Spanning

De Boerderij van Tom Rob Smith

Wat als je niemand meer kunt vertrouwen en je leven zich afspeelt in een wereld vol leugen, verraad en wantrouwen? In zijn nieuwste boek De Boerderij heeft Tom Rob Smith weer een fantastische psychologische thriller geschreven. Dit keer een standalone.

201407 De boerderij

De Boerderij

Wanneer Daniël een telefoontje van zijn vader uit Zweden krijgt, is het helaas geen vrolijk telefoontje. Zijn vader vertelt dat zijn moeder psychisch ziek is en opgenomen is in een psychiatrische inrichting. Daniël bedenkt zich geen moment en besluit naar hun boerderij in Zweden te gaan. Maar zover komt het niet. Totaal onverwacht staat zijn moeder Tilde bij hem op de stoep. Haar ogen vol angst en ze is compleet paranoïde. Ze beweert dat zijn vader liegt en met enkele dorpsbewoners tegen haar samenspant. De enige persoon die ze nog kan vertrouwen is haar zoon. Ze vraagt hem het verhaal objectief aan te horen en Daniël luistert naar haar bijzondere, maar ook duistere verhaal.

Tilde komt niet alleen met schokkende beschuldigingen over zijn vader, maar ook over de dorpsbewoners uit hun kleine dorpje in Zweden. Ze vertrouwt er niemand meer vertrouwen nadat ze een gruwelijke ontdekking gedaan die de bewoners proberen te verdoezelen. Daardoor is de wereld gecreëerd in een wereld vol leugens, verraad en eigenaardige samenzweringen waarin Tilde alleen haar zelf nog kan vertrouwen.

Daniël vindt het lastig om zijn moeder te geloven, niet omdat hij haar als psychisch ziek persoon ziet maar juist vooral omdat hij zijn vader niet in een dergelijke rol voor kan stellen. Wie liegt er en wie spreekt de waarheid? Daniël besluit om het heft in eigen handen te nemen en boekt een ticket op de eerstvolgende vlucht naar Zweden om persoonlijk de waarheid te achterhalen. Hij gaat naar de boerderij van zijn ouders.

Psychologische thriller

De Boerderij is een geweldige psychologische thriller, geschreven met angst, leugens en vertrouwen als basis. Wat moet je doen als je niemand je gelooft en je niemand meer kan en durft te vertrouwen? Wanneer Tilde haar verhaal aan Daniël vertelt, proef je de angst en haar paranoïde achtervolgingswaanzin. Ze is gehaast en lijkt geen tijd te hebben om rustig haar verhaal te vertellen. Ieder moment kunnen ze haar namelijk weer opsluiten in de psychiatrische inrichting. Het is net zoals in de nachtmerries; je benen lijken wel van stroop wanneer iemand je achtervolgt en jij een sprintje wilt trekken.

Het dilemma van Daniël is immens. Wie moet hij nu geloven? Zijn moeder dreigt hem te verbannen als hij haar niet gelooft. Maar dit houdt automatisch in dat hij moet geloven dat zijn vader betrokken is bij het verdoezelen van een misdaad. De emoties die hierbij komen kijken zijn goed beschreven; je voelt echt met Daniël en zijn ouders mee.

Tot op de laatste pagina word je heen en weer geslingerd tussen waarheid en fantasie, dat uiteindelijk leidt tot een onverwachte ontknoping. Door de hoeveelheid gecreëerde intriges en leugens zorgt het ervoor dat je op het puntje van je stoel zit om te weten hoe het verhaal in elkaar zit en wie de waarheid spreekt. Al met al is de Boerderij een geweldige thriller!

Wil je de boektrailer van De Boerderij zien? Klik dan hier

3 thoughts on “De Boerderij van Tom Rob Smith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *