Spanning

Elizabeth Haynes – Alles wat overblijft

Vorig jaar las ik als eerste een boek van Elizabeth Haynes; Waarheen je ook vlucht. Een boek dat bij Crimezone in 2012 de debuutprijs heeft gewonnen. En niet voor niets, want sinds het lezen van dat boek staat de naam Elizabeth Haynes in mijn geheugen gegrift.

20140613 Haynes

Zeer benieuwd was ik dan ook naar haar laatste boek Alles wat overblijft. Dit boek gaat over Annabel, een einzelgänger die op haar kat Lucy en haar hulpbehoevende moeder na niet veel sociale contacten in het leven heeft. Ze werkt als analist bij de politie en ook daar maakt ze geen actieve rol uit van het team. Wanneer ze haar buurvrouw in in verregaande staat van ontbinding aantreft, start ze op haar werk een eigen onderzoek waaruit blijkt dat er in de afgelopen 9 maanden 24 mensen in haar woonplaats op deze manier zijn aangetroffen. Het zijn niet alleen eenzame oudere mensen, maar ook jonge mensen die juist in het middelpunt van hun leven zouden moeten staan. Hoe komt het dat deze mensen door niemand gemist zijn al die maanden?

Annabel speelt de uitkomsten van haar onderzoek(je) door naar haar bazen, maar gaat daarnaast ook zelf op onderzoek uit. Ze maakt tijdens haar zoektocht naar antwoorden kennis met Colin, die een heel wat spannender leven leidt dan zij. Door het spannende leven van Colin in combinatie met de labiele Annabel wordt er eindelijk wat tempo in het verhaal aangebracht. In tegenstelling tot Waarheen je ook vlucht mis ik in dit boek de spanning en een vloeiende verhaallijn. Elizabeth Haynes heeft veel onderzoek gedaan naar de ontbindingsfases en beschrijft deze stinkende, rottende fases dan ook expliciet. Misschien iets te theoretisch, want het haalt in ieder geval de schwung uit het verhaal. Ook het verloop van het verhaal is niet echt verrassend, dus al met al een beetje een tegenvaller.

Boeken Elizabeth Haynes

Waarheen je ook vlucht

Bij het vallen van de nacht

Alles wat overblijft

 

2 thoughts on “Elizabeth Haynes – Alles wat overblijft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *