Spanning

Donald Nolet – Versleuteld

Donald Nolet won met zijn thrillerdebuut Versleuteld zowel de Gouden Strop als de Schaduwprijs. Twee belangrijke Nederlandse thrillerprijzen en twee hele goede redenen om dit boek te gaan lezen.  Versleuteld is uitgekomen onder de imprint Tomas Ross Crime van Cargo, die weer een imprint is van De Bezige Bij. 

201407 Donald Nolet - versleuteld

Versleuteld

IT-specialist Joshua Lambert ontdekt dat Walter Gruber, een Duitse radiotechnicus die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland was gestationeerd, zijn opa is. Zijn oma wil hier niets over kwijt en Joshua gaat op eigen houtje op zoek naar zijn komaf.

Walter Gruber blijkt tijdens de oorlog bij het radiostation in Langeveld een geheim codebericht ontrafeld te hebben dat bestemd is voor het Witte Huis. Vlak na de oorlog verdwijnt Walter Gruber van de radar en laat zijn zwangere vriendin in Nederland achter. De zoektocht naar zijn grootvader wordt door verschillende personen van verschillende instanties met veel interesse gevolgd.

Zo gaat Michael McKenzie in een tweede verhaallijn actief onderdeel vormen van de zoektocht. Deze advocaat uit Amerika zet alles in om Walter Gruber te vinden en neemt het recht daarbij nog wel eens in eigen handen. Welke belangen behartigt hij en wat zijn de beweegredenen? Nederland wordt vertegenwoordigd door Douglas Schermerhorn, voormalig AIVD-er. Douglas heeft het einde van zijn loopbaan niet zonder kleerscheuren bereikt. De alcohol kan hij maar moeilijk laten staan en ook luisteren naar zijn meerdere is iets dat niet tot zijn vaardigheden gerekend kan worden.

Deze uiteenlopende personages leveren ieders een afzonderlijke bijdrage aan het ontrafelen van het geheim. Wat is het wat Walter Gruber in ’41 heeft ontdekt en wat kan dit voor invloed hebben op hedendaagse ontwikkelingen? De zoektocht brengt Joshua naar Buenos Aires, waar een ontknoping zal volgen.


Versleuteld is een boek dat een origineel verhaal vertelt, maar ook zeker een spannend verhaal. Nolet weet deze spanning goed op de bouwen en de nieuwsgierigheid naar het geheim dat Walter Gruber heeft ontdekt te vergroten. De hoofdstukken worden afgewisseld tussen de verschillende personages; voornamelijk Joshua en Douglas Schermerhorn. Af en toe is er een hoofdstuk dat uit perspectief van de CIA is geschreven, wat zorgde voor een aangename afwisseling.

Wat ik minder vond aan dit boek is het einde. Het is een beetje als een langzaam dovend vuurtje. De spanning in het boek wordt namelijk al vanaf bladzijde één opgebouwd en voor mijn gevoel schiet het einde hier een beetje bij in. Ik had er iets meer actie bij verwacht. Dit ook juist omdat het plot goed in elkaar steekt en ik zeker niet had zien aankomen.

Ook had het personage Walter Gruber van mij iets meer uitgewerkt mogen worden. Van Gruber weet de lezer alleen het noodzakelijke, dit terwijl juist zijn rol in de Tweede Wereldoorlog en het ontdekte geheim zo groot is. Het bezoek van het hoofd van de Gestapo aan het radiostation had bijvoorbeeld een spannende anekdote op kunnen leveren.

Maar genoeg gezeurd. Versleuteld is een prima thrillerdebuut waar je zeker van kan gaan genieten. Nolet heeft verleden en heden goed met elkaar weten te verweven wat uiteindelijk tot een prima thriller heeft geleid. Ga zo door zou ik zeggen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *