen zonder te verklappen waar het over gaat? Het verhaal gaat over een fictieve wereld waarin een steeds machtiger groep de wereld lijkt te op te slokken. Het is een avontuurlijk verhaal met een vleugje fantasy en spanning. De eerste twee hoofdstukken zijn een beetje saai, ik moest mij er echt doorheen worstelen. Ik vond de aantekeningen van Jenny en Eric des te interessanter, maar daardoor weet je op een gegeven moment helemaal niet meer welke verhaallijn je moet volgen. Daarom heb ik die maar snel weer genegeerd. Het Schip van Theseus is toch al zo’n onvoorspelbaar verhaal, je hebt werkelijk waar geen idee welke kant op verhaal op zal gaan. Een verhaal over een onbekende wereld waarin macht een grote rol speelt.

Na het omslaan van de laatste pagina was ik nog een beetje beduusd. Voor mij waren nog niet alle vragen beantwoord. Na wat gegoogeld te hebben schijnt de correspondentie tussen Jenny en Eric zo anders te zijn dan het boek, maar daarentegen goed aanvult. Ik hoop dat de onduidelijkheden worden weggenomen. Misschien is het juist de bedoeling om de mysterie in tact te houden, maar ik ben toch iemand die graag iedere vraag beantwoord wil zien en het vervelend vindt als er nog onduidelijkheden of open eindjes zijn na het dichtslaan van het boek.

Dat is dan ook het eerste wat ik ga doen als ik een dag vrij heb; mijzelf opsluiten in de slaapkamer en mij onderdompelen in de wereld van en zoektocht naar V.M. Straka. Wat zou er met hem gebeurd zijn en hoe verhoudt zich dat tot Schip van Theseus?

6 thoughts on “#2 – Schip van Theseus – J. Abrams en Doug Dorst

  1. Waaaaah nu word ik NOG nieuwsgieriger! Gaaf dat je het boek al zo snel uit hebt, kan mij voorstellen dat je niet kan wachten om nu de teksten van Jenny en Eric te gaan lezen!

    1. Haha, ik ben zo benieuwd wat jij er van gaat vinden! Zou ik de enige zijn die niet alle antwoorden heeft gevonden, soms denk ik namelijk wel eens van wel. Dat ik een of andere clou gemist heb ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *