Persoonlijk29 juli 2014

33

De ‘treinboeken’ – Boeken van vroeger en nu

Kennen jullie dat? Die ene auteur waar je vroeger de boeken van verslond, brengt na al die jaren nog steeds boeken in dezelfde serie uit. Boeken die nog steeds niet teleurstellen en waarbij je tijdens het lezen altijd aan vroeger moet denken.

In mijn puberteit heb ik niet veel gelezen. Ik was opstandig, ‘stoer’ en had natuurlijk naast het buiten hangen absoluut géén tijd om te lezen. Maar toen ik op mijn 18e een vriendje buiten mijn woonplaats vond, kwam hier spontaan verandering in. Ik zei mijn hangplek buiten vaarwel en ging elk weekend met de stoptrein van Zwolle naar Hengelo. Om over de busreis nog niet te spreken. Na twee weken in de rookcoupé (het is waar; ik word oud) te hebben doorgebracht om het eentonige landschap te bestuderen, kwam ik tot de geniale ingeving om weer meer te gaan lezen.

201407 Quote train

Naast de treinkaartjes heb ik deze jaren van op en neer reizen meer geld uitgegeven aan boeken dan ooit tevoren. Bij ieder bezoek aan het station in Zwolle, moest ik de AKO bezoeken. Uiteraard kon ik nooit met lege handen weer vertrekken. Vanwege mijn krappe budget kocht ik altijd de goedkoopste pockets. Maar ook de goedkoopste pockets kunnen steengoed zijn!

Wat las ik?

Een kort maar krachtig antwoord; thrillers. Ik las alleen maar thrillers. Boeken van diverse auteurs heb ik verslonden. Series waarvan nog steeds nieuwe delen worden uitgebracht waarvan ik nog steeds kan genieten. Welke zijn dit dan? Hieronder noem ik er een paar. Jullie vast niet onbekend, want op iedere rommelmarkt, in iedere Kringloopwinkel kom je de goedkope pocketedities tegen.

Jonathan Kellerman

www.facebook.com/boekenz

Kellerman is een auteur van psychologische thrillers en van oorsprong klinisch psycholoog, gespecialiseerd in de behandeling van kinderen. In zijn boeken werkt hij met de vaste personages Alex (psycholoog) en Milo (homoseksuele rechercheur). Samen lossen ze de meest bizarre moordzaken op. Ondanks dat Kellerman al 26 delen van deze serie met Alex en Milo heeft uitgebracht, gaat het mij nog steeds niet vervelen. Maar ook de zeven standalones die Kellerman heeft geschreven zijn aan te raden. Ik houd van zijn schrijfstijl, het verhaal is makkelijk te volgen en de ontknopingen zijn altijd spannend én verrassend. Perfect voor een goede thriller.

Val McDermid

Dr. Tony Hill. Het klinkt als een dokter met een tandpasta glimlach, maar zo’n type is hij allerminst. Hij speelt als profielschetser de hoofdrol in de misdaadboeken van Val McDermid. Naast deze serie heeft McDermid nog andere series en enkele standalones geschreven. Het eerste boek dat ik van haar las was De Sirene; het eerste deel in de Tony-serie. In dit boek gaat het over de gruwelijke moord op vier mannen. De politie heeft geen idee in welke hoek zij moeten zoeken. Daderprofilering is nog niet zo bekend, maar toch wordt Tony Hill aan de zaak toegevoegd. Het reizen met de trein is nog nooit zo spannend geweest ;-) Het nieuwste boek uit deze serie is onlangs uitgekomen onder de titel ‘De vervangster‘. 

Patricia Cornwell

Patricia Cornwell is een Amerikaanse auteur. De meeste van haar boeken gaan dieper in op forensische geneeskunde. Haar personage Kay Scarpetta is dan ook lijkschouwer van beroep en maakt dikwijls onderdeel uit het het team dat een moord of moorden probeert op te lossen. Ondertussen zijn van de serie met Kay Scarpetta in de hoofdrol al 20 boeken uitgekomen. Vooral de eerste tien boeken zijn zeker aan te raden, daarna ben je zeker verkocht. Naast deze serie heeft Cornwell nog meer boeken geschreven met een ander hoofdpersoon; Andy.  

Lee Child

Wie kent hem niet? Jack Reacher. De onbereikbare, stoere man uit de boeken van Lee Child. Reacher heeft zijn levenlang in het leger doorgebracht en zwerft na zijn vertrek Amerika door. Letterlijk zwerven, want hij heeft geen privé eigendommen en geen plek om te wonen. Op deze manier wil hij zijn leven leiden. Maar op deze tocht komt Reacher natuurlijk allerlei problemen tegen die hij niet uit de weg kan gaan. Want Reacher zijn gevoel voor rechtvaardigheid is torenhoog. Geweldige boeken, af en toe een tikkeltje onrealistisch maar zeker niet minder vermakelijk.

Michael Connelly

Een van de beste thrillerauteurs ooit, Michael Connelly. Wat een geweldige thrillers heeft hij geschreven. Mijn eerste kennismaking met Michael Connelly was met het boek De Dichter. Subliem! Origineel, verrassend en uitermate spannend. Dat smaakte naar meer. Naar zoveel meer dat ik ondertussen alle boeken wel gelezen heb. Vooral de boeken waarin de koppige rechercheur Harry Bosch op zoek gaat naar antwoorden vind ik goed. Naast boeken met Harry Bosch heeft Connelly nog een ander vast personage; Mickey Haller. Ook wel bekend als de Lincoln-advocaat (omdat hij zijn zaken doet op de achterbank van een Lincoln).


Nu kan ik nog meer auteurs opnoemen, maar dit is toch zeker de top 5. Wat kon ik soms balen als mijn trein zijn eindstation bereikte. Al lezend ging ik dan verder met de bus om vervolgens thuis verder te lezen. Het lezen heeft het reizen in ieder geval stukken aangenamer gemaakt!

Welk werk van auteurs verslond jij vroeger en kan je nog steeds geen genoeg van krijgen? 

 

33 thoughts on “De ‘treinboeken’ – Boeken van vroeger en nu

 1. Hee, leuk om te lezen! Ik heb nog nooit wat van Kellerman gelezen maar dat wil ik zeker een keer doen. Ik las vroeger ook veel in de trein, van Brighton naar York, toch al gauw 3 uur met de ondergrondse in Londen meegerekend. Heerlijk. Ik heb toen ook heel wat boeken verslonden.

  1. In die drie uur kan je heel wat bladzijdes verorberen, want dat is best een lange reis. Moest je die reis dagelijks maken?
   Ik ben benieuwd wat je van Kellerman vindt, heb je van de andere auteurs wel eens wat gelezen?

 2. Zijn er nog steeds nieuwe delen in die serie van Kellerman? Pff, dan ga ik direct even bij bol kijken! Zijn boeken heb ik echt verslonden, net als Karin Slaugther, Patricia Cornwell en John Grisham…

 3. Sinds ik kan lezen, ben ik altijd een grote lezer geweest. Van jeugdboeken tot verschillende genres bij de volwassene. Overal sleurde ik mijn boek mee (nu nog steeds!) en ieder vrij moment, las ik.
  Momenteel zit ik in de thriller-fase, bedankt voor de tips! :)

   1. Ja, ik heb geregeld lees-fases :)
    Ik moet wel zeggen dat ik na een aantal thrillers eens een vluchtig romannetje lees… kwestie van de spanning even achter mij te laten ;)

 4. Van Patricia Cornwell heb ik ze een hele periode lang allemaal achter elkaar gelezen. Hetzelfde telde ook voor Faye Kellerman, de echtgenote van. :) Jonathan Kellerman las ik ook, maar daar heb ik er vooral nog heel veel NIET van gelezen.

  1. Van Faye Kellerman heb ik nog helemaal niets gelezen, ook niet van hun zoon Jesse Kellerman. Zijn de boeken van haar net zo goed als die van haar man?

   1. Ik las ze persoonlijk zelfs liever dan de boeken van Jonathan Kellerman al is het ondertussen alweer erg lang geleden dat ik nog iets van hen beide heb gelezen. Van de zoon heb ik zelfs nog geen enkel boek gelezen.

 5. Ik neem vaak een boek van Renate Dorrestein mee op vakantie (en dat is vrijwel altijd met de trein), omdat ik haar boeken altijd tof vind. Ze zijn natuurlijk niet allemaal even goed, maar meestal vermaak ik me kostelijk.

  1. Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit iets van Renate Dorrestein gelezen(!), dus op mijn volgende reis zal ik een van haar boeken meenemen..Welke kan je aanraden?

 6. Ben dol op lezen, ook op thrillers! Op dit moment lees ik heel veel Scandinavische thrillers. Een van de beste vind ik Arnaldur Indridason maar ook Mo Hayder, Jo Nesbo, Hakan Nesser, Jussi Adler-Olsen maar waar ik me ook helemaal in kon verliezen waren de boeken van Robin Hobb! (margaret Lindholm) Fantasy! Probeer maar eens de boeken van de levende schepen of de boeken van de Nar, allebei een trilogie, allebei jammer dat ik ze uit had! Zoooo knap gedaan, ik wou dat ik zelf zoveel fantasie had! Nu schiet me net te binnen dat één van de spannendste boeken die ik als beginnende thriller fan las het boek De engeltjes van Horridus van T.Jefferson-Parker was. Zal hem binnenkort nog eens een keer lezen, ben benieuwd of het nog steeds zo spannend is!

  1. Ohh.. Scandinavische thrillers, geweldig! Wat dacht je van Unni Lindell, Camilla Lackberg en Henning Mankell?
   Fantasy daarentegen lees ik helemaal niet. Vorig jaar heb ik de eerste twee delen van De Dwergen van Markus Heitz gelezen, maar dat is ook het enige. Op zich vond ik het wel ok, maar merkte toch dat fantasy niet echt mijn ding is. De trilogie van Robin Hobb vond jij dus wel erg goed? Misschien moet ik het dan toch maar weer een kansje geven.

   Horridus? Nog nooit van gehoord! Van de auteur wel, maar ben er niet zo heel bekend mee. Ik zal eens kijken of ik het boek ergens op de kop kan tikken. Je hebt mij wel nieuwsgierig gemaakt ;-)

 7. Toen ik een baan in Amsterdam kreeg en per trein reisde verslond ik de detectives van Sue Grafton over Kinsey Malone (A is voor alibi, etc). De boeken zijn niet zwaar op de hand, nog superspannend en daardoor vond ik ze juist fijn

  1. Sandra! De boeken van Sue Grafton heb ik ook allemaal één voor één verslonden. Geweldig hoe Kinsey het toch allemaal weet te fiksen. Als je deze serie goed vindt, dan vind je de boeken van Janet Evanovich ook erg leuk. Geen Kinsey, maar met Stephanie Plum in de hoofdrol. Een premiejaagster, maar daarnaast de grootste kluns ever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *