Algemeen

#1 – De voorbereiding op ‘S’ van J. Abrams en Doug Dorst

Op de blog van Sandra las ik met open mond haar blogpost over een wel heel bijzonder boek. Mijn interesse was meteen gewekt, want in haar post vertelt ze enthousiast over een uniek boek; een boek dat je laag voor laag af moet pellen om het te kunnen lezen. Verwijzingen in de vorm van ansichtkaarten en aantekeningen. Dat klonk wel heel avontuurlijk en meteen heb ik het boek gekocht. Het gaat om “S” van Doug Dorst en J. Abrams.

20140905 S2

Waar gaat het boek over?

Twee jonge studenten zijn gefascineerd door een oud boek – Schip van Theseus, van de illustere schrijver V.M. Straka. In de kantlijn van het oude boek maken zij aantekeningen, stellen vragen en confronteren elkaar met hun ideeën. Zo ontvouwt zich in S. een parallel verhaal, vol avontuur en liefde. Langzaam wordt duidelijk dat Straka iets is overkomen en dat iemand probeert de twee onderzoekers het zwijgen op te leggen.

Waar te beginnen?

Er zijn verschillende manieren hoe je dit boek kan lezen. Het boek bestaat namelijk uit twee verhalen. Het eerste verhaal is ‘Het Schip van Theseus‘ van V.M. Stranka. Het tweede verhaal is de correspondentie tussen twee personen. Hun correspondentie wordt in de zijlijn van het boek weergegeven in de vorm van aantekeningen. Samen met een groot aantal bijlagen vormt dit verhaal een aanvulling op het originele verhaal. Waar begin je te lezen in een boek dat op deze manier is vormgegeven?

Er zijn verschillende sites die tips geven hoe je dit boek het beste kan lezen. Je kunt natuurlijk het boek beginnen te lezen en daarnaast ook de aantekeningen die zijn gemaakt op de desbetreffende pagina. Maar volgens mij raak je dan meteen de kluts kwijt.

Hoe ga ik het aanpakken?

#1 – De voorbereiding

Zoals hierboven benoemd bevat het boek veel bijlagen. Erg leuk om direct in te kijken en te lezen, maar niet bevorderlijk tijdens het lezen van het verhaal. De bijlagen glijden makkelijk uit het boek en de kans dat je iets mist is daarom groot. Ter voorbereiding op het lezen van het boek heb ik alle bijlagen uit het boek gehaald en genummerd.

20140905 S1

Na een kwartiertje nummeren is het resultaat als volgt; een grote hoeveelheid interessante kaarten, briefjes, servetjes en brieven. Het heeft mijn nieuwsgierigheid wel aangewakkerd, want wat heeft dit alles met het verhaal te maken? Kijk bijvoorbeeld naar deze oude foto van een jonge vrouw. Haar gezicht is niet scherp, is dat bewust gedaan en hoe past zij in het verhaal?

20140906 S4

Nu ik alle bijlagen uit het boek heb gehaald, ga ik het verhaal ‘Schip van Theseus’ lezen. De aantekeningen laat ik nog even voor wat het is, maar ik heb al wel gemerkt dat het ontzettend lastig is om deze niet te lezen. Dit omdat er gedeelten van verhaal onderstreept zijn en voorzien zijn van vragen en opmerkingen van de twee onderzoekers. Het maakt het in ieder geval allemaal best mysterieus!

 

 

 

8 thoughts on “#1 – De voorbereiding op ‘S’ van J. Abrams en Doug Dorst

  1. Het zijn veel bijlagen Sandra, veel meer dan ik had verwacht! Ondertussen ben ik begonnen in het verhaal. Ik moet er nog wel even inkomen qua schrijfstijl en setting, maar het begint al spannend te worden.
    Wanneer ga jij ongeveer beginnen met lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *